De jaren zijn voorbij gevlogen. Na de vakantie gaat Esmee naar groep 8 en komt er na dat jaar een einde aan de basisschooltijd. Dan gaat mijn ‘kleine meid’ naar het voortgezet onderwijs. In dit laatste jaar van de basisschool zal zij veel leren en moet ze ook belangrijke keuzes maken voor haar toekomst. Dat hoeft ze natuurlijk niet alleen te doen, hierin krijgt zij advies van school en steun van ons als ouders. Maar het is een heftige periode. Wat … en hoe … of wanneer …? Op een aantal van die vragen geef ik antwoord. Lees mee!

Tatiana's Blog | Het kiezen van een middelbare school

⊱  Wat kun je verwachten in dit laatste jaar?

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik heel onrustig word bij het idee dat Esmee straks start met het laatste schooljaar. Ook al probeer ik, waar het kan, al een beetje voorbereid te zijn op alles wat er komen gaat. Bij Esmee op school worden de leerlingen ook met kleine stapjes voorbereidt. Daarbij zijn de eerste stappen al gezet met huiswerk maken en het plannen in een agenda eigen te maken. Voor kinderen is het belangrijk dat ze vanuit een veilige basis mogen worden wie ze zijn, positief denkend, vol vertrouwen in eigen kunnen. Want dat hebben ze straks wel nodig. Hoewel groep 8 in grote lijnen een beetje een samenvatting is van alle jaren samen gaat het tempo wel omhoog, en zal huiswerk maken er ook meer bij gaan horen. Dit allemaal met het oog naar de toekomst.

Tatiana's Blog | Het kiezen van een middelbare school

 

Lees ook het artikel:

 

 Zelfvertrouwen

 

⊱  Schooladvies na de eindtoets  

Op de basisschool van Esmee hebben ze in groep 8 in november 2023 de Cito-toetsen gevolgd door een pre-adviesgesprek. In februari 2024 hebben de leerlingen de doorstroomtoets, en dan in maart is het definitieve adviesgesprek met zowel ouder als kind. Het advies dat je in dit gesprek krijgt is gebaseerd op werkhouding, karakter en toetsuitslagen. In groep 7 hebben wij met de leerkracht ook al een pre-advies gekregen zoals het er nu voorstaat met Esmee. Dit is slechts een momentopname, want er kan in het laatste jaar nog een hoop veranderen. Soms vallen alle puzzelstukjes ineens op hun plek. Zo is dat ook gegaan met Esmee. Van een behoorlijke achterstand met rekenen, en een goede beheersing van taal, is ze als een raket de lucht ingegaan, sky-high boven het landelijk gemiddelde. Voor de toelatingseis van het voortgezet onderwijs is het gelukkig wel zo dat het schooladvies bindend is, en niet de uitslag van de eindtoets. Want we kennen het allemaal wel, zenuwen gieren door je lichaam en spelen de baas op het moment dat jij moet presteren, en dat blijkt soms wel uit het resultaat van de toets.

Tatiana's Blog | Het kiezen van een middelbare school

⊱  Het laatste schooljaar

Om het laatste schooljaar mooi af te sluiten wordt er als afscheid vaak iets leuks gedaan. Vaak is dat een schoolkamp of een musical. Bij Esmee gebeurd dit tijdens de gouden weken (begin van het schooljaar) om het jaar  goed te beginnen en daarmee een fundament neer te zetten voor een goede groepsvorming en fijne sfeer. Esmee zit op een kleine basisschool waar de groepen 6, 7 en 8 bij elkaar in zitten. Zo worden de activiteiten optimaal verdeeld zodat alle leerlingen in 1 jaar meedoen aan de musical en 1 keer op kamp gaan. Vorig jaar heeft Esmee meegedaan aan een musical, die ze helemaal zelf in elkaar hebben gezet. En komend schooljaar, als ze in groep 8 zit, gaat ze met de bovenbouw op kamp. Er is al een mooie locatie uitgekozen en in September, het begin van het schooljaar gaan ze een leuke tijd tegemoet. Dan is het nog even dit jaar afmaken, en gaan ze van oudste leerlingen ineens weer naar de jonkies op school: brugpiepers, brugklassers, brugsmurfen en welke andere termen ze er tegenwoordig voor verzonnen hebben.

Tatiana's Blog | Het kiezen van een middelbare school

⊱  Hoe maak je de keuze?

Wij zijn vanaf groep 7 al een beetje aan het oriënteren wat Esmee wil. Het is voor haar zelf nog niet helemaal duidelijk waar of wat ze wil. Ze wil wel in de buurt, om bij haar vriendinnen te blijven, maar ze wil ook graag naar de ‘grote’ stad om juist andere meiden (en jongens) te leren kennen. Internet kan je helpen in deze zoektocht. Wij hebben gekeken op scholenopdekaart.nl daar vind je veel informatie. Dit is handig voor als je zelf nog niet helemaal weet wat je wilt, maar ook als je wel weet wat je wilt, maar niet weet welke scholen dat aanbieden. Zoek je bijvoorbeeld een school in de buurt, of in een straal van een x aantal km. of zoek je een school met veel of juist weinig leerlingen. Zo kun je bij de juiste keuze heel veel factoren meenemen die voor jouw kind belangrijk zijn. Probeer daarbij de keuze van scholen wel beperkt te houden en niet een hele waslijst, want dat maakt de keus nog weer lastig. En als je dan wat scholen hebt uitgekozen, kijk dan wanneer deze scholen een open dag aanbieden. Bij een open dag kun je alvast een beetje de sfeer proeven en zien hoe het er op de school aan toe gaat.

Tatiana's Blog | Het kiezen van een middelbare school

Tatiana's Blog | Het kiezen van een middelbare school

 

Ik vind het leuk om Esmee deze nieuwe fase in te zien stappen. Hoe hebben jullie de keuze gemaakt?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Het kiezen van een middelbare school

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

1 Reactie

  1. Tatiana's Blog | Het kiezen van een middelbare school

    Zelfvertrouwen is echt superbelangrijk. Vooral als ze misschien naar een andere stad gaat dan moet ze ineens wennen aan een heel ander omgeving. Ik raad het aan om open dagen te bezoeken als die er zijn en vragen aan andere ouders/kinderen wat zij van hun school vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *