Dit zijn de voordelen en nadelen van een vinylvloer

Tatiana's Blog | Dit zijn de voordelen en nadelen van een vinylvloer

Op zoek naar een nieuwe geschikte vloer voor in je woning of een andere ruimte? Dan zijn er tal van opties. Van tegels tot hout en van PVC tot vinyl. Nieuwsgierig naar die laatste optie? We zetten de vele voordelen en enkele nadelen van vinyl voor je op een rijtje.

Tatiana's Blog | Dit zijn de voordelen en nadelen van een vinylvloer

 

Voordelen van een vinylvloer

Tatiana's Blog | Dit zijn de voordelen en nadelen van een vinylvloer
Foto: Charles Deluvio – Unsplash https://unsplash.com/photos/0Y1qUg1w2bs

 

1. Vinyl is relatief goedkoop. Vinyl is in vergelijking met andere vloeren ontzettend betaalbaar, of zelfs goedkoop te noemen. Uiteraard is het wel aan te raden voor goede kwaliteit te gaan, zoals bijvoorbeeld de vinylvloeren van Kwantum.

2. Vinyl is makkelijk te leggen. Ook fijn aan vinyl is het feit dat het gemakkelijk te leggen is, waardoor je het gemakkelijk zelf kunt doen, of relatief goedkoop kunt uitbesteden. Bij oppervlaktes tot 40 m² kun je het namelijk los leggen, simpelweg met dubbelzijdige tape (Fermoflex) aan de randen. Is de ruimte groter, dan kun je beter met lijm te werk gaan.

Wel is het voor de uitstraling en levensduur van het vinyl belangrijk dat de basisvloer egaal is. Is dit niet het geval dan kun je de vloer laten egaliseren of oneffenheden wegwerken met een ondervloer voor vinyl.

3. Vinyl is onderhoudsvriendelijk. Een van de allerfijnste voordelen aan vinyl: het is ontzettend onderhoudsvriendelijk. Het is namelijk heel gemakkelijk schoon te maken door het gladde oppervlak en je hebt er geen speciale schoonmaakmiddelen voor nodig. Ook een extra beschermingsbehandeling is niet nodig, in tegenstelling tot veel andere vloeren. Wel is het aan te raden om zand en ander vuil meteen te verwijderen om te zorgen dat de toplaag minder snel slijt. Uiteraard is voorkomen altijd beter, dus zorg in ieder geval voor een goede mat bij de deur!

4. Volop keuze in kleuren en dessins . Je kunt ontzettend veel kanten op met vinyl omdat het in ontelbaar veel verschillende kleuren en dessins bestaat. Vinyl met houtlook is de meest gekozen variant, maar er bestaan nog veel meer toffe dessins. Wat dacht je van geblokte tegels, betonlook of zelfs een dessin van Portugese tegels?!

5. Vinyl is duurzaam . Vinyl vloeren zijn in gebruik ontzettend duurzaam, aangezien ze ontzettend lang mee gaan. Mits je een vinylvloer van goede kwaliteit koopt gaat deze zo 10 tot 20 jaar mee. Wil je dat de vloeren nog langer mee gaan, dan kun je wellicht beter voor PVC kiezen, die gaan namelijk wel 30 jaar mee.

6. Vinyl is geluiddempend. Vinyl heeft over het algemeen een geluiddempende werking, wat perfect is voor de akoestiek in huis én geluidsoverlast vermindert. Vooral erg fijn met spelende en rondrennende kinderen in huis.

7. Vinyl is vochtbestendig. Wanneer de vinylvloer goed is gelegd is deze vochtbestendig, waardoor je het zelfs in het toilet, de keuken en de badkamer kunt leggen!

8. Vinyl voelt warm aan . Planken of tegels kunnen nog wel eens hard en koud aanvoelen, maar vinyl voelt een stuk warmer en zachter aan. Extra fijn als je graag op blote voeten of sokken loopt in huis!

Nadelen van een vinylvloer

Tatiana's Blog | Dit zijn de voordelen en nadelen van een vinylvloer

1. Goed oppassen voor mindere kwaliteit. De kwaliteit van vinyl is over het algemeen vele malen beter dan we vroeger gewend waren, maar nog altijd moet je goed opletten bij de aankoop. Want er kan nog altijd mindere kwaliteit tussen zitten, waardoor ze veel sneller lelijk worden. Let bij het uitzoeken dan ook goed op de dikte en de slijtlaag. Het beste kun je voor een dikte van 2 tot 3 mm gaan en voor een slijtlaag van 0,2 tot 0,7 mm.

2. Kan lastig te verwijderen zijn . Het leggen van vinyl is zoals we al schreven vrij makkelijk, en ook het verwijderen is makkelijk wanneer deze los is gelegd. Maar wanneer je de vinyl vloer hebt verlijmd gaat dit een stuk lastiger.

Tatiana's Blog | Dit zijn de voordelen en nadelen van een vinylvloer

Heb jij wel eens gedacht aan een vinylvloer?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Dit zijn de voordelen en nadelen van een vinylvloer

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

2 Reacties

  1. Tatiana's Blog | Dit zijn de voordelen en nadelen van een vinylvloer

    Heb zelf geen vinyl in huis, maar wel eens over nagedacht. Het lijkt mij wel handig.

  2. Tatiana's Blog | Dit zijn de voordelen en nadelen van een vinylvloer

    Deze post komt echt van te pas! Ik ben van plan om in de winter mijn huis te renoveren; was nog aan het twijfelen wat voor vloer ik zal leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *