Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

Ik woon boven in Nederland, daar waar gaswinning plaatsvind en de grond onder mijn voeten blijft beven. De eerste keer dat ik zo’n aardbeving voelde schrok ik, en wist ik eerst niet goed wat er aan de hand was. Het was avond en we zaten lekker op de bank tv te kijken, de kleine meid lag al op bed, en ineens werden we wakker geschud. De dorpsbewoners liepen geschrokken de straat op. Dat wat we voelden was een aardbeving! Dit is al een aantal jaren geleden, en het is minder geworden, maar de grond blijft beven. En het is een hot item in het nieuws. Ik vertel jullie vandaag niet over gaswinning, maar over energie besparing.

 

AARDBEVING IN WARFFUM 

 

Na die aardbeving in Warffum (en rondom) hadden veel huizen schade opgelopen, ook ons huis. Wij wonen in een oud huis van rond 1900, en het huis heeft karakter. Dat vond ik er het mooie van. Geen moderne kubus met allemaal rechte lijnen, maar een oud karakteristiek huis. Maar waar je niet op zit te wachten is scheuren van boven tot onder, voegen die spontaan los gesprongen zijn en stenen die los zitten. Zo zag ons huis er uit na de aardbeving. Gelukkig werd de schade aan ons huis wel hersteld. Nu wordt er gesproken over het verlagen van gaswinning, en daar is lang niet iedereen het mee eens. En dat kan ik ook heel goed begrijpen. Want ons energieverbruik in huis is voor een groot deel gas. Wist je dat je zelf ook kunt besparen aan energie?

 

ENERGIE BESPARING

 

Wij zijn geen groot verbruikers, en doen het op landelijk gemiddelde nog best wel goed.Ondanks dat wij niet echt een energiezuinig huis hebben, lukt het ons op een of andere manier toch om te besparen. Maar als wij kunnen besparen dan doen we dat zeker. Op het moment dat we de jaarrekening krijgen, en daarop staat dat we ontvangen in plaats van bij moeten betalen, dan is dat een lekker gevoel. Bespaar jij ook? En weet jij hoe je kunt besparen?

WIJ BESPAREN ZO …

Ondanks dat wij niet echt een energiezuinig huis hebben, lukt het ons op een of andere manier toch om te besparen. Om te kunnen besparen is het eerst van belang dat je weet waar je het aan uitgeeft, en dat is waarschijnlijk aan meer dan jij denkt. Want bijna alle apparaten die je in huis aantreft functioneren door energie.

VERWARMING

Denk bijvoorbeeld aan de verwarming. Nederland is zoals wij het noemen een koud kikkerlandje, dus we moeten best wel wat stoken om het warm te krijgen. En zoals ik eerder al zei hebben wij een oud huis, waar je de tocht door de kieren heen kunt voelen. Die kou die naar binnen komt sluipen moet ook verwarmd worden. Wij doen wel het nodige om warm te blijven, maar als het kan slaan we ook lekker een dekentje over ons heen en trekken lekkere dikke sokken aan. Als wij van huis gaan, doen we de thermostaat op 15 graden. Ook hebben wij onze oude CV-ketel door een hoog rendement (HR) ketel vervangen, wat ons zeker op jaarbasis € 200,- aan stookkosten bespaard. Wist je dat je nog extra kunt besparen door bijvoorbeeld je bank of gordijnen niet voor de verwarming te plaatsen. Dit houdt allemaal warmte tegen, waardoor je ook meer en langer moet stoken.

energie besparing

 

WATER

Wat wij ook doen is water besparing. Dat kan bijvoorbeeld door niet te lang douchen. Eerder waste ik een paar keer per week mijn haar, en dat scheelt per douche beurt denk ik toch gauw een kwartier tot 20 minuten. Per keer 1 minuutje minder lang douchen scheelt je op jaarbasis ook al tientallen euro’s en in mijn geval besparen we daar dus al erg goed op. Reken maar uit … … !!!  Voor de verbouwing hadden wij ook een ligbad, om ruimte te besparen hebben wij deze weggedaan, maar ook het badderen in te ruilen voor douchen bespaart je heel veel op water en energie.

 

energie besparing

 

ELEKTRISCH APPARATUUR

Bij de aanschaf van onze nieuwe wasmachine hebben wij ook bewust gekozen voor een model met een zuinig A(++) energielabel. Daar zit ook een apart energie zuinig programma op.  Zo kun je nog op veel meer elektrisch apparatuur besparen. Want we hebben al dat apparatuur echt niet nodig. Ik gebruik om mijn haar te drogen tegenwoordig vaak een microvezel handdoek in plaats van de föhn. En ik laat niet meer de telefoonlader in het stopcontact zitten als ik mijn telefoon niet oplaad. Het is ook nog eens veel veiliger. Voor ons speelde hierbij design een belangrijke rol, maar je kunt ook besparen door een koelvriescombinatie te nemen in plaats van 2 afzonderlijke apparaten.  De vaatwasser hebben wij uit de keuken gehaald en nu doe ik de afwas gewoon met de hand.

energie besparing

Wij houden van sfeer in huis, en branden dus vaak een kaarsje. Puur voor de gezelligheid. Maar ook qua verlichting kun je besparen. Wij hebben onze lampen vervangen voor spaarlampen. En als wij onze tijd doorbrengen in de woonkamer, dan doen wij de lampen in de andere vertrekken uit.

Wat je naast al deze handige tips om energie te besparen ook kunt doen, is zo nu en dan energie vergelijken. Op die manier zijn wij al vaker overgestapt van energiemaatschappij, omdat het vaak veel goedkoper kan.

 

Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

Hoe bespaar jij? 


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

12 Reacties

 1. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  Wat jij in je blog schrijft is waar ,ik ga er aan mee doen
  Wie wil er nu geen geld aan overhouden (iedereen toch) maar het is het beste dat we het massaal doen
  Goed voor de portemonnee maar ook voor ons Groningers
  Het is angstig leven en brengt veel stres met ons mee
  Er zijn veel mensen die met ons mee leven ,maar er zijn ook anders denkenden jammer
  Ik ga er voor ,ik ga kijken waar ik op bezuinigen kan

 2. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  Goed geschreven! Toevallig was er gister weer een item over in het nieuws (wanneer niet eigenlijk). Ik woon zelf ook in Groningen en ik heb ook weleens zo’n aardbeving gevoeld. Heel naar en vreemd, ik denk dat heel veel Nederlanders zich daarbij geen voorstelling van kunnen maken. Vreselijk, al die prachtige huizen die beschadigd zijn door de aardbevingen, sommige zelfs onverkoopbaar… Ik hoop dat Nederland wakker wordt en dat we met z’n allen zuiniger gaan leven. Ze hebben het telkens over ‘een deel van het land in de kou,’ maar volgens mij zijn wij Groningers de enige die tot nu toe in de kou staan…

 3. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  Wat heftig als je daar woont. Natuurlijk volg ik het ook in het nieuws. Wij wonen in een wijk zonder gas en hopelijk worden er meer van dit soort wijken gebouwd en mag er straks, net als bij gloeilampen, ook geen gasfornuizen meer worden verkocht

 4. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  Goed bezig met bezuinigen! Zelf probeer ik er ook op te letten. Zo heb ik overdag nooit de verwarming aan in de woonkamer omdat ik daar dan toch niet ben.

 5. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  Lijkt me heel erg heftig als je daar woont. Wij proberen wel te letten en te bezuinigen waar mogelijk, maar dit zou zeker nog meer kunnen.

 6. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  pffff, heftig als je daar woont! Ik probeer ook op te letten en te bezuinigen waar ik kan, maar het is soms lastig.

 7. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  Lijkt me hartstikke schrikken! Wij proberen ook energie te besparen, maar als hier de verwarming niet aan staat is het zo 15 graden op de babykamer en dat vind ik gewoon te gek.

 8. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  goeie tips Tatjana milieu bewust zijn kan geen kwaad en is vaak simpeler dan je denkt.

 9. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  Pff lijkt me zo naar als een aardbeving steeds op de loer ligt… En dat gewoon door menselijk handelen. Goede tips geef je, wij besparen ook altijd veel door bewust gebruik te maken van licht, water en verwarming.

 10. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  Wij proberen ook steeds op ons verbruik te letten, al is dat niet altijd zo makkelijk!

 11. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  Handige tips om zo geld uit te sparen. Ik ben er me ook wat bewuster van, maar soms moet ik toch in de dag mijn was en plas doen omdat het niet anders kan. Meestal doe ik het ’s avonds of in het weekend.

 12. Tatiana's Blog | De grond onder mijn voeten blijft beven!

  Ik heb 1 keer een beetje een aardbevinkje gevoeld, hier in de Achterhoek. Toen dacht ik dat mijn man lollig probeerde te zijn met de bank….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *