Dit is hoe chloor in het water je huid beschadigt en wat je daaraan kunt doen

Tatiana's Blog | Dit is hoe chloor in het water je huid beschadigt en wat je daaraan kunt doen

Hoewel chloor perfect is voor het desinfecteren van zwemwater, kan het ook je huid beschadigen. Dit is wat er gebeurt als je in chloorwater zwemt en wat je eraan kunt doen. Afhankelijk van je leeftijd, de tijd die je in het water doorbrengt en hoe goed de chemicaliën in het zwembad in balans zijn, kan chloor je huid irriteren of zelfs schadelijk zijn voor je velletje.  

Tatiana's Blog | Dit is hoe chloor in het water je huid beschadigt en wat je daaraan kunt doen

 

Wat doet chloor met je huid

 

Tatiana's Blog | Dit is hoe chloor in het water je huid beschadigt en wat je daaraan kunt doen

Droge huid

Je kent vast wel de droge huid na het zwemmen in chloorwater. Chloorwater zet de poriën open en kan het natuurlijke beschermlaagje van je huid aantasten. Dit beschermlaagje helpt om de vochtbalans in je huid op peil te houden. Ook nadat je uit het zwembad bent gekomen, kan chloor op je lichaam achterblijven en kostbaar vocht onttrekken aan je huid. Ga je dan in de zon liggen, dan verhogen de ultraviolette stralen van zonlicht de droogheid en irritatie. 

Uitslag

Afhankelijk van de hoeveelheid chloor en verontreinigingen in het water, kunnen de stoffen in chloor aan je natte huid of zwemkleding hechten. Op deze manier kunnen ze irriterende uitslag veroorzaken. De uitslag is rood en jeukt. Soms geeft het een branderig gevoel en kan er een ontsteking ontstaan. De uitslag kan zelfs uitgroeien tot blaren of netelroos. Hetzelfde kan gebeuren als er chloorgas vrijkomt in de lucht. Dit kan het geval zijn bij een overdekt zwembad met een slechte luchtcirculatie. Als het gas zich ophoopt en in contact komt met je huid, kun je soortgelijke klachten krijgen

Bestaande huidklachten verergeren

Het maakt uit of je al dan niet last hebt van huidklachten. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met eczeem, psoriasis of dermatitis, kan het zijn dat je hier meer last van hebt na het zwemmen in chloorwater. De verergerde klachten variëren van uitslag, droge huid, roodheid, jeuk en een pijnlijke, schilferende huid. Door de uitdrogende werking van chloor kan een ontstoken huid verder gaan ontsteken. Raken de celstructuren beschadigt, dan geneest je huid moeilijker. 

Dit kun je doen tegen een beschadigde huid

Als je in een zwembad met chloorwater zwemt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de schadelijke invloed van deze stof op je huid te verminderen. We zetten er vier voor je op een rij: 

 1. Regelmatige controle. Controleer het niveau van de chemicaliën in het zwembad regelmatig en pas deze aan als het nodig is. 
 2. Spoel je af na het zwemmen. Het beste spoel je direct na het zwemmen het chloorwater van je huid met een douche of een emmer water. Gebruik zeep om de eventuele chloor die nog aan je huid of zwemkleding kleeft, te helpen verwijderen. 
 3. Neem Vitamine C. Om het effect van chloor te neutraliseren, gebruik je vitamine C direct op je huid. Bijvoorbeeld met dit vitamine C serum. Je kunt ook zelf een vitamine C spray maken van afgekoelde rozenbottelthee. 
 4. Gebruik een vochtregulerende crème. Gebruik na het afspoelen een rijke crème die het beschermaagje van je huid aanvult om te voorkomen dat je huid uitdroogt en geïrriteerd raakt.

Wanneer kun je zwemmen in chloorwater het beste vermijden?

Er zijn enkele situaties waarin je zwemmen in chloorwater het beste even kunt uitstellen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je huid al gevoelig is. Bijvoorbeeld als je wat te lang in de zon bent geweest en je huid moet herstellen van zonnebrand. Als je huid bijzonder droog of schilferig is, kun je zwemmen in chloorwater ook het beste even uitstellen. Hetzelfde geldt als je een chronische aandoening hebt die net de kop opsteekt. Ook dan is het beter om je zwembadbezoek even uit te stellen. 

Dit artikel is geschreven door: Nutribites

 

 

Tatiana's Blog | Dit is hoe chloor in het water je huid beschadigt en wat je daaraan kunt doen

Zwem jij vaak in chloorwater?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Dit is hoe chloor in het water je huid beschadigt en wat je daaraan kunt doen

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

5 Reacties

 1. Tatiana's Blog | Dit is hoe chloor in het water je huid beschadigt en wat je daaraan kunt doen

  Zeer interessant om te lezen ,ik heb dat nooit geweten, gelukkig zwem ik praktisch niet

 2. Tatiana's Blog | Dit is hoe chloor in het water je huid beschadigt en wat je daaraan kunt doen

  Dit wist ik gelukkig al wel. Goed afspoelen doet wonderen.. oh ik kan niet wachten totdat we weer heerlijk en wel kunnen dobberen de hele zomer lang.

 3. Tatiana's Blog | Dit is hoe chloor in het water je huid beschadigt en wat je daaraan kunt doen

  En wat als je zwemonderwijzer bent? Dan lig je de hele dag in het water… Dan heb je dus een snel verouderende huid? Dan heb je een probleem dus denk ik?

  1. Tatiana's Blog | Dit is hoe chloor in het water je huid beschadigt en wat je daaraan kunt doen

   Heb je een beroep waarbij je voor langere tijd met chloor in aanraking komt, dan loop je sowieso meer risico’s. Niet alleen voor je huid is het schadelijk. Zo is gebleken dat je als badmeester tot zeven keer zoveel last hebt van de luchtwegen als andere Nederlanders. Dat komt door de kwalijke stof, en overigens niet het chloor zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *