De Italiaanse keuken is om te smullen

De lekkerste gerechten uit Italië

by Tatiana

De zomer is in aantocht en dan verheugen we ons weer op hoge temperaturen en volop zon. Daar hoort natuurlijk lekker eten bij! En de Italiaanse keuken blijft populair. Om jullie alvast een fijn voorproefje te geven, schotel ik jullie het beste van de Italiaanse keuken voor. 

Mobile Logo Tatiana's Blog

 

Populaire Italiaanse recepten

Van de Italiaanse keuken ben ik dol op pasta, risotto en pizza. Dat zijn ook zo’n beetje de belangrijkste gerechten van dit land. En ik vind het leuk om met deze gerechten te experimenteren. Maar naast de klassiekers vind ik het ook leuk om wat meer gedurfde gerechten zelf te maken of in een restaurant te proeven. Met een smaakvol Italiaans diner op tafel tover je een lach op mijn gezicht. Italiaanse gerechten kunnen heel eenvoudig, maar overheerlijk zijn, zolang de basis maar goed is.

 

 

Het Italiaanse menu

Eerst vond ik de manier waarop Italianen dineren heel vreemd.  Toen ik op vakantie was in Italië liet ik me verrassen door de eigenaar van een restaurant. Het was in het plaatsje Chioggia in hotel Ristorante ‘Al Bragosso’. En het eten was heerlijk, maar ik had geen idee wat me te wachten stond. De Antipasto, dat was het voorgerecht, heb ik overgeslagen. Daarna werd het Primo piatto, het eerste gerecht opgediend. Dat was een heerlijke pasta met vis, het zag eruit als een soort paella. Nadat ik mijn bord leeg had, was ik al helemaal vol. Maar toen kwam nog het Secondo piatto, het tweede gerecht. Dat bestond uit allemaal diverse vissoorten waaronder garnalen, mosselen en inktvis. En als Dolce, nagerecht, een panna cotta.

Italiaanse keuken

 

Verbonden met de Italianen

Smaak en versheid staan voorop, en sinds kort bereiden wij thuis ook alles vers en niet meer uit pakjes. Daarnaast zijn Italianen de grootste pasta eters van de wereld. En daarom voel ik mij er ook zo thuis, ik kan elke dag wel pasta eten. Ook risotto, is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. En soms probeer ik thuis Italiaanse recepten uit, waar ik mijn eigen draai aan geef. Zelf een pizza maken, of zelf een romige pasta maken, of een frisse risotto op een zomerse dag. En als ik even geen inspiratie heb, dan kijk ik op internet en ga ik op zoek naar wat we vandaag kunnen eten. Er zijn hele handige sites waar je kunt kiezen of je vis of vlees, of vegetarisch wilt eten. En of je op zoek bent naar een hoofdgerecht, of desert, een bijgerecht of een voorafje. Dat maakt de keuze een stuk makkelijker. Easy, peasy lemon squeezy.

Italiaanse keuken

 

Mijn variant op een Italiaans recept

Voor een romige pasta mag je mij midden in de nacht wakker maken. Ik heb een variant van zo’n romige pasta waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven, en mijn dochter is er helemaal dol op! En ik zelf ook trouwens. Hieronder volgt het recept.

Italiaanse keuken

Romige pasta pesto met champignons en courgette

Print
Serves: 4 Prep Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

 • 320 g (volkoren)pasta
 • 1 bouillonblokje
 • 1 courgette
 • 250 g kastanje champignons
 • 2 teentjes knoflook
 • 4 el pesto
 • een flinke scheut room
 • Geraspte kaas of gemalen Parmezaanse kaas
 • ½ citroen
 • Zout en peper
 • Italiaanse kruiden

Instructions

 1. Breng een grote pan met water samen met het bouillonblokje aan de kook.
 2. Kook vervolgens de pasta volgens de instructies op de verpakking.
 3. Was de groenten, en snij daarna de champignons en de courgette in fijne reepjes. Pel en plet de knoflook.
 4. Doe wat olie in een pan en bak als eerste de knoflook in ongeveer 30 seconden lichtbruin. 
 5. Voeg daarna de courgette en de champignons toe, en bak deze in ongeveer 4 minuten beetgaar. Een beetje bite mag wel.
 6. Maak intussen van de pesto en de room een sausje door ze samen te voegen (in een kommetje) en door elkaar te roeren.
 7. Voeg het sap van de citroen, samen met de romige pesto toe bij de champignons en courgette. Kruid het geheel met peper, zout en Italiaanse kruiden. Laat de saus 1 minuutje intrekken.
 8. Voeg de pasta toe aan de pan, en schep alles goed om. Zodat de saus er goed door zit.
 9. Serveer het direct en garneer met wat geraspte kaas of gemalen Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk! Buona Cena!

Notes

Ik heb nog wat extra saus gemaakt in een kopje, en dat apart gehouden om op tafel te zetten. Voor de liefhebber die van veel saus houdt!

Tatiana

Ik ben dol op de Italiaanse keuken. En jij, kies jij voor pasta of pizza?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

2 comments

Lavinia 16 juli 2022 - 21:27

Vaak kies ik toch de pizza maar pasta vind ik ook heerlijk. Mij maak je met beiden dus wel blij. Dan een heerlijke koele Limoncello erbij hmmmmmmm

Reply
Anouk 16 augustus 2022 - 21:35

Pasta blijft mijn nr 1 lievelingsgerecht!

Reply