10 tips voor het opbouwen van zelfvertrouwen van je kind

Zelfvertrouwen-kind

Als ik naar mijn dochter kijk zie ik een mooie, lieve en vrolijke meid. Ze heeft genoeg zelfvertrouwen om haar eigen stijl te laten zien, en is daarbij niet bang voor de reacties van anderen. Geef haar 1 rode en 1 gele schoen en zij trekt het zonder schaamte aan. Maar in haar huist ook een kant met een negatief zelfbeeld en onzekerheid. Een kant van haar, die voortdurend op zoek is naar bevestiging. Wat betekend dat, hoe ga je hier als ouder mee om, en wat kan je hier aan doen?

Mobile Logo Tatiana's Blog

 

Een kind met zelfvertrouwen gelooft in zichzelf

 

Als ouder kun je zeker je kind op weg helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hoe herken je onzekerheden en hoe kan je hier mee omgaan. Vooral rond de puberteit geeft dit heel veel druk op een kind. Dat merk ik aan mijn eigen dochter. Een kind ondergaat veel fysieke en mentale veranderingen. Het lichaam en uiterlijk dat veranderd kan een puber behoorlijk in de weg zitten. Niet alleen hoe zijzelf over haar lichaam denkt, maar ook hoe ik als moeder over mijn lichaam denk heeft daar invloed op. Als moeder ben ik tenslotte een rolmodel voor mijn kind. Als ik in de aanwezigheid van haar, mezelf of mijn lichaam bekritiseer, kan zij zichzelf op een soortgelijke manier beoordelen. Dat is een reden geweest voor mij waarom ik het FoodMindset Programma van Healthy for Me heb gevolgd. Voor een goede mindset en respect en liefde voor mijn lichaam. Ik wilde zowel van binnen als buiten lekker in mijn vel zitten. Voor mijzelf, maar ook voor haar. Want hoe positiever ik over mezelf kan zijn, hoe normaler het zal zijn voor mijn dochter om ook een positief zelfbeeld te ontwikkelen.

 

Zelfvertrouwen heb je niet zomaar

 

Zelfvertrouwen is iets dat moet worden opgebouwd, en dat gaat onbewust al door de jaren heen. Hoeveel zelfvertrouwen je ook hebt, onzekerheid zal er ook altijd zijn. En dat is ook normaal. Dat hoort bij het leven. Te veel onzekerheid moet ook niet. Vooral voor kinderen kan dit heel erg moeilijk zijn. Het ene kind wordt heel snel boos, het andere kind wordt verlegen of stil en vraagt snel om bevestiging. Als ouder kan je al van jongs af aan werken aan een sterke basis voor je kind. Je kunt je kind helpen dit zelfvertrouwen op te bouwen door een aantal punten:

  1. Liefde
  2. Luisteren
  3. Humor
  4. Begrip
  5. Vertrouwen
  6. Respect
  7. Complimenten
  8. Positief
  9. Falen en opstaan
  10. Helpen

 

Liefde

 

Op nummer 1 staat toch wel dat je je kind moet laten voelen dat je van hem houdt. Een kind hecht heel veel waarde aan liefde, aandacht en contact. Hiermee geef je je kind een veilige omgeving in deze toch al zo moeilijke wereld, en het gevoel dat ze belangrijk zijn. Met jouw liefde voor je kind laat je ook zien dat ze uniek zijn. Dat is een goed gevoel, daarmee leer je ze dat ze niet met de meute mee hoeven te lopen. Je mag anders zijn! Dat is ok, dat is mooi. 

Liefde voor je kind

 

Luisteren

 

Geef je kind aandacht, en neem de tijd voor je kind. Na een lange schooldag komt je kind thuis met allemaal verhalen over wat ze vandaag op school beleeft hebben. Luister daar naar, en toon interesse in wat ze te vertellen hebben of wat ze doen. Ook al weet jij misschien al lang dat de dinosaurus is uitgestorven, of dat 3×5 15 is, voor een kind dat iets nieuws geleerd heeft en daarmee enthousiast thuis komt werkt het heel motiverend als je meegaat in dat enthousiasme.

luisteren-naar-kind

 

Humor

 

Leer je kind dat lachen gezond is, ook lachen om jezelf. Gooi je hagelslag naast je boterham, schenk je melk naast het glas, lach er samen om. Zie de vrolijke kant van de dingen. Het is leuker om er samen om te lachen dan het weg te moffelen als een domme of klungelige actie.  

 

Begrip

 

Praat met je kind, over alles. En wees eerlijk. Dan weet je kind dat jij begrijpt wat voor je kind belangrijk is, waar het mee zit, of wat hij of zij wilt weten. Wij zijn tegenover Esmee altijd heel eerlijk geweest over alles. Op een leeftijd komen kinderen met vragen: “Waarom dit …?” “Hoe komt het dat …?” Beantwoord deze vragen en neem eventuele twijfel weg bij je kind. Voor een meisje kan het heel fijn zijn om al op vroege leeftijd met de moeder te praten over het vrouwelijke lichaam en de veranderingen daarvan. Je weet nooit precies wanneer deze veranderingen optreden, maar het kan fijn zijn als het niet zomaar komt aanwaaien. Bereid ze vast voor op wat komen gaat. 

 

Vertrouwen

 

Laat je kind zien dat je vertrouwen hebt in wat je kind doet, wil en kan. Als ze zien dat jij er vertrouwen in hebt, en trots bent proberen ze dingen uit. Ze vinden het fijn om te laten zien wat ze al kunnen. Maar als ze iets niet kunnen verwacht dan ook niet teveel, daarmee schaad je het zelfvertrouwen weer een beetje. Probeer ook niet te weinig te verwachten van je kind, en alles uit handen te nemen. Daarmee maak je ze het te gemakkelijk en geef je ze juist de indruk dat ze het toch niet kunnen. Wat je dan zou kunnen doen is eerst iets voordoen en het je kind daarna zelf te laten doen.

 

Respect

 

Weet wanneer je je kind moet belonen voor iets, en behandel het met respect. Is je kind bang voor de tandarts, de 1e keer school of voor een vaccinatie? Maar doet je kind het toch, beloon het dan voor moed. En dat hoeft niet gelijk met snoep of speelgoed. Nee, een simpel complimentje kan al genoeg zijn. En praat niet mee met de angst van je kind, dan krijgen ze het gevoel dat ze terecht bang zijn. Respecteer ook als ze dingen niet willen doen en dwing ze niet. Durft jouw kind niet van de hoogste duikplank? Dat geeft toch niet. 

 

Complimenten

 

Ook als iets mislukt kun je je kind een compliment geven. Een moeilijk topo toets, vreselijke sommen. Het kan allemaal heel moeilijk zijn, maar dat je kind een poging waagt met kans op fouten is op zich al een complement waard. Fouten maken is helemaal niet erg. Van fouten maken leer je. Soms kan Esmee heel onhandig doen, maar dat wil niet zeggen dat zij als persoon ook onhandig is. Ik laat ook wel eens een bord vallen met afwassen. Allemaal domme acties, maar dat is menselijk. Door fouten maken kun je ook groeien, laat dat ook weten en laat zien dat je niet teleurgesteld bent. Je kent die gezichtsuitdrukkingen van je kind vast wel, als je het prijst voor iets. Je kind bloeit helemaal op en groeit. Maar als je het terechtwijst kruipt het in één. Je kunt wel opbouwende kritiek geven op fouten, zodat ze er wat uit kunnen halen voor een volgende keer. Geef dit kritiek samen met complimenten. Complimenten kun je ook geven voor een actie, en niet altijd voor het resultaat. Esmee tekent graag, en kan ook mooie tekeningen maken. Maar het is niet altijd de tekening die een compliment verdiend, maar meer het tekenen zelf. Daarmee laat ze zien dat ze aan het genieten is, en het resultaat van het tekenen is maar een bijzaak. Het leven is geen wedstrijd en draait niet om perfectie. Een valse noot op de gitaar, of een misstap bij sporten is geen crime. Je kind heeft lol, en speelt, iets wat veel belangrijker is dan een prachtig of foutloos resultaat.

Niet perfect is ook goed!

 

Positief

 

Positief reageren op wat je kind doet is ook erg belangrijk voor het zelfvertrouwen van jouw kind. Het is altijd fijn om te horen als je iets goed doet. En als je kind iets goed doet, dan mag je daar best iets van zeggen. Esmee is erg meelevend en als iemand valt, gaat ze er naartoe om te troosten. Je kunt dan een compliment geven: “Wat lief dat je haar hielp!” Benoem het feit maar reageer niet op je kind als een persoon: “Je leek wel op een juf toen je dat meisje hielp!” Daarmee laat je je kind niet weten wat er goed aan was. Of als ze je proberen te helpen, maar ze voor jouw gevoel meer in de weg zitten. Zeg dit nooit zo. Zeg dat je het lief vind dat ze je probeert te helpen maar dat je eigenlijk een beter klusje hebt waar jezelf wat minder goed in bent. Probeer daarbij je kind ook niet overal op te corrigeren. Een kind dat constant gecorrigeerd wordt, kan daardoor het gevoel krijgen dat ze niet de moeite waard zijn en dat zaait twijfel.

 

Falen en opstaan

 

Eén van de 10 punten waar ik zelf ook wel het meest schuldig aan ben is dit punt. Het leven van een kind bestaat uit falen (vallen) en opstaan. Maar kijk niet te veel naar het falen en grijp alleen in als dat echt nodig is. En geef aan als een kind faalt waarom dat is en hoe het beter zou kunnen. Maar als je kind nooit iets mag, en overal van tegen wordt gehouden denkt jouw kind dat hij of zij het niet kan. Laat jij je kind daarin wat vrijer, dan zul je merken dat ze minder vaak vallen en gewond raken dan wanneer je ze voortdurend in de gaten houdt. Een kind wordt groot met vallen en opstaan, en daarbij hoor je ook te falen. Ik weet van mezelf dat ik mijn kind te beschermend heb opgevoed. Ik had haar meer los moeten laten. Dat is achteraf, wat als … Esmee heeft snel een idee dat ze iets niet kan, en daardoor er ook niet aan begint. Vaak als ze toch doorzet en het toch probeert lukt het wel en weet ze dat ze veel meer kan dan ze zelf denkt. 

 

Helpen

 

Als je kind iets niet kan, kan je het wel helpen. Maar neem je kind niet alles uit handen. Maak het alleen wat makkelijker, deel die moeilijke taak in in kleine stapjes.  Help je kind om iets wel te kunnen. Deel een taakje zo nodig in overzichtelijke stapjes in. Elke stapje die afgewerkt is, is weer een stapje dichterbij het voltooien van de complete taak.  Als ouder de belangrijkste taak misschien wel de moeilijkste, leren loslaten. Naarmate Esmee ouder wordt zie ik dat ze haar eigen identiteit leert kennen. Kleding wordt belangrijker, vrienden worden belangrijker. Er wordt kritisch gekeken naar de dingen. En als dat niet lukt begint de twijfel op te spelen. Gelukkig merk ik aan haar dat het haar ontwikkeling niet belemmert. Merk jij enige onzekerheid bij je kind? Nu is het de tijd om je kind daar bij te helpen. Doe er iets mee, zoek desnoods hulp bij een professional of jeugdverpleegkundige op school.

Het belangrijkste dat een meisje draagt is haar zelfvertrouwen

 

Tatiana

Is jouw kind onzeker?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | 10 tips voor het opbouwen van zelfvertrouwen van je kind

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

2 Reacties

  1. Tatiana's Blog | 10 tips voor het opbouwen van zelfvertrouwen van je kind

    Er zullen misschien velen zijn die zich schamen bij het lezen van dit verhaal (zo als ik )
    Maar voor de jonge generatie is dit verhaal een goede bergelijding
    De opvoeding van je kind is soms heel moeilijk ,en dan is het fijn om even deze blog er bij te halen
    Een steuntje in de rug (dat mag toch)
    Dat hadden wij ouderen niet ,en onze ouders hadden daar ook geen tijd voor
    Om kort te gaan
    Dit is een prachtige blog ,en ieder die er wat mee wil doen kan in het geheim er mee aan de slag
    Het respect moet zeker terug komen ,daar draait alles om
    Compliment voor je blog het ziet er professioneel uit

  2. Tatiana's Blog | 10 tips voor het opbouwen van zelfvertrouwen van je kind

    Wouw wat een mooi artikel. Heel belangrijk ook inderdaad. Heel mooi geschreven en hoop dat andere ouders hier wat aan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *