Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

Ik blog nu iets langer dan 2 jaar en ik merk dat er in de laatste jaren heel veel blogs bijgekomen zijn. Of het nu gaat om een beautyblog, een mamablog of een reisblog, welk niche jouw blog ook heeft, ze zijn op 1 hand niet meer te tellen. Maar wat maakt mijn blog origineel, en hoe zorg ik dat mijn blog opvalt. Dat vertel ik jullie vandaag in dit artikel.

1467581937016Hier zijn natuurlijk geen standaard richtlijnen voor, en iedere blogger stelt voor zichzelf andere eisen. Zo wil de ene blogger origineel zijn in schrijfstijl en de ander wil misschien uitblinken in beeldmateriaal.

Origineel wil niet perse zeggen dat jouw blog een hele andere richting op moet gaan om uit te blinken.  Een beautyblog is en blijft een beautyblog, met voor de hand liggend artikelen over beautyproducten.

Maar hoe zorg ik ervoor dat mijn bezoekers terug blijven komen en nieuwe bezoekers zich aanmelden. Hieronder vertel ik jullie hoe ik dat doe, en wat voor mij persoonlijk goed voelt. Het garandeert geen succes, of makkelijke weg naar de top, maar dat is ook niet wat ik wil bereiken. Als het gebeurd is het leuk, maar het is niet waar het bij mij om draait.

Hoe ga ik om met samenwerkingen, PR-bureaus en Social Media?

Als je als blogger een tijdje bezig bent, dan stromen de samenwerkingen met bedrijven vanzelf binnen. Hoe lang dit duurt is voor iedere blog verschillend.

Bedrijven benaderen jou, of visa versa. Ook van PR-bureau’s zul je in verloop van tijd pakketen binnen krijgen. Het is goed om te weten dat je niet de enige bent. Bloggers met dezelfde niche zullen waarschijnlijk ook dezelfde pakketjes binnenkrijgen, dezelfde samenwerkingen met bedrijven aangeboden krijgen of dezelfde PR-berichten ontvangen met nieuwe producten. En dus ook dezelfde artikelen schrijven.

Ik geef een eigen karakter aan dit soort blog posts door de schrijfstijl aan te passen en te personaliseren. De tekst die je van het PR-bureau krijgt mag je letterlijk overnemen, en dat is natuurlijk heel gemakkelijk. Maar als de mogelijkheid zich voordoet breng ik hier en daar wat aanpassingen aan. Met het beeldmateriaal dat je toegeleverd krijgt doe ik dat net zo. Ik geef het net even wat extra’s, het is dan ook wat extra werk, maar het kenmerkt wel mijn persoonlijkheid. Dit doe ik door bijvoorbeeld het beeldmateriaal bij elkaar te voegen in een mooie collage. Zo zijn de foto’s net even anders van hoe ik ze aangeleverd krijg. Daar is dit artikel van gisteren een goed voorbeeld van, waar deze afbeelding bij hoort.

Essence ExitToExplore Nagellak

Bij samenwerkingen met bedrijven gaat het net even wat anders, je krijgt veelal een product toegestuurd waar je een stuk over mag schrijven. Ook hierin probeer ik te benadrukken wie ik ben door mijn eigen schrijfstijl en beeldmateriaal.

Soms is het product in schrijfstijl niet zo spannend of is het product op zichzelf saai. Probeer dan in jouw eigen schrijfstijl en je eigen visie iets moois neer te zetten. Speel met woorden en stoei met accessoires, zo maak je het net even wat spannender en aantrekkelijker om te lezen. Haal hierbij desnoods alles uit de kast.

Zo heb ik een tijdje geleden een artikel mogen schrijven voor Silk Heaven. En het is best moeilijk om een kussensloop zo vast te leggen dat het aantrekkelijk is of lijkt voor de lezer. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het product, maar het is nu eenmaal zo dat een foto een eerste indruk is van het product. We zien liever iets dan dat we erover lezen. Om een saai object zoals een kussen wat verleidelijker te maken heb ik gebruik gemaakt van accessoires (zie de afbeelding hieronder).

Silk Haven 1

Social Media gebruik ik dagelijks om mijn blog en het artikel dat die dag online is gekomen onder de aandacht te brengen. Hiervoor gebruik ik Twitter en Facebook om te plaatsen, Pinterest om ideeën op te doen ( origineel zijn wil niet per definitie zeggen dat je geen inspiratie kan opdoen), en mijn grootste vriend Instagram. Op Facebook plaats en deel ik in groepen de link van mijn blog en het artikel. Door je aan te melden bij diverse groepen zorg je voor een groot bereik. Instagram gebruik ik het meest, hier plaats ik ook iedere dag een foto van het artikel op mijn blog, soms meerdere. Dit wordt veel bekeken.

Daarnaast gebruik ik Instagram ook om andere foto’s te plaatsen die niets met mijn blog te maken hebben. De interactie die je hier krijgt vind ik enorm leuk. En gek eigenlijk hoe leuk we het vinden om bij elkaar te zien wat we eten, wat voor outfits we aan hebben. Of wat er binnen 4 muren op de beeldbuis te zien is. Zelfs een simpel bloemetje doet het erg goed. Regelmatig posten is vooral van belang.

Blijf ik puur bij producten, of word ik ook persoonlijk?

Als je begint met bloggen is het belangrijk om te weten waarover je wilt schrijven. Wil je een persoonlijke blog schrijven, of wil je puur bij de producten blijven. Of misschien kies je net als ik voor een mix van beide.

Ik heb mezelf de vraag gesteld tot hoever de lezers een kijkje in mijn leven mogen hebben, of dat ik puur en alleen over beauty, fashion en lifestyle wil schrijven. Mijn conclusie was dat anonimiteit bij mij geen rol speelde. Ook hierbij heb Ik natuurlijk wel mijn grenzen. Ik vind het fijn om te schrijven over beauty, maar ik vind het daarnaast ook leuk om zo nu en dan te schrijven over mijn leven. Een vleugje up-close-&-personal geeft voor mijn gevoel toch een beetje een extra band met de lezers.

Zo heb ik jullie in het verleden al vaker toenadering gegeven door iets persoonlijks over mezelf te plaatsen. Ik schreef een stuk over mijn faalangst en onzekerheid, maar ook over mijn dochtertje geboren als prematuur, en wat voor consequenties dit heeft.

Verder krijgt mijn blog een personal touch door het af en toe invullen van tags. In een tag komen soms de meest rare vragen aan bod, maar ik merk dat juist dát het leuk maakt voor de lezer. Nieuwsgierigheid speelt hierbij ook een grote rol. Op dat moment zet ik mijn schaamte opzij en deel ik de persoonlijkste dingen met jullie. Zo heb ik in de tag ’50 grappige maar nutteloze vragen’ de vraag eens beantwoord of ik liever wordt aangevallen door een beer of een zwerm bijen.

Het belangrijkste om je blog origineel te houden is in eerste instantie dat je doet en schrijft over wat jij leuk vind. Zie het als een uitdaging om met jouw talenten bezoekers naar je toe te trekken. En schrijf niet over zaken waar jij je niet lekker bij voelt, alleen om ‘leuk’ gevonden te worden. Blijf dicht bij jezelf. Maak gebruik van je eigen persoonlijke kracht om er uiteindelijk het beste resultaat uit te halen. Deze weg naar succes duurt misschien wat langer, maar onthoud waar je het voor doet: jezelf.

Ik ben in mijn blogjaren erg verandert. Ik heb geleerd uit de fouten van het verleden en ben daardoor een beter persoon geworden. Het onzekere glijdt steeds wat verder van me af en na elke nieuwe ervaring (negatief of positief) ben ik wat wijzer en volwassener geworden. Ook dat straal ik uit op mijn blog.

Hieronder nog enkele tips!

♥ Durf tegendraads te zijn, schrijf eerlijk en vanuit jezelf. In het begin als je een product toegeleverd krijgt ben je natuurlijk heel erg blij en wil je hier een goed stuk over schrijven. Je voelt je haast verplicht. Maar durf ook te schrijven als een product je helemaal niet of niet helemaal aanstaat. Bedrijven vinden het misschien minder leuk, maar door je lezers wordt het erg gewaardeerd. En eerlijk is eerlijk!

♥ Mooi geschreven teksten met een duidelijk onderwerp. Als het onderwerp van je artikel helder en duidelijk is, weet de lezer wat te kunnen verwachten. Dit maakt de keuze om het artikel te lezen simpeler.

♥ Onderzoek, en weet waar je over schrijft. Roep geen vragen op maar beantwoord ze. In het verleden, nog niet eens zo lang geleden, heb ik een artikel geschreven waarin ik de ingrediënten van het product niet genoemd heb. Dat doe ik niet altijd bij elk artikel, maar in dit geval riep het vragen op en dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat er werd gesproken over de ongeloofwaardigheid van een blogger.

