Boekreview ‘4 vriendinnen 1 spijkerbroek’

4 vriendinnen 1 spijkerbroek

Er zijn heel veel fantastische ‘kinder’boeken te krijgen in de winkel. Kinderboeken of young adult boeken waar jong en oud intens van kunnen genieten. Ik lees niet veel, maar als ik lees dan zijn het bij voorkeur de young adult boeken. Even weer terug naar dat jeugdig gevoel, de verbeelding, de fantasie, de problemen. Al een hele tijd geleden heb ik bij de Kringloop het boek ‘4 vriendinnen 1 spijkerbroek’ op de kop getikt. Ik heb het boek gelezen, en daarna mijn dochter ook. In dit artikel lees je onze mening over het boek.

Mobile Logo Tatiana's Blog

 

 

Boekprofiel 

Wij, Carmen, Lena, Tibby en Bridget, de Zusters van de Reizende Spijkerbroek, verklaren hierbij dat de volgende regels gelden voor het gebruik van deze broek:

 1. Je mag de Broek nooit wassen.
 2. Als je de Broek aanhebt, mag je nooit denken: Ik ben dik.
 3. Je mag de Broek nooit door een jongen laten uittrekken (natuurlijk mag je hem wel zelf uittrekken in zijn aanwezigheid).
 4. Je mag niet in je neus peuteren als je de Broek draagt.
 5. Je moet je Zusters de hele zomer schrijven, ongeacht hoe leuk je het hebt zonder hen.
 6. Je moet de Broek aan je Zusters doorgeven volgens de regels die de Zusterorde heeft opgesteld.

4 vriendinnen 1 spijkerbroek

Carmen, Lena, Tibby en Bridget kijken uit naar de vakantie, maar zien er ook tegen op: dit wordt hun eerste zomer zonder elkaar. Maar helemaal alleen staan ze er niet voor: één spijkerbroek – die hun alle vier als gegoten zit – vergezelt hen. De broek zal van het ene naar het andere vakantieadres worden gestuurd en is op die manier getuige van ieders bijzondere belevenissen …

Eigenschappen

Nederlandse titel: 4 Vriendinnen 1 Spijkerbroek

Oorspronkelijke titel: The Sisterhood of the Traveling Pants

Auteur: Ann Brashares

Vertaling: Anneloes Timmerije

Uitgeverij: De Fontein

Voor het eerst verschenen: 2001

Aantal pagina’s: 254

Genre: Young Adult, vertaalde literaire roman, Fictie 10-15 jaar

Wat vinden wij van het boek ? 

In het stukje ‘boekprofiel’ hierboven, konden jullie in het kort al lezen waar het boek over gaat. Meer ga ik jullie daar ook niet over verklappen. Ik zou echt aanraden om het boek zelf te lezen. Het boek lag hier al een tijdje in de kast, want ik had hem voor een aantal jaren terug meegenomen naar Frankrijk, om lekker in de vakantie te kunnen lezen. Nu heeft mijn dochter hem gepakt om te lezen. 

Het leuke aan dit boek, en dat vonden wij allebei, is dat het vanuit 4 personages geschreven is. De 4 vriendinnen die de spijkerbroek dragen: Carmen, Lena, Tibby en Bridget. Een spijkerbroek niet eens bijzonder, uit de kledingkast van Carmen. Maar alle 4 vriendinnen passen de broek, ook al hebben ze alle 4 een heel eigen figuur.  Daarom is dit kledingstuk dat wat hun deze vakantie verbindt. Ze maken regels bij de broek en leggen samen een eed af. Vanaf dat moment zijn ze de zusters van de reizende broek.

Het begin begon een klein beetje oppervlakkig, maar als je even verder leest en echt in het verhaal zit is dat ook over. En eenmaal in dat stadium kan je het boek moeilijk wegleggen. Mijn dochter heeft het boek in 1 ruk uitgelezen, die kon het boek niet wegleggen. Ook had het boek wel iets emotioneels, omdat alle meiden een eigen karakter hebben. Maar ook hun eigen problemen. Zo totaal verschillend en je leeft mee met alle 4, je voelt je bijna de 5e vriendin in het verhaal.

Wij vonden allebei dit boek de moeite waard om te lezen. Het is een verhaal waar je in meegezogen wordt, en waarin je alle emoties voelt die de meiden voelen.  Dan is het boek uit! En dan wil je meer. Ik heb inmiddels ook de andere delen gekocht, die kunnen wij nu gaan lezen. Alleen het laatste deel Vriendinnen boven alles hebben we nog niet. 

 • De 2e zomer van de spijkerbroek
 • De 3e zomer van de spijkerbroek
 • 4 Vriendinnen voor altijd
 • Echte vriendinnen
 • Vriendinnen boven alles (10 jaar later)

 

Heb jij dit boek gelezen?

Tatiana

Ik vond het leuk om dit boek te lezen. Heb jij dit boek ook al gelezen?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Boekreview

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

1 Reactie

 1. Tatiana's Blog | Boekreview

  Wat leuk dat je het voor de tweede keer leest.het is een teken dat je in de vakantie er van gaat genieten,even in de tijd terug . geniet er maar lekker van.van je boek en je vakantie, samen met je man en dochter✍️ vergeet niet je vakantie dagboek 🥰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *