Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

Rekenen, taal, grammatica, aardrijkskunde. Onze kinderen leren alles op school. Maar leren ze in dit digitaal tijdperk ook typen? Aangezien kinderen steeds vaker werken met een computer, thuis of op school, lijkt mij ‘leren typen’ steeds belangrijker. Als nieuw (bij)vak op school valt hier voor zowel de leerlingen als de leerkrachten winst uit te behalen. Zelf heb ik al jong leren typen met behulp van een thuiscursus, en later heb ik daar jarenlang ervaring als Management Assistent aan toegevoegd. Ik kan nu foutloos blind typen, terwijl ik een gesprek voer, of naar de tv kijk. Voor mij is het net als adem halen. Die kans wil ik mijn dochter ook geven. Een paar weekjes geleden heeft Esmee kennis gemaakt met Professor Begoni, de mysterieuze meneer van de typetuin. Samen proberen zij de Typetuin te redden van de Leesetendeplant.

SASS

Typetuin

De typecursus die je laat groeien

Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

De Typetuin begint met een ontzettend spannend introductiefilmpje dat je meteen meeneemt in de wereld van Professor Begoni en erg rare Kwouwsels. Met jouw speciale verborgen typkrachten moet je de typetuin redden. Erg spannend om kinderen op die manier te leren typen. En het werkt echt, want Esmee beleefd er ontzettend veel plezier aan en vind het leren op deze manier erg leuk. Na het introductiefilmpje begint het echt werk, de Typetuin redden van de leesetende plant!  Dit kun je doen met behulp van het tuinboek, waarin je alle informatie kunt vinden die je hiervoor nodig hebt.

SASS

Het begin

Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

Iedere keer voordat jij of je kind aan een les begint, word je er nog even aan herinnerd een goede zithouding aan te nemen. De tekst waarin dit uitgelegd wordt, kan ook worden voorgelezen. En bij elk level hoort een leuk animatie filmpje. Ik merk bij Esmee dat het goed is om hieraan herinnert te worden, want zodra zij dit leest of hoort, neemt zij direct de juiste houding aan.

SASS

De levels

Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

Als je er helemaal klaar voor bent, kan het typen beginnen. Je kunt zelf kiezen welk level je wilt behandelen, en elk level bevat een aantal letters die je leert. Zo leer je in level 1 de letters A S D F en J K L ; dat kun zien doordat deze rij gekleurd is.  Om blind te leren typen krijg je ook een stickervel toegestuurd waarmee je de toetsen op je toetsenbord kunt afplakken. Deze hebben dezelfde kleur als aangegeven wordt op je scherm. De letter L bijvoorbeeld, wordt afgeplakt met een groene sticker.

Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

SASS

Diamanten

Om het voor kinderen leuk te maken verdien je per goed getypte rij diamanten. Met die diamanten kun je in de prijzenkast spulletjes kopen om je eigen kwouwsels te bouwen. Ook daarmee weet je de aandacht van het kind te trekken want natuurlijk wil je daarmee een hoge score halen zodat je verder kunt bouwen. Ik laat Esmee elke avond een kwartiertje, soms 2x een kwartiertje typen, en daarna mag ze met haar diamanten kopen wat zij wil.

Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

SASS

Spellen

Om het nog leuker te maken zijn er ook spelletjes die je kunt spelen. Met het behalen van level 1 speel je het spel “Red de woorden” vrij. Bij level 4 en bij level 7 komt er ook een bonusspel vrij. Wat is er leuker dan spelenderwijs je typevaardigheid naar een hoger level te brengen. Maar ik moet er wel bij zeggen dat Esmee in het begin wel moeite had met het spel van level 1. Omdat zij op dat moment nog niet zo ver gevorderd was met de letters, en de woorden die je daarbij kreeg om te spelen. Alleen daardoor werkt het misschien extra stimulerend om nog beter je best te gaan doen. Want we willen natuurlijk niet dat alle woorden opgegeten worden.

Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

SASS

Wekelijks rapport

De hele bedoeling van deze cursus is natuurlijk om vooruitgang te boeken. Dat resultaat wordt door de Typetuin bijgehouden in een wekelijks rapport. Dat rapport komt in je overzicht te staan, maar krijg je ook per email toegestuurd. Zo heb je als ouder, een prima kijk op het niveau van je kind. Op het rapport kun je een aantal resultaten bekijken. Je ziet bovenin als eerste het aantal verdiende diamanten. Daaronder zie je de levelscores. Per level zie je hoeveel opgaven er zijn gemaakt, welke score er is bereikt en met hoeveel aanslagen per minuut. De score heeft ook nog een kleur met eigen betekenis. Je begint elk level met een rode kleur: Mooie start! Ben je iets verder in het level dan veranderd de kleur rood in oranje: Goed op weg! Het doel is om de kleur groen te bereiken, en als dat bereikt is dan is het de bedoeling om te oefenen met de snelheid waarmee je typt. Ook zie je op de rapportkaart per level welke opgaven goed gingen en welke minder goed.

Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de TypetuinTatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

SASS

Het programma in een rode draad

Volgens de Typetuin kun je al in 14 weken supergoed leren typen. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van hoevaak en hoelang je oefent. De oefeningen in de Typetuin passen zich steeds aan, afhankelijk van de snelheid waarmee je kind typt. Je typt op je eigen niveau. Vind je een opgave moeilijk, dan wordt de volgende opgave automatisch makkelijker. Zo blijft het blind leren typen uitdagend, en wordt je kind steeds gemotiveerd om de typevaardigheid te verbeteren. In het begin gaat het er vooral om dat je goed leert typen, en als je alle letters feilloos weet te vinden gaat het om snelheid. Net zolang tot je examen kunt doen, en je diploma halen. Hiervoor heb je een jaar de tijd, maar het kan ook veel sneller.

Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

SASS

Online of klassikaal

Twijfel je nog, maar lijkt het je wel wat voor jou of je kind, dan kun je zelf een gratis proefles uitproberen. Als je je nu aanmeld voor de Online Typecursus, dan € 120,- en ontvang je bij je bestelling deze maand een gratis Oefenweb licentie! Wil je geen cadeau maar liever een korting? Dat kan ook! Gebruik dan de promocode KORTING15 voor € 15,- korting op je bestelling.

Wil je gebruik maken van de klassikale typecursus, klik dan hier voor een klassikale cursus bij jou in de buurt. Voor de klassikale typecursus betaal je per cursist € 175,- en krijg je 8 klassikale typelessen door een gediplomeerde typecoach met gratis gebruik van lesapparatuur. Als cursist krijg je 5 thuisstudieweken met de online huiswerktool (Typetuin) en een jaar toegang tot de online typemodule. De kinderen (en hun ouders) krijgen een overzicht van de vorderingen in de rapportkaart. Als leerkracht krijg je een totaaloverzicht van je hele klas, met een gedetailleerd overzicht van de scores van alle kinderen.

Vind jij typevaardigheid een belangrijke ontwikkelingsfactor voor kinderen, neem dan zeker even een kijkje op de website van Typetuin, want leren is nog nooit zo leuk geweest. Ik vind het zo’n groot succes dat ik de school van Esmee zal aanmoedigen om hiervoor aan te melden.

 

Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

Vind jij typevaardigheid een belangrijke ontwikkelingsfactor voor jou kind(eren)?


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

11 Reacties

 1. Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

  Wat een leuke manier om te leren typen.

 2. Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

  Dat is wel wat leuker dan de saaie dactylo-cursus die ik vroeger na schooltijd geleerd heb. Ik kan bovendien ondertussen wel blind typen, ik doe het niet op de “juiste” manier. Dit is echt leuk!!!

 3. Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

  dit hadden ze vroeger moeten hebben! dan had ik vast en zeker een typcursus gedaan!

 4. Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

  Jammer dat dit niet vroeger bestond, haar graag ook op deze manier leren typen 🙂

 5. Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

  Mijn dochter doet het ook. Een heel leuk programma en in deze tijd een must om het meteen goed te leren

 6. Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

  Dat ziet er goed uit zeg. Wat pakken ze dat geweldig aan op deze manier. Zo wordt typen echt leuk.

 7. Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

  Wat ziet dat er leuk uit. Ik denk dat ze hier veel plezier aan zullen beleven

 8. Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

  Wauw wat grappig zeg! Dat hadden we vroeger echt niet!

 9. Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

  Heel erg leuk. Ze heeft het me laatst laten zien, en ze vond het erg leuk en was/is er super enthousiast over. Kan me voorstellen dat dit een leuke manier is om te leren typen.

 10. Tatiana's Blog | Avontuurlijk leren typen in de Typetuin

  Wat een leuke manier om te leren blind typen, zelf heb ik ‘vroeger’ een typcursus van Pica gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *