Hoe draag je parfum op een goede manier

by Tatiana
Parfum

Heb jij een ‘neus’ voor parfum? Ik zeker niet, als ik een parfum ruik, dan weet ik of ik het een lekkere geur vind. Maar echt een neus voor parfum, nee die credits kan ik mezelf niet geven. Want met een echte neus voor parfum ben je toch wel begaafd. Een parfum is opgebouwd uit verschillende geurnoten; de top-, midden-, en basisnoten. Deze noten bepalen hoe een parfum ruikt. En behalve hoe de geur bij jou ruikt, is dat ook waar je op let bij het kiezen van een geur. 

Welke geur spreekt jou aan?

Wanneer ik op zoek ga naar een geur, dan zit daar vaak iets van musk in. De hele zoete, fruitige parfums zijn niet zo mijn ding. Wel hou ik van Oriëntaalse geuren, die kruidig en warm zijn. Deze geuren hebben vaak iets verrassends en mysterieus. De hele aanwezige bloemige geuren, of de frisse geuren passen niet zo goed bij mij. Geuren kun je het beste in een winkel ruiken, maar weet je welke geuren je lekker vindt, dan kun je ze ook prima online bestellen. Weet jij van jezelf tot welke (algemene) geurfamilie jij je aangetrokken voelt?
 
  • fruitig
  • bloemig
  • houtig
  • kruidig

Parfum

 

Hoe lang blijft een geur hangen?

Als je eindelijk jouw favoriete geur hebt weten te vinden, dan wil je natuurlijk ook dat deze heel lang blijft hangen. Maar hoe lang een parfum blijft hangen is afhankelijk van een aantal factoren. Je kunt er vanuit gaan dat een geur gemiddeld zo’n vier tot zes uur blijft zitten, voordat de geur vervliegt. Een factor die hier ook verantwoordelijk voor is, is het seizoen. In de zomer is het warm, waardoor de chemische reactie wordt geactiveerd die parfum loslaat. In andere seizoenen zal de geur sneller vervlogen zijn. Als je een wat vettere huid hebt, blijft een geurtje ook langer hangen. Wist je dat? Waarschijnlijk weet je wel wat de favoriete plekken zijn om parfum te spuiten; achter de oren, en op de binnenkant van je polsen. Omdat het op deze plekken vaak wat warmer is. Als je op deze plekken nu een beetje (geurloze) vaseline of bodylotion smeert dan blijft de geur daar net even langer hangen. Ook is het afhankelijk van de ingrediënten van een parfum hoe lang deze blijft hangen. Een Oriëntaalse geur zal langer blijven hangen dan een frisse citrusgeur. En ook de hoeveelheid gebruikte geurstoffen bepaalt of een geur langer blijft hangen. Want dit is het duurste ingrediënt in een parfum. Dat verschil kennen wij als: eau de toilette en eau de parfum. Eau de toilette bevat minder geurbestanddelen dan eau de parfum. Eau de toilette bevat ongeveer: 5% tot 10% geurbestanddelen, eau de parfum 10% tot 20% en parfum 20& tot 40%. 

Parfum

 

Hoe breng je parfum aan?

Het is een fabeltje om je parfum als een wolk in de lucht te spuiten en er dan doorheen te lopen. Op deze manier komen de oliën niet in contact met je huid. En de bedoeling is om de oliën van een geur op te laten nemen door je lichaam zodat ze samen komen. Op deze manier krijg je een eigen unieke geur. Spuit je parfum op kleding, dan zal het zo ruiken als het ook in de fles ruikt, omdat het zich niet mengt met de oliën van je lichaam. Op deze manier krijg je niet de unieke geur, maar blijft de geur wel langer hangen. Wat je ook nooit moet doen is, de parfum nadat je het op je huid hebt gespoten, in de huid wrijven. Als het op je huid blijft liggen heeft het de tijd om te kunnen mengen, en door te wrijven haal je de geur er eigenlijk gewoon vanaf. Deppen kan, maar wrijven … niet meer doen. De geur blijft dan zeker minder lang hangen. Goed om te weten he!

Parfum

I never face the day without perfume.

Wat is jouw favoriete geur?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

2 comments

Tiny 10 oktober 2021 - 16:36

ik heb niet zo vaak parfum gekocht ,want de geuren die ik lekker vind zijn ook musk
maar ik ben een hele liefhebber van opium ,het is een zware geur maar ik vind het lekker ruiken
en beide geuren wel echt parfum
daar naast vind ik idole van Lancôme heel lekker en dan de parfum van FM lekkere frisse geuren

Reply
Vinci 10 oktober 2021 - 22:17

leuke blog!

Ik hou zelf ook er van Oud geuren, heeft iets mysterieus 😀

groetjes !

Reply