“Heksenkeuken” een Escape Puzzel van Ravensburger

Ravensburger Heksenkeuken

Als ik mijn hoofd leeg wil maken, vind ik het leuk vind om te puzzelen. Nu heb ik best veel puzzels, maar ik heb ze ook allemaal al gemaakt. Tijd voor iets nieuws dus, want ik raak nooit uitgepuzzeld. En ik kan er zo de hele dag achter zitten, zonder mij te vervelen. Op bol.com zag ik de Escape Puzzels van Ravensburger; puzzelen, raadsels oplossen en de oplossing vinden! Ik ging wat dieper graven, want dit klonk zo avontuurlijk. Wat mij nog meer aantrok, was dat er in de puzzel een “uitgang” te vinden is. Alsof je jezelf in deze mysterieuze wereld bevind.  Ik heb de puzzel meteen besteld (geen samenwerking trouwens). Zodra de puzzel binnen was ging ik er mee aan de slag. Kijken jullie mee naar mijn avontuur!

SASS

Heksenkeuken 

Ravensburger Heksenkeuken

Het verhaal. Voordat ik aan de puzzel begin lees ik eerst het verhaal. De illustratie van de heksenkeuken is heel mooi. Maar aangezien ik raadsels moet oplossen en een antwoord moet zoeken, is het van belang dat ik het verhaal achter de puzzel ken. Om jullie een beetje een idee te geven van deze puzzel is hier het verhaal:

 

De keuken van de heks.

Als gepassioneerde hobby chef ben je op een zonnige herfstmiddag op paddenstoelenjacht in het bos. Je hebt net een pracht exemplaar ontdekt, het afgesneden en in je mandje gestopt. De paddenstoel ziet er heerlijk uit en verspreid een aangename geur, en je kunt de aandrang niet weerstaan om alvast een klein stukje te proeven.

 

Kort daarna voel je jezelf duizelig worden. Alles begint om je heen te draaien en je valt neer aan de voet van een grote, oude boom. Helemaal wanhopig besef je dat je jezelf hebt vergiftigd en snel moet handelen om jezelf te redden.

Plotseling zakt de grond onder je vandaan en val je de diepte in. Je bevindt je in een donkere kamer die je doet denken aan de keuken van een heks. Zou je hier een antigif kunnen vinden? Maar waar? En hoe? De tijd dringt …

Antigif. Ok, ik moet dus op zoek naar het antigif. Al direct zit ik helemaal in het verhaal en wil ik op onderzoek uit.  Waar vind ik dit antigif, en hoe zoek ik het? Maar daarvoor zal ik eerst de puzzel in elkaar moeten zetten. Ik heb nu nog geen idee wat het inhoudt, maar misschien wel als ik de puzzel in elkaar heb gezet. Dus ik pak alles uit en zet mezelf achter de tafel, klaar om te puzzelen. In de doos zit een zak met 759 puzzelstukjes, een boekje (waar het verhaal in staat, en een soort hulplijn -QR-code – als je er niet uitkomt (daarover vertel ik straks meer). Ook zit er een gesloten envelop in met het antwoord.

Ravensburger Heksenkeuken

De puzzel. Vol spanning begin ik aan de puzzel, ik zoek eerst de randstukjes uit om daar mee te beginnen. Het valt me op dat op sommige van deze randstukjes getallen staan. Mijn detective brein denkt dat dit een deel is van wat ik moet oplossen, maar hoe en wat is me op dit moment nog helemaal niet duidelijk. En het in elkaar puzzelen van de rand blijkt nog moeilijker te zijn dan ik dacht. Dat is raar, want dat is normaal het gemakkelijkste van de puzzel. Maar in deze puzzel passen sommige randstukjes op meerdere plekken, waarom? Als ik verder ga met puzzelen zie ik ook dat de afbeelding op de doos er anders uit ziet dan mijn puzzel. Voorwerpen zijn verplaatst en dieren zijn van plek veranderd, en overal staan vreemde tekens. Aha, nog meer raadsels!

De raadsels. Nadat ik eindelijk (nou ja nog best wel snel) de puzzel in elkaar heb gezet, ga ik op zoek naar de raadsels. En volgens het boekje moeten dat er 8 zijn. Die ik voor jullie overigens wel geheim houdt. Maar door de antwoorden te vinden op deze raadsels vind ik ook de oplossing. Ik puzzel veel, en in het verleden speelde ik op de computer veel zoek & vind spellen. Dat gaf mij denk ik wel een kleine voorsprong, want al vrij snel kon ik alle 8 raadsels aanwijzen. Zonder hulp probeerde ik ze op te lossen, en dat is me ook gelukt. Na het puzzelen blijf je door puzzelen op zoek naar dat ene antwoord. De uitdaging in deze puzzel is zo avontuurlijk dat het verhaal echt begint te leven. En opeens spring ik een gat in de lucht. Alle 8 raadsels heb ik opgelost, en ineens is alles duidelijk. Ik heb het antigif gevonden!

Inschakelen van een hulplijn. Als je er echt niet uitkomt dan kan je een soort van hulplijn inschakelen, of je opent de envelop om daarin te spieken. Maar … doe dat niet direct want eigenlijk zijn de raadsels voor de hand liggend, maar je moet het net even ontdekken. Als je goed kijkt, zit er een bepaalde logica in. In het boekje staat een QR-code en een link. Deze link brengt je naar een website die je helpt om de raadsels op te lossen. Per raadsel worden er 2 hints gegeven en als je er dan nog niet uitkomt ook de oplossing. Deze 8 oplossingen met elkaar geven het antwoord.

Escape puzzels. Ik was gelijk helemaal onder de indruk van deze (voor mij) nieuwe manier van puzzelen. Ik heb direct nog 4  andere puzzels besteld. In totaal zijn er 11 escape puzzels:

Kas

◊ Speelgoedfabriek

Eenhoorn

Griezelkelder

◊ Roedel wolven

De heksenkeuken

◊ De tempel

◊ De sterrenwacht

Vampier

◊ Drakenlaboratorium

◊ Onderzeeër

In totaal heb ik nu 5 van de 11 puzzels en ik sta te popelen om ze alle 5 op te lossen en daarna ook de andere 6 nog in mijn bezit te krijgen. Nu ben ik aan het raadsel van de eenhoorn begonnen, deze is behoorlijk pittig.


Tatiana's Blog |

Heb jij wel eens op deze manier een puzzel gedaan? Is het wat voor jou?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | "Heksenkeuken" een Escape Puzzel van Ravensburger

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

4 Reacties

 1. Tatiana's Blog | "Heksenkeuken" een Escape Puzzel van Ravensburger

  nou een heel spannend verhaal met die heksen,en vergiftiging .maar jij hoeft je daar niet bij te vervelen .het is allemaal heel spannend

 2. Tatiana's Blog | "Heksenkeuken" een Escape Puzzel van Ravensburger

  hoi, ik ben Gust, het is inderdaad eenleuke puzzel.
  Als ik de QR-code scan kom ik op een site van Ravensburger uit maar uitleg over de raadsels vind ik niet …
  Ik heb er intussen 4 gevonden (die met de cijfertjes) maar de 4 andere nog niet
  Kan je mij een tip geven???

 3. Tatiana's Blog | "Heksenkeuken" een Escape Puzzel van Ravensburger

  Ik vind hem ook erg leuk. Puzzel was snel in elkaar gezet. De nummerraadsels ook, maar de logica van de stukjes naar het antigif ontgaat me compleet.

  1. Tatiana's Blog | "Heksenkeuken" een Escape Puzzel van Ravensburger

   Haha, ik heb ook alle raadsels opgelost, maar dat stukje van de puzzel wil bij mij ook nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *