De eerste eerste menstruatie: Hoe ga je er als moeder mee om?

menstruatie

Vandaag even weer een artikel voor alle mama’s (en papa’s). Althans diegenen die een dochter hebben. Want die ouders krijgen er uiteindelijk allemaal mee te maken. Als dochter, van meisje naar vrouw toe word je ongesteld. Het is onzeker op welke leeftijd, maar het staat vast dat het ooit komt. Het hoort bij het opgroeien van meisje naar vrouw toe. De eerste menstruatie is voor een meisje speciaal, maar ook erg spannend. Het is goed om hier op voorbereid te zijn, omdat je nooit precies weet wanneer dit bij jouw dochter zal gebeuren. Je kunt je hier samen op voorbereiden door een gesprek aan te gaan. Hoe? Lees je met ons mee!

Mobile Logo Tatiana's Blog

 

Praat over de menstruatie met je dochter

 

menstruatie

Het gesprek over de eerste menstruatie ben ik al vroeg aangegaan met Esmee. Ik weet nog van mezelf dat ik al op vroege leeftijd mijn eerste menstruatie kreeg. Er ging een wereld voor me open, maar het was wel een wereld waar ik me ontzettend voor schaamde. Zelfs tegenover mijn moeder niet, de enige waar ik openlijk tegen durfde te praten was mijn tweeling zusje. Maar zij was ook 10 jaar, dus dezelfde meid als ik, zonder levenservaring. Ik kom uit een gezin van 3 kinderen, waaronder een oudere zus. Helemaal nieuw was het voor mij niet, en mijn moeder gaf altijd wel antwoord op vragen en ook seksuele voorlichting. En toch vond ik het eng om vragen te stellen en schaamde ik mij. Voor Esmee wilde ik het anders, ik wilde dat ze wist dat zij er niet alleen voor staat als het zover is. Of zelfs voor die tijd al. Het zou zo vervelend zijn (eng misschien zelfs) als jouw dochter plotseling schrikt van bloed in haar ondergoed of in bed. Omdat de gemiddelde leeftijd van meiden die ongesteld worden ligt tussen de 11 en 15 jaar oud, heb ik dit gesprek met haar al gevoerd toen zij 9 jaar was. Mijn gevoel vertelde me dat Esmee eerder zou zijn dan de gemiddelde leeftijd. In ons gesprek heb ik het met haar gehad over dat ze ongesteld wordt, dat je bloed verliest en hoeveel, en hoe lang dat duurt. Maar ook dat het meer is dan alleen bloedverlies. Je kan ook last hebben van krampen, buikpijn, rugpijn, hoofdpijn en moodswings. En ook dat ze vanaf dat moment vruchtbaar is en zwanger zou kunnen worden. 

 

Koop (samen) maandverband

 

Zelf gebruik ik tampons, ik heb dus geen maandverband in huis. Toen ik het gesprek met haar ben aangegaan over menstruatie heb ik ook maandverband in huis gehaald. Waar en wanneer zij voor het eerst ongesteld was niet te voorspellen. Omdat wij toch vaak een meidendagje hebben, heb ik samen met haar maandverband gekocht. Als de dag kwam dat zij ongesteld werd, lag dit alvast in huis. Maar het is natuurlijk niet gezegd dat zij thuis ongesteld wordt, dat kan ook buitenshuis (school, gym, bij vriendinnen). Daarom heb ik ook alvast standaard maandverband in  haar schooltas gedaan. Om alvast een beetje te wennen aan het idee van maandverband mocht ze het ook alvast een dag dragen. Naar mijn idee had ik haar op deze manier goed voorbereid op alles.

 

Open, eerlijk en leuk over menstruatie

 

Hoe open en eerlijk ik ook naar haar toe ben geweest, het kwam als een verrassing. De week voorafgaand had Esmee steeds een beetje last van buikkrampen. Maar er ging geen lampje branden. En op een morgen werd ze ineens ongesteld wakker. Dat was een groot moment voor haar. En een moment om te vieren. Want ik vind ook dat dat er bij hoort, open, eerlijk en het leuk houden. En een feestje maakt alles een beetje leuker. Dat hoeft natuurlijk niet heel groot, we hoeven heus niet de hele familie erbij te halen. Wij zijn naar de winkel gegaan en hebben allerlei soorten maandverband opgehaald, dik en dun, met en zonder vleugels. Een beetje chocola omdat iedereen zich daar gelukkiger door voelt. Daarna hebben we op de telefoon een app geïnstalleerd waarop ze alles kan bijhouden (wanneer ze ongesteld is, hoe lang, wanneer de eisprong plaats vind, wanneer ze vruchtbaar is en wanneer de toekomstige menstruatie komt). Daarna hebben we het boek: Lijfgids voor meisjes! besteld. Dit is een boek voor meisjes vanaf 10 jaar, over het lichaam én het leven met daarin alles wat meisjes willen weten, ondersteund door illustraties in kleur van StudioSilvana. Dat leek me zo’n leuk en interessant boek voor haar. Wie weet volgt hier in een later artikel nog een aparte review van.

Menstruatie

 

 

  Lijfgids voor meisjes!

 

Het boek gaat over het lichaam én het leven met daarin eigenlijk alles wat meisjes vanaf 10 jaar willen weten. Het lichaam wordt van top tot teen beschreven. Van vet haar tot zweetvoeten. Dit alles met een flinke dosis humor. 

Menstruatie

 

 

Girlhood: The Story

 

What a girl needs!

 

Naast de app in onze telefoon, om de menstruele cyclus bij te houden, hebben we ook een papieren variant. Op de website van WeAreTheHood kun je 2 gratis trackers downloaden: Period Tracker & Cycle Tracker. Deze kun je zelf mooi inkleuren en op die manier bijhouden. Zo kun je gemakkelijk in 1 oogopslag zien of je menstruatie regelmatig is. Erg makkelijk en leuk!

 

Tatiana

Heb jij nog leuke en handige tips?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | De eerste eerste menstruatie: Hoe ga je er als moeder mee om?

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

3 Reacties

 1. Tatiana's Blog | De eerste eerste menstruatie: Hoe ga je er als moeder mee om?

  Ik ben nog steeds niet ongesteld geworden, hoe lang na de bevalling is dat meestal?

 2. Tatiana's Blog | De eerste eerste menstruatie: Hoe ga je er als moeder mee om?

  Mag ik tijdens mijn zwangerschap ook vitamine innemen of is beter van niet? Ik wil graag doorgaan met het slikken van magnesium https://www.flinndal.nl/magnesium maar ik hoor er verschillende meningen over…

 3. Tatiana's Blog | De eerste eerste menstruatie: Hoe ga je er als moeder mee om?
  Linda schrijft ' t op

  Al heel vroeg ben ik daarmee begonnen, ik was 9 toen ik voor het eerst ongesteld werd en ik wist van niks. Dat wilde ik voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *