Goedemorgen met Nespresso… De lekkerste soorten

by Tatiana

Wakker worden en je dag beginnen met een overheerlijk kopje Nespresso koffie. Het bekende koffiecupje heeft een lange geschiedenis achter zich. Eind jaren ‘80 waren de eerste ideeën er al. De brand “Nespresso” en de welbekende cup was echter rond 2006 in de branding en productvorm gegoten die we nu allemaal kennen van de reclame met George Clooney (zwijmel, zwijmel) … “What else …?”

SASS

Met genoeg koffie is niets onmogelijk

Tien jaar geleden kon je alleen bij de Bijenkorf de heerlijke capsules van Nespresso bemachtigen. Vandaag de dag zijn ze bijna overal te koop, zowel online als bij de supermarkt om de hoek. In dit artikel richt ik mij op de enorme variatie aan koffie capsules die tegenwoordig verkrijgbaar zijn en waar je naar moet kijken om een keuze te kunnen maken. Honderden verschillende capsules in allerlei leuke kleurtjes en benamingen, van Medellin Secret tot de authentieke strenge Ristretto Originale van Nespresso zelf. Nespresso/Nestlé heeft dus deels de monopoly opgegeven. Merken als DE L’Or, Douwe Egberts, Perucci maar ook de Jumbo, Albert Heijn of G’woon (Hoogvliet) hebben nu de rechten om de welbekende capsules te vullen met hun eigen gemalen koffiesoorten. Het wordt steeds moeilijker om een favoriet te kiezen.

De echte Italiaanse smaaksensatie van de espresso: dik, rijk aan smaak, beetje stroperig en licht zure smaakbeleving. Welkom in Rome…

SASS

Kiezen voor alternatieve Nespresso cups

Een alternatieve capsule voor je Nespresso machine is aanzienlijk voordeliger dan de branded versie van Nestlé zelf. Het is een experiment, maar zeker de moeite waard, mocht je een breed scala aan smaken willen testen. Sommige alternatieve capsules zijn zeker net zo lekker als de originele. Je kunt op avontuur en random verschillende capsules proeven. Wat je ook kunt doen is het lezen van consumentenbeoordelingen en artikelen zoals deze om je te laten inspireren. Zo hebben onder andere de programma’s Radar en EditieNL lijstjes gepresenteerd met beoordelingen van diverse merken koffiecapsules.

SASS

Verrassende uitkomsten

Je zou wellicht verwachten dat Nestlé met zijn authentieke Nespresso cup als beste uit de tests zou komen. Niets is minder waar. Zo doet bijvoorbeeld 88° Caffè en Douwe Egberts L’Or niet onder voor de Clooney-cups. De prijzen variëren nogal; een originele Nespresso capsule kost per stuk 36 cent en is daarmee koploper op het gebied van prijs. Douwe Egberts L’Or zet zichzelf ook hoog op de financiële kaart met 28 cent per koffiecupje. Als je kijkt naar de gemiddelde prijs voor een alternatieve Nespresso capsule, ben je zo’n 17 tot 22 cent kwijt. Een van de budget keuzes zou vallen op de Caffe Palazza, waarvoor je de helft, 11 cent, per capsule kwijt bent. Dan is het wel de vraag of de koffie in jouw smaakwereld past. Give it a try…!

Enkele richtlijnen om je te helpen met je keuze voor de soort capsule:

  • Past de capsule in jouw machine en loopt het water goed door?
  • Is het een lungo, espresso of ristretto cupje? Of allebei?
  • Welke prijs wil je betalen?
  • Hou je van sterk, mild of een middenweg?
  • Welke soort smaaksensatie geniet jouw voorkeur? Denk aan noten-, chocolade-, bitter-, vanillesmaak of licht zuur?

SASS

Belangrijke Nespresso onderdelen: waar moet je op letten?

Ristretto, espresso of lungo

Voor de koffie-rookies: er bestaan verschillende koffievolumes. Zo krijg je bij de authentieke Italiaanse ristretto slechts 25 milliliter ingeschonken. De concentratie is echter zeer hoog, waardoor je de extra krachtige smaak van koffiebonen proeft. De tussenvariant, de populaire espresso, wordt in 40 milliliter geschonken. En voor degenen die op de klassieke tour gaan, zonder de behoefte om de intense smaaksensatie van koffie te beleven, is er altijd nog de lungo of café crème, bijna in drievoudig volume (110 milliliter kopjes). To-the-point: let bij het kopen en zetten van koffie of jouw capsule wel bedoeld is voor espresso bereiding.

Is je Nespresso machine geschikt voor de alternatieve cups?

Mocht je je Nespresso machine een tijd geleden hebben aangeschaft, dan heb je kans dat alternatieve capsules niet goed genoeg geperforeerd worden. Nieuwe machines van Nespresso hebben wel de productieverplichting om compatibel te zijn met alle soorten capsules. Een oudere machine zou zelfs beschadigd kunnen raken of kapot kunnen gaan met het gebruik van niet-compatibele capsules. Kijk of je nog een lopende garantie hebt.

SASS

Onderhoud: Nespresso onderdelen voor je machine

Net als een auto kan je Nespresso machine van tijd tot tijd onderhoud of zelfs een grote beurt gebruiken. Bepaalde onderdelen zijn wat gevoeliger dan andere en af en toe aan vervanging toe. Gelukkig zijn er voldoende websites waar je gemakkelijk en snel je Nespresso onderdelen online kunt bestellen.

Denk aan lekbakken, die het overtollige water opvangen, roosters of waterreservoirs. Ook voor interne Nespresso onderdelen zijn los te bestellen, waaronder zetgroepen, opschuimers of ventielen. Mocht je machine haperen, hoef je dus niet gelijk een nieuwe aan te schaffen, ook wanneer je garantie verlopen is.

Ik hou ontzettend van een lekker kopje koffie, en begin ook echt iedere ochtend met een lekker verse kop. En jij?


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

10 comments

Daisy 13 juli 2018 - 13:42

Ik drink zelden koffie eigenlijk. Af en toe zet ik wel een tas. Mijn vriend daarentegen is een koffie lover!

Reply
Anja 13 juli 2018 - 13:50

Ik ben overgestapt op caffeinevrije koffie nadat ik problemen kreeg met mijn bloeddruk, maar kan in elk geval nog genieten van een lekker bakje koffie.

Reply
Linda 13 juli 2018 - 17:09

Ik ben ook dol op deze cups en ben dan ook erg blij met ons Nespresso apparaat!

Reply
Jouvence 13 juli 2018 - 18:33

Wat een hoop keuzes qua smaken, zelf lust ik geen koffie, krijg het gewoon echt niet weg.

Reply
Daphne 13 juli 2018 - 20:52

Ik ben een echte theeleut, maar mijn vriend kan je wel ieder moment van de dag storen voor een goede kop koffie.

Reply
Danielle 13 juli 2018 - 22:18

Ik lust zelf helemaal geen koffie, drink daarentegen wel heel veel thee. Mijn man drinkt koffie en we zijn anderhalf jaar geleden al overgestapt van een Senseo naar een dolce gusto haha, maar deze heeft nog veel meer keuze qua smaken enzo zo te zien

Reply
Nicole Orriëns 14 juli 2018 - 07:08

Ik begin de ochtend met thee. Maar ik geniet enorm van mijn kopje koffie om tien uur!

Reply
Tiny 14 juli 2018 - 14:16

Ik heb verschillende koffie machines gehad van bonen tot aan cups
Maar voor mij gaat er niets boven mijn eigen potje zelf gezette koffie echt ouderwets
Ik zet bijna drie keer op een dag koffie

Reply
Marjolein 19 juli 2018 - 16:47

Als ik wakker word snak ik ook naar koffie, heerlijk! Wij hebben een bonen machine, de beste uitgave ever!

Reply
Eva de Hamer 10 oktober 2018 - 17:31

Ik geniet echt enorm van een lekker kopje koffie, in de ochtend en in de middag! Toen ik echt net begon maakte ik op mijn werk een keer een ristretto ( ik wist niet wat dat was), die vond ik toen wel heel heftig. Nu kan ik daar ook van genieten. Ik vind de cups van Nespresso wel aan de prijzige kant, maar vaak bestel ik ze online met een kortingscode via https://www.spydeals.nl/nespresso/kortingscode, daardoor blijft het voor mij nog een beetje betaalbaar!

Ik vond het een heel leuk geschreven stukje en een hele leuke website! Ik hoop hier vaker leuke artikelen te lezen.
Groetjes Eva

Reply