Financieel stabiel met de Money Game

Money Game

Het blijft leuk als de postbode pakketjes komt brengen, maar als het een pakketje is dat je ook nog eens geld kan besparen, dan is het voor mij een klein geluksmomentje.  Dit keer lag het boek Money Game van Jan Modaal in de brievenbus. Ik ben misschien wel de ontaarde moeder, die geen tijd heeft om naar vijf verschillende supermarkten te gaan. Dus ik was wel heel benieuwd naar wat dit boek mij zou kunnen opleveren. Lezen jullie mee?

Tatiana's Blog | Financieel stabiel met de Money Game

 

Money Game

 

Tatiana's Blog | Financieel stabiel met de Money Game

Ik vind het altijd fascinerend hoe mensen bijvoorbeeld met slim boodschappen doen geld kunnen besparen.  En ik denk dat je ook altijd beter met je financiën om kunt gaan. Je moet alleen even weten hoe. Nu ben ik niet zo heel goed met cijfers, dus daar hou ik mij verder niet heel erg mee bezig. Maar als het op een leuke manier kan, want het boek is eigenlijk een spel, dan ben ik daar wel voor te porren.

Heb jij een gat in je hand, en geef je maar raak geld uit? Misschien wordt het tijd om je eigen financiën in kaart te brengen. Word jij ook gek van cijfertjes, en zie jij ze in je slaap nog voorbij komen als je schaapjes probeert te tellen? Probeer het dan eens op een leuke manier. Money Game ziet eruit als een boek, en dat is het natuurlijk ook. Maar wat in het boek staat is eigenlijk een spel. Een spel om flink wat geld te kunnen besparen. En daarvoor hoef je niet slim te zijn, of een echt rekenwonder. Het boek is geschikt voor ontaarde moeders zoals ik, maar ook voor de millennials, de eeuwige vrijgezellen, of de echte carrièretijger. 

Tatiana's Blog | Financieel stabiel met de Money Game

Het boek bestaat uit 7 kleine hoofdstukken. Het begint met de spelregels, hoe je dit spel moet spelen. Het spel kent geen verliezers, alleen winnaars. Maar wat is dan de winst? De winst is een stabiel systeem voor jouw financiën. En als het goed is hou je er zelfs een buffer aan over voor noodgevallen. Kortom, de hoofdprijs is dat je nooit meer wakker hoeft te liggen van geldzorgen. Zou dat niet fijn zijn!

Money Game

Ik heb het boek natuurlijk al doorgenomen en zal jullie een beetje van de inhoud laten zien. Het is een beetje een boek waarbij je ook echt actief bezig bent. Het is niet alleen lezen. Zoals ik al eerder zei is het in de vorm van een spel, daarom zit er ook een kaart bij (deze kun je vergelijken met het spelbord van bijvoorbeeld Ganzenbord), in het boek staat deze routekaart groot afgebeeld en los in het boek zit een kleine versie die je kunt gebruiken om af te strepen. De routekaart laat zien waar je op dit moment staat in het spel. Naast het lezen en spelen kun je ook bestanden downloaden met uitleg over bepaalde zaken. 

Money Game

Pre Game. Zelf ben ik ook aan de slag gegaan in het boek. En natuurlijk ben ik bij het begin begonnen. Als je een spel eerlijk speelt begin je altijd bij ‘Start’. Om te kunnen winnen in dit spel leer je eerst hoe geld nou eigenlijk écht werkt. En het eerste vakje van de routekaart kun je gelijk afstrepen en dus gaan we gelijk door naar het 2e vakje. In dit hoofdstuk leer je vooral wat over geld, maar ook over de smoesjes die we allemaal weleens hebben gebruikt als het om geld gaat. Jij kent er ook vast wel een paar van. Wat dacht je van deze: ‘Ik verdien niet genoeg om te sparen.’ ‘Je leeft maar 1 keer.’ ‘Ik ben nou eenmaal niet zo goed in sparen.’

 

You never win any games you don’t play.


Spel klaarzetten. Zo de administratie is aan de kant, we kunnen verder met de volgende stappen in het spel. In het eerste hoofdstuk heb ik onze administratie even bekeken. En door de jaren heen hebben wij heel wat papieren bij elkaar verzameld. Die papieren variëren van belastingpapieren, documenten van diverse verzekeringen en hele mappen vol aan administratie van ons eigen huis, die we inmiddels al lang verkocht hebben. Je snapt het al, heel veel van deze papieren konden ze regelrecht het ronde archief in (lees= prullenbak). Het zijn natuurlijk wel persoonlijke gegevens, dus alles is door de papierversnipperaar gegaan. En dan hou je zo een paar vuilniszakken vol aan oude administratie over. Alleen dit wegdoen voelde al heel bevrijdend. Alles wat overblijft is een gestructureerde administratie. Bij dit onderdeel kun je gebruik maken van de overzichtsbladen die je online kunt vinden. Deze bladen kun je gebruiken om een duidelijk overzicht te houden. De onderdelen zijn verdeelt als volgt:

  • Blad 1. Wonen & Leven
  • Blad 2. Inkomsten & Financiën
  • Blad 3. Belasting & Overheid
  • Blad 4. Toekomst

 

You don’t have to see the whole staircase, just take the first step.


Speelkaarten. We gaan kijken wat er in en uit gaat. Dit is best wel spannend, want je gaat nu kijken hoe je financiën er eigenlijk voor staan. Dit is het moment om een strijdplan te maken. Dit word jouw geheime wapen in de kruistocht naar een financieel stabiel leven. En zodra je meer inzicht hebt in wat jouw inkomsten en uitgaven zijn, kun je ook bepalen waar je jouw geld aan uitgeeft. Om inzicht te krijgen in wat er binnen komt en wat er weer uitgaat is het handig om alles bij te houden, zoals je dat normaal zou doen in een kasboek. Hiervoor kun je gebruik maken van het ‘Mijn Money Leap’ overzicht, dat hier speciaal voor is gemaakt

It’s not about the cards you’re dealt, but how you play the hand.


Gameplan. In dit onderdeel van het spel zijn we aangekomen bij het verbeteren van onze speelkaarten. Zie het als een goed pokerspel, we willen meer geld overhouden. Dit is de strategie om het spel echt te winnen. De inkomsten moeten omhoog en het wordt de hoogste tijd dat de uitgaven omlaag gaan. Je hoeft niet alle leuke dingen, zoals je Netflix account te schrappen, maar de overbodige kosten kunnen waarschijnlijk wel verlaagd worden. Dat kan misschien door over te stappen naar goedkopere leveranciers of vragen om korting bij je huidige leverancier. Vaak doen ze hier niet moeilijk over, want ze willen hun klant liever niet kwijt aan de concurrent. Zo kun je de uitgaven misschien een beetje omlaag brengen. En om je inkomsten omhoog te zien gaan, zou je kunnen kijken hoe het is met de toeslagen waar je recht op hebt. Misschien heb je wel recht op meer toeslagen waarvan jij het bestaan niet weet. En wat dacht je van een extra zakcentje. Ja ga iets leuks doen, honden uitlaten of oppassen, bloggen. Dat kan van alles zijn, maar zoek iets uit wat je leuk vind om te doen.

When you seek to do something, if you don’t know the whole game plan, you’re usually going to work against yourself. 


Play the Game. We zijn al een eind op weg. De administratie is op orde, we hebben een goed financieel inzicht en we hebben zojuist onze speelkaarten verbeterd. Tijd om plannen in de praktijk te brengen. Een goed begin is een extra betaalrekening erbij te open. En de bestaande bankrekeningen te gaan inrichten. Welke rekening is waarvoor bedoeld. Een rekening voor de vaste uitgaven, een rekening voor de variabele uitgaven, en een rekening voor jouw spaargeld voor onvoorziene uitgaven. 

By playing games you can artificially speed up your learning curve to develop the right kind of thought processes.


Win the Game. Hoe gaan we dit spel winnen? Natuurlijk door ons geld goed te besteden en niet over de balk te blijven gooien. Dat gat in je hand moet dicht. Heb je nog schulden, die moeten afbetaald worden. Dat is weer een zorg minder. Leven met schulden is geen pretje. Dat zorgt alleen maar voor stress. Daarna, en dan zijn we al aangekomen op vakje 25 van de routekaart (de finish is in zicht), is het tijd om een doel vast te stellen voor een buffer. Een buffer is nog weer iets anders dan het spaarpotje voor onvoorziene uitgaven. Deze spaarpot gebruik je als je auto het plotseling begeeft, of wanneer de wasmachine het niet meer doet. Een buffer moet je eigenlijk zien als laatste strohalm die altijd op je bankrekening blijft staan. Gebruik deze ook echt alleen in uiterste nood. Dus niet voor een weekendje weg met je vriendinnen. Nee denk meer aan dingen die kunnen gebeuren maar die je niet kunt voorzien; onverwachts zwanger, noodgedwongen moeten verhuizen. 

Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen.


Vakje 29 van het spel. Ben je bij de opdracht van vakje 29, dan ben jij financieel stabiel. Gefeliciteerd rijke stinkerd. Het is al heel wat om zover te komen in het spel. Maar wil je niet alleen winnaar zijn, maar ook nog kampioen, dan kun je nog even verder gaan met het laatste gedeelte van het spel. Dit gedeelte is echt voor de ambitieuze spelers. Dit gedeelte gaat over het opbouwen van je pensioen, het vervroegd aflossen van je hypotheek.

 

Zie geld als een spel, dan vind je snel genoeg de motivatie om te winnen.


Uitgespeeld. Zelf heb ik het spel nog niet uitgespeeld, maar ik heb al enkele stappen gezet, en een paar vakjes kunnen afstrepen op mijn routekaart. Dit boek staat vol tips hoe je op een leuke manier jouw financiële doelen kunt realiseren. Soms heb je net even de tools nodig om te weten hoe je het moet aanpakken. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om met geld om te kunnen gaan. Maar je wordt nooit slapend rijk, als je ’s nachts wakker ligt van je financiën. Het klinkt misschien nog wat ingewikkelder dan dat het eigenlijk is. Ben jij er klaar voor om geldzorgen uit jouw leven te verbannen? Bekijk hier Money Game, nu tijdelijk van € 74,- voor € 47,-.

Money Game

Tatiana's Blog | Financieel stabiel met de Money Game

Ben jij financieel stabiel?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Financieel stabiel met de Money Game

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

1 Reactie

  1. Tatiana's Blog | Financieel stabiel met de Money Game

    Bedankt voor het delen van dit handige boekje over geld! Ik zou ook beter met mijn geld willen omgaan en willen besparen op mijn maandelijkse uitgaven