Een aftelkalender maken met je kind

by Tatiana

We zitten midden in de herfst, en het is koud. Met de start van de herfst is het aftellen naar de feestdagen begonnen. Typisch een tijd om lekker binnen te zitten, en leuke knutselwerkjes te maken met je kind. In deze periode is het perfect om een aftelkalender te maken, zeker als je kind nog niet echt besef heeft van tijd. Het is een spannende tijd, want kinderen weten dat ze cadeautjes krijgen. Ze maken verlanglijstjes, en ze blijven maar vragen hoe lang het nog duurt. Met een aftelkalender wordt de tijd tastbaar, en lijken de dagen sneller voorbij te gaan.

SASS

Aftelkalender voor Sint Maarten

 

Het eerste feestelijke event dat er aan zit te komen is Sint Maarten. In het begin had Esmee daar niet zoveel mee. Ze at niet goed, en niet graag, snoepen hoorde daar ook bij. Een liedje zingen om snoep te krijgen vond zij dus helemaal niet zo interessant. Nu eet ze goed en snoept ze graag. Daarnaast is ze nu ook iets ouder, en mag ze dit jaar voor het eerst alleen met vriendinnetjes op pad. Dat maakt het allemaal toch wel erg spannend. En daarom vraagt ze mij voortdurend hoe lang het nog duurt, en of we niet een aftelkalender konden maken. Esmee kan niet goed overweg met veranderingen, of als er iets leuks aan zit te komen, daar wordt ze heel erg onrustig van. Juist door het maken en gebruiken van een aftelkalender kan dit haar in een drukke, spannende periode rust brengen. Zo kan ze elke dag zien hoe lang het nog duurt, voordat het eindelijk zover is. Wij hebben de aftelkalender gemaakt, en in haar kamer opgehangen. Nu kan ze elke dag voordat ze gaat slapen een dag doorstrepen, totdat het eindelijk zover is. Zo wordt het wachten op dat speciale moment zelfs een beetje leuker.

We hebben nu de aftelkalender voor Sint Maarten gemaakt. Dat is maar een kalender met een paar dagen. Maar nu wil ze ook graag een aftelkalender maken voor Sinterklaas, en voor Kerst. Ik denk dat ik hiervoor één kalender ga maken, waarop Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw op staan. Hoe deze aftelkalender er uit komt te zien weet ik nog niet, maar wij gaan weer lekker aan de slag.

Een DIY aftelkalender is natuurlijk heel leuk. Maar als je er zoveel moeite in steekt is het wel zonde om daar de dagen op af te strepen, en niet weer te kunnen gebruiken. Wat je kunt doen is de kalender lamineren, of in een mooie fotolijst stoppen. Je kunt dan de dagen afstrepen met een stickertje die je gemakkelijk weer kunt verwijderen, of afwasbare stift. Of plak hem bijvoorbeeld op de koelkast waar je kunt werken met magneetjes.

Het leuke van zelf een aftelkalender maken is natuurlijk het samenzijn. Samen met een project bezig zijn, knippen, plakken en kleuren. Vorig jaar hebben wij met Kerst een adventskalender in elkaar geknutseld van TOP Model, dat was ook een zeer geslaagd project. Wil je dat ook graag proberen, bekijk onze adventskalender hier. Ik vind het ontzettend leuk om samen met mijn dochter creatief bezig te zijn. Of het nou knutselen is, opmaken, of met mode.  Met deze aftelkalender hadden we mooi de kans om samen iets in elkaar te zetten om vervolgens naar uit te kijken. Ik heb de grote lijnen gezet, en zij is gaan inkleuren. Deze aftelkalender is vrij simpel, geen plakwerk, en we hebben alleen maar gebruik gemaakt van zwart. Maar je kunt het natuurlijk zo uitgebreid mogelijk maken. Zo heb ik voor Kerst al weer ideeën genoeg. Waarschijnlijk zien jullie ook die aftelkalender wel weer terug hier op Blog & Beauty.

Nu staat Esmee iedere avond voordat ze gaat slapen voor onze eigen gemaakte aftelkalender. Elke avond telt ze hoeveel nachtjes het nog slapen is voordat ze met haar vriendinnen Sint Maarten kan gaan lopen, en haar tas kan vullen met lekker snoepjes.

Wanneer mocht jouw kindje voor het eerst zonder begeleiding Sint Maarten lopen?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

2 comments

Lavinia 2 november 2019 - 13:14

Wouw leuk zeg. Ik ben er niet zo bezig met aftellen hahah. Maar als je kinderen hebt is dit zeker een erg leuk idee. Alleen het maken alleen al. Erg leuk en goed voor de creativiteit. Super leuk idee.

Reply
Nicole Orriëns 7 november 2019 - 11:40

Hier in de Achterhoek wordt het amper gevierd, dus ik heb er geen ervaring mee. Je aftelkalender vind ik erg leuk.

Reply