Hoe je zorgt voor een lekkere en gezonde barbecue

Tatiana's Blog | Hoe je zorgt voor een lekkere en gezonde barbecue

De (na)zomer is een heerlijk seizoen om buiten te eten en te barbecueën. Wist je dat een barbecue zowel heel lekker als gezond kan zijn? We geven vier tips voor een lekkere en gezonde barbecue.

SASS

Nazomerse bbq

Tatiana's Blog | Hoe je zorgt voor een lekkere en gezonde barbecue

Kies voor vers en onbewerkt vlees.Als je kiest voor vers en onbewerkt vlees op de barbecue, dan voed je je lichaam met gezonde eiwitten, vetten, ijzer en vitamine B. Denk bij onbewerkt vlees aan zelfgemaakte hamburgers van rundergehakt met enkel wat zeezout en kruiden. Ook spiesjes met balletjes van vers gedraaid gehakt en stukjes kipfilet zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens heel gezond. Net als verse en onbewerkte kippenbouten en drumsticks. Of denk eens aan entrecôte en biefstuk. Deze vleessoorten kunnen prima op de barbecue. Let trouwens op dat het vlees geen zwarte randjes krijgt, want dat is niet gezond. Mocht het toch gebeuren, snijd de verkoolde randjes dan weg.

SASS

Tatiana's Blog | Hoe je zorgt voor een lekkere en gezonde barbecue

Leg ook groenten op de barbecue.Niets lekkerder dan gegrilde groenten van de barbecue. Voeg je aan je barbecue groenten toe, dan verrijk je je maaltijd bovendien met vezels en tal van gezonde vitamines en mineralen. Als je groenten marineert voordat je ze op de barbecue legt, dan karamelliseren ze beter. Hierdoor wordt de buitenkant bruin krokant en krijgen de groenten een knapperig korstje. Laat de groenten even in de marinade staan voordat je ze op de barbecue legt.

Lekkere groenten voor op de barbecue zijn:

 • Courgette
 • Ui
 • Paprika
 • Aubergine
 • Champignon

Je maakt de lekkerste gegrilde groenten als je ze in de juiste vorm snijdt. Courgette en aubergine snijd je het beste in lange plakken of rondjes van een paar millimeter dik. Ui snijd je in vieren, zodat je stukken ui van een één of twee centimeter hebt. Ook paprika kun je het beste in stukken van twee centimeter snijden. Champignons snijd je in vieren voor aan spiesjes of je legt ze in hun geheel op het rooster. Met al deze groenten wordt je barbecue vast een feestje. De barbecue is trouwens een goede gelegenheid om een lekkere en gezonde salade te serveren. Zo krijg je nog meer gezonde vezels en vitamines binnen.

SASS

Tatiana's Blog | Hoe je zorgt voor een lekkere en gezonde barbecue

Maak een gezonde marinade.Marinades voegen veel smaak toe. Als je vlees en groenten wilt marineren, gebruik dan vooral verse of gedroogde kruiden, zeezout en eventueel wat stevia om te zoeten. Dan krijg je allerlei gezonde plantenstoffen binnen en vermijd je snelle koolhydraten en lege calorieën. Gebruik bij het grillen van mager vlees marinades met zure ingrediënten als azijn om het vlees malser te maken. Houd er hierbij wel rekening mee dat marinades alleen invloed hebben op dat deel van het vlees waar je de marinade aanbrengt. Zorg er daarom voor dat de marinade het hele stuk vlees bedekt. Het helpt ook om het vlees op verschillende plaatsen met een scherp mes in te kerven voordat je het met marinade insmeert.

Dit is één van de gemakkelijkste manieren om vlees, kip, vis of groenten te marineren:

 1. Doe datgene wat je wilt marineren in een grote, hersluitbare plastic zak.
 2. Zet de zak in een middelgrote kom en besprenkel het voedsel met de marinade.
 3. Sluit vervolgens de zak af, zodat de overtollige lucht verdwijnt.
 4. Beweeg de zak heen en weer, zodat de marinade zich verdeelt over het voedsel.
 5. Zet de zak in de koelkast, zodat de kruiden lekker kunnen intrekken tot de barbecue klaar is en je kunt gaan grillen.

SASS

Tatiana's Blog | Hoe je zorgt voor een lekkere en gezonde barbecue

Zorg voor gezonde sausjes.Vergeet kant-en-klare sausjes. Van Griekse yoghurt, olijfolie en kruiden maak je in een handomdraai de lekkerste sausjes. Denk aan kerriesaus met kerriekruiden of knoflooksaus met verse knoflook. Zo belast je je lichaam niet met allerlei toevoegingen als suiker en E-nummers, maar geef je je lichaam zelfs met lekkere sausjes veel gezonde voedingsstoffen. Geniet ervan!

Dit artikel is geschreven door: Nutribites

 

Tatiana's Blog | Hoe je zorgt voor een lekkere en gezonde barbecue

Barbecue jij graag? Zo ja wat ligt er bij jou op de barbecue?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Hoe je zorgt voor een lekkere en gezonde barbecue

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

1 Reactie

 1. Tatiana's Blog | Hoe je zorgt voor een lekkere en gezonde barbecue

  Ik gaf nooit wat om bbq
  Maar nu geniet ik er van ,heerlijke zalm, en nog heel veel lekkere vlees soorten en dan
  Bijzondere groete soorten en natuurlijk een lekker wijntje
  Het gezelligste is voor mij het vuurtje ,zo knus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *