Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

Huilend stond ze voor de spiegel, te kijken naar haar haar. Ik vroeg haar wat er aan de hand was. En verdrietig vertelde ze het mij. Ze was helemaal niet blij met haar nieuwe kapsel. De kapper had het veel te kort geknipt. Ze wilde niet naar school. Bang dat ze uitgelachen zou worden, en misselijk bij het idee dat ze gepest zou worden.

 

Vriendschap

Bang om gepest te worden, en dat alleen om haar haar. Mijn dochter is klein van stuk en minder weerbaar voor pesterijen. Dus ja in die zin zou ze een makkelijke prooi kunnen zijn. En de gevolgen van pesten zijn ernstig, en kinderen (pesters) zijn vaak minder goed in het inleven in de situatie van een ander. Of ze willen stoer zijn en sluiten zich aan als meelopers. Juist als je gepest wordt kan het helpen dat er een vriend is waar je mee kan praten en spelen en die voor je opkomt. Weten dat je er niet alleen voor staat. Vandaag werd ik er op school – als ouder – even aan herinnert hoe dun de lijn is tussen pesten en vriendschap. Van 3 tot en met 14 oktober is het Kinderboekenweek, en het thema van dit jaar is “Vriendschap”. Een leuk en belangrijk thema waar kinderen veel van kunnen leren. Een week waarin ze veel kunnen lezen over het thema. Bij ons op school wordt er tijdens de Kinderboekenweek niet alleen veel gelezen, maar ook veel georganiseerd. Zo is er op de donderdag een moment voor de ouders om te komen kijken en luisteren naar de kinderen. En op vrijdag sluiten de kinderen af met een leesmarathon. Tijdens de voorstelling mochten de kinderen een lied zingen en de groep waarin mijn dochter zit koos voor een heel speciaal lied. Niet zozeer een lied met het thema vriendschap, maar een lied met het onderwerp pesten. Want de kinderen van groep 4 vonden dit lied er goed bij passen omdat vriendschap onlosmakelijk verbonden is met pesten. Zij vinden dat een kind dat wordt gepest niet zonder een vriend kan die voor hun opkomt. En die boodschap brachten zij over met een nummer van Kinderen voor Kinderen.


Als je wordt gepest

Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

Ik zag net echt iets heel erg naars op internet. Een jongen werd gepest want hij droeg een ‘rare’ pet. Iedereen lachte hem uit. Echt heel rot en gemeen. Ik kon niet geloven dat dit echt was gebeurd.

En als je wordt gepest. Dan kom ik voor je op. Zeg ik tegen de rest. Hou hier mee op en stop. Want ik weet hoe het voelt. Zo is vriendschap niet bedoeld. Als je wordt gepest. Denk aan de buikpijn die je krijgt. Als iemand lelijk over je schrijft. Hé, kom naar me toe. Ik zal niet meedoen met de rest. Als je wordt gepest.

Je bent heus niet stoer als je iemand pest. Daar wordt iemand verdrietig van. Dat weet je best. Laat je leuke kant maar zien. Dan krijg je vrienden bovendien. En met vrienden sta je never nooit alleen.

En als je wordt gepest. Dan kom ik voor je op. Zeg ik tegen de rest. Hou hier mee op en stop. Want ik weet hoe het voelt. Zo is vriendschap niet bedoeld. Als je wordt gepest. Denk aan de buikpijn die je krijgt. Als iemand lelijk over je schrijft. Hé, kom naar me toe. Ik zal niet meedoen met de rest. Als je wordt gepest.

Door te pesten raak je meestal al je vrienden kwijt. Kijk goed uit met internet. Voor je ‘t weet heb je veel spijt.

En als je wordt gepest. Dan kom ik voor je op. Zeg ik tegen de rest. Hou hier mee op en stop. Want ik weet hoe het voelt. Zo is vriendschap niet bedoeld. Als je wordt gepest. Denk aan de buikpijn die je krijgt. Als iemand lelijk over je schrijft. Hé, kom naar me toe. Ik zal niet meedoen met de rest. Als je wordt gepest. Denk aan de tranen die je krijgt. Als iemand lelijk over je schrijft. Kom maar naar me toe. Ik zal nooit meedoen met de rest. Als je wordt gepest.


Stop pesten!

Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

Vriendschappen worden al op jonge leeftijd gesloten en zijn belangrijk in een mensenleven. En of je nou gepest word, of juist een pestkop bent, denk na over wat je doet. En wij als ouders moeten dit herkennen aan ons kind, zodat we er wat aan kunnen doen. We mogen niet denken dat ze te jong zijn om dit te kunnen begrijpen, of te naïef om te denken dat ze het wel weer zullen vergeten. Op latere leeftijd kunnen de gevolgen van pesterijen je achtervolgen. Ik hoop dat iedereen, groot en klein, een voorbeeld neemt aan het lied van Kinderen voor Kinderen, dat mijn dochter vandaag met groep 4 heeft gezongen.

En hoe is het verhaal nou eigenlijk afgelopen van mijn dochter met haar verknipte haar? Het was stukken minder dan zij had gedacht. De enige die een ‘lelijk’ kapsel zag was zijzelf. Niemand die ook maar iets negatiefs deed of zei. En pesten was er al helemaal niet bij. Sommigen zeiden dat ze het mooi vonden en anderen zeiden dat ze het wel wat kort vonden. Maar een eigen mening hebben mag, dat is nog geen pesten. En nu zijn we ruim 3 weken verder en is haar haar al weer een behoorlijk stuk gegroeid.


Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

Word jouw kind gepest op school?


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

12 Reacties

 1. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Ik hoop altijd maar dat alle andere anders, net als ik, met hun kinderen over pesten. Wat dat is dit thema vriendschap een mooi onderwerp om op verder te borduren. Gelukkig maar dat je dochter er verder geen negatieve reacties op heeft gehad.

 2. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Hier wordt ook aandacht besteed aan de Kinderboekenweek en het thema vriendschap. Maar niet zo uitgebreid als bij jouw kind op school. Heel goed dat ze het daar zo doen!

 3. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Gaaf dat ze bij jouw kind op school er zoveel aan doen. Dat zouden ze op alle scholen moeten doen. Pesten is iets wat niet voor zou moeten komen, helaas merk ik dat zelfs volwassenen elkaar zo erg kunnen pesten…

 4. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  goed dat je hier aandacht aan besteed en ook op school. vroeger ben ik ook gepest en dat heeft mij een flinke knauw gegeven.

 5. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Ik kan zo slecht tegen pesters. Vroeger ook altijd gepest 9mdat ik een bril droeg

 6. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Het is zeker goed dat er met de Kinderboekenweek bij wordt stil gestaan, maar dan van de positieve kant door te laten zien hoe mooi vriendschappen zijn

 7. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Wat fijn dit te lezen ,dat er aandacht aan geschonken word ,en wat een super goed lied
  Ik weet ook wat pesten doet ,wij waren met acht kinderen ,dan was je a sociaal ,nou dan weet je het wel

 8. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Ik was vroeger ook een gewillig slachtoffer van de pesterijen. Heeft mijn schooljaren goed verpest en kijk en niet fijn op terug.

 9. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Heel mooi dat hier aandacht aan geschonken wordt! Ik ben vroeger niet gepest (gelukkig!). Maar als kind zijnde kreeg ik soms wel flauwe opmerkingen zoals ‘loempia’ etc.

 10. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Wat fijn dat ze bezorgd was, over haar haar. En dat de kinderen op school gewoon netjes aangeven dat het wat kort was of juist mooi. Goed dat je aandacht geeft aan pesten. Helaas komt pesten op alle leeftijden voor en is het niet iets dat alleen op de basisschool gebeurd. Ik zie het ook regelmatig op de werkvloer terug komen. Zo jammer!

 11. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Mooi dat ze op de school van je dochter een eigen draai geven aan het thema van de Kinderboekenweek! Hier hebben ze ook aandacht aan het thema besteed, maar volgens mij niet zo uitgebreid als bij jullie. Leuk en mooi om te lezen dit!

 12. Tatiana's Blog | Een dunne lijn tussen vriendschap en pesten!

  Wat een mooie gedachte dat hier toch zoveel aandacht aan word besteed. Hopen maar dat het ook helpt. En dat we met elkaar wat minder gaan pesten, minder gaan beoordelen en elkaar in elkaars waarde laten. Dit natuurlijk voor groot en klein, want ook zoals hier al veel word gezegd, komt dit ook nog gewoon voor op de werkvloer als zogenaamde volwassenen onder elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *