5 Redenen om de Kerst door te brengen in Denemarken

by Tatiana
Denemarken, vakantie

Hoewel er nog niets zeker is, zijn wij al voorzichtig bezig met het plannen van onze kerstvakantie! Wij zijn gewend om zomers op vakantie te gaan. Maar omdat er zo’n grote onzekerheid is, hebben wij gezegd dat we (voor het eerst) deze zomer thuis blijven. Dat doen we ook omdat we voor het eerst een fijne tuin hebben waar we heerlijk kunnen vertoeven, met terrasjes en een lekker zwembad. Kortom we kunnen alle kanten op. En als er meer mogelijk is, dan kunnen we gewoon dagjes weg gaan. In plaats van de zomer weg te gaan, willen we met kerst naar Denemarken. Ben jij je nog aan het oriënteren, om de kerst dit jaar ergens anders te vieren? Lees mee, want vandaag geef ik je 5 tips waarom je de Kerst zou vieren in Denemarken!

 

Denemarken

Denk je aan Denemarken, dan denk je wellicht aan Vikingen en filmkarakters als Thor. Denemarken is een land in Noord-Europa, behorende tot de Scandinavische landen. Denemarken heeft best veel overeenkomsten met Nederland, zo heb je ook in Denemarken geen witte stranden, vervallen dorpjes of hoge bergen. Net als Nederland is ook Denemarken een vlak land.

Denemarken, Belvilla, Vakantiehuis

Waarom Kerst vieren in Denemarken?

Heb je ook zin in een magische Kerst.  Hieronder volgen 5 redenen waarom je de Kerst (Jul in het Deens) door zou brengen in Denemarken. Ontdek het Deense hygge (gezelligheid & knusheid) en geniet. Kerst vieren kan zeker in Denemarken. In Denemarken wordt Kerst geassocieerd met tradities, wat het tot een echt ouderwets gezellig feest maakt. Saamhorigheid, warmte en vreugde speelt hierbij een grote rol.  Heb je ook zin in een magische kerst?

Denemarken, Copenhagen, lekkernij

1. Het versieren van de kerstboom

Het is een traditie geworden om op 23 december de kerstboom te versieren. Hier doet het hele gezin aan mee, en dat maakt het ook een dag waarop je als gezin veel tijd met elkaar doorbrengt. Wil je wat ‘quality time’ met je gezin, dan weten ze hier in Denemarken hoe je dat op een mooie manier kunt doen.  En als de kerstboom versierd is, dan gaan de Denen lekker met het hele gezin kerstfilms kijken.

2. De Kerstman en zijn kabouters

Wat is Kerst zonder de Kerstman. Wanneer de Kerstman langskomt, gaat dit niet onopgemerkt. Met een uitgebreide rondrit door de stad, en omringd door tientallen ’nisser’. Deze ondeugende elfjes, die wel wat weghebben van de tuinkabouter, dragen mandjes met versnaperingen die rijkelijk worden uitgedeeld. In Denemarken heet de Kerstman, Julemanden en zijn hulptroepen worden Nissen genoemd. Rond Kerst zie je bij JYSK, een Deense winkelketen, ook altijd weer de Scandinavische kerstkabouters staan om je huis mee te versieren.

Denemarken, Nisse, Kerstelf

3. Wat eten we met Kerst

Het kerstdiner is voor de Deense bevolking een belangrijke traditionele familie aangelegenheid. Lekker uren tafelen onder het genot van verschillende soorten vlees, aardappels, rode kool en jus. Wil je meedoen aan deze traditie, dan zet je eend, gans, kalkoen of flæskesteg (geroosterd varkensvlees) met rode kool, gekookte aardappelen en in karamel gebakken aardappelen op tafel. Als typisch kerstdessert is er de ‘Risalamande’ rijstpudding met heel veel slagroom en stukjes amandel. Volgens de traditie zit er ergens één hele amandel in verstopt. Wie deze vindt kan rekenen op een extra cadeautje (als het goed is ligt deze op het bord van de jongste die aan tafel zit). Tijdens het gezellig samenzijn kun je genieten van de typische Æbleskiver (kleine soort gefrituurde donuts met poedersuiker), kerstbier, gløgg (warme glühwein). Is het niet heerlijk om rond de openhaard gezellig samen te zijn met allemaal lekkere hapjes en de mensen die je liefhebt.

4. Het weer in Denemarken

Een witte winter maakt de Kerst compleet. De winter is een prachtig seizoen om Denemarken te bezoeken. Kenmerkend aan de winter in Denemarken zijn de sneeuw, ijs, en de gezellige kerstmarkten en mooie landschappen. Het klimaat van Denemarken is goed te vergelijken met dat van Nederland. Maar de winters beginnen vroeger dan in Nederland en duren langer. Hou je van een witte wereld, dan is het wel leuk om te weten dat er gemiddeld meer sneeuw valt dan bij ons.

5. Waar verblijven en wat te doen

Je wilt natuurlijk ook een mooi verblijf als je de Kerst doorbrengt in Denemarken. Dan zit je goed, want de Denen zijn dol op hun vakantiehuisjes, vooral in de winter. De omgeving zorgt voor rust en een prachtige natuur. Wij verblijven in dit prachtige vakantiehuisje die we geboekt hebben via Belvilla. Wat je eigenlijk niet mag missen aan je verblijf in Denemarken is een bezoek aan Kopenhagen. En als je daar toch naar toe gaat kun je genieten van de gezelligheid tijdens de kerstmarkt in Tivoli. Dit is echt een hoogtepunt tijdens de kerstperiode. Tivoli op zijn mooist, thematisch aangekleed met miljoenen lichtjes, speciale optredens en vuurwerk, en één van de beste Kerstmarkten in Scandinavië. Verder is het een kwestie van lekker samenzijn met de feestdagen. Koude wandelingen in de sneeuw en daarna lekker binnen bij het vuur van de openhaard opwarmen met een hot coco en veel slagroom.

Denemarken, Copenhagen, Tivoli

Hoe zeg je … ?! 

Nog een paar Kerst woordjes in het Deens.

℘Prettige Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar || Glædelig jul og godt nytår

℘ Kerstman || Julemand

℘ Kerstelf || Nisse

℘ Kerstboom || Juletræ

℘ Winter || Vinter

℘ Kerstcadeautje || Julegave

 

Waar vier jij de Kerst?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

3 comments

Hanny 1 april 2021 - 03:57

Oei, vind kerst alsnog een beetje vergezocht. Ik maak toch liever eerst plannen voor de zomer!

Reply
Blog & Beauty | Tatiana 1 april 2021 - 07:11

Snap ik ook zeker hoor. Ik ben ook dol op de voorbereidingen voor de zomervakantie. Maar de onzekerheid geeft mij te veel twijfels, en we hebben een prachtige tuin. Dus dit jaar ruilen wij de zomervakantie voor een wintervakantie. 😉 Weet je al wat je naar toe wilt deze zomer?

Reply
lavinia 9 april 2021 - 09:50

O wouw, ik ben helemaal voor. Staat zeker op mijn lijstje. Lijkt me heerlijk.

Reply