♥ Niet bang zijn voor kritiek, op een punt komt dit ook op jouw pad. Probeer het niet negatief te bekijken, maar haal het positieve eruit. Ook hier spreek ik uit ervaring! Ik heb eens een artikel geschreven met een negatieve lading, maar wel geschreven vanuit mezelf en mijn eerlijke mening. Dit viel niet bij iedereen in goede aarde. Je kunt niet altijd iedereen tevreden stellen. Als jij zelf maar tevreden bent, de lezers die dat niet zijn hoeven jouw blog niet te lezen.

♥ Durf te veranderen, om jezelf te verbeteren, maar doe dit alleen voor jezelf en niet voor een ander.

Ben jij ook 100% origineel?

Wat voor blogger ben jij? Wat is jouw niche? Over welke onderwerpen schrijf jij?

Lijkt jouw eerste blog nog op een blog als vandaag? Zie jij veranderingen op je eigen blog, zo ja welke?

Wat maakt jouw blog origineel?

Afsluiting naam Modern

Waar haal jij je inspiratie vandaan?


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 Follow

Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

16 Reacties

 1. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Super artikel! Mooi om te zien hoe je onzekerheid achter je laat en jezelf blijft.

 2. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Mooi stukje, erg handig als je eventjes niet weet hoe je verder moet. Ik vind het altijd leuk als mensen hun blog een beetje persoonlijk maken 🙂

 3. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Goede tips! Vooral bij jezelf blijven, heel belangrijk.

 4. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Heel mooi artikel
  En heel goed dat je bij je zelf blijft ,je mag oprecht trots zijn ?

 5. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Ik denk dat mijn ‘kracht’ ligt dat ik schrijf zoals ik ook ben. Over samenwerkingen, heel leuke meegemaakt maar ook wat mindere. Je blijft iedere dag bijleren 🙂

 6. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Heel fijn artikel Tatiana! Zeker ook het stuk over jezelf blijven. Dat vind ik persoonlijk ook heel belangrijk!! De tips van de media bureaus etc is voor mij denk ik nog even toekomstmuziek omdat die volgens mij altijd werken met een bepaald cijfer aan unieke bezoekers. Dus daar moet ik nog even mee wachten….;-)

 7. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Wat een mooi stuk 🙂 Het is absoluut te zien dat je er veel tijd in steekt en het jouw plekje maakt. Ik wil me ook graag onderscheiden maar doe dat vooral door gewoon te doen wat ik leuk vind en hoop dat anderen dat ook vinden haha!

 8. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Heel mooi artikel! Ik ben het volledig met je eens :). Je blog is je eigen plekje internet en het is inderdaad erg belangrijk dat je doet wat je zelf leuk vind!
  X

 9. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Wat een goede tips, daar ga ik zeker iets aan hebben! Ik ben een van alles en nog wat blogger. Er zijn enkele thema’s die regelmatig terugkeren, zoals mijn chronisch ziek zijn en de jaren 90. Ik zie verschil met mijn eerste blogberichten, omdat mijn foto’s gelukkig langzaam beginnen te verbeteren.

  Wat mijn blog origineel maakt? Dat ben ik zelf denk ik. Ik heb vaak een afwijkende mening, vandaar de naam van mijn blog. Ik hoop maar dat dat genoeg is. 😉

 10. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Vind je blog mooi en prettig lezen. Lekker zo door gaan!!

 11. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Hele fijne tips! En alles persoonlijker maken vind ik toch wel fijn aan blogs 🙂 En inderdaad, er zijn nu echt zoveel blogs! -x-

 12. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Wat een leuk artikel. Ik probeer altijd bij mijzelf te blijven. En ik ben zeker ook voor sharing is caring! Bedankt voor de tips.

 13. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Deze tips zijn zeer handig! Je merkt gewoon dat je het graag doet. Ik kan je eerlijkheid echt appreciëren! Als blogger in het genre fotografie, travel… probeer ik origineel te zijn hoe ik mijn foto’s maak. En als ik naar Barcelona ga deel ik op mijn blog een traveldiary in video vorm i.p.v. een selfie voor de Sagrada Familia. Als ik merk dat een blogger niet oprecht is haak ik rap af! Maar jou ga ik zeker blijven volgen!

 14. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Bedankt voor de tips! Ik ben net begonnen en kan hiermee goed uit de voeten.

  Liefs xoxo
  Kimberly

 15. Tatiana's Blog | Hoe maak ik mijn blog origineel + TIPS

  Interessant stuk! Ik ga hier zeker mee aan de slag voor de blogs van de online personeelsplanning systeem http://www.werktijden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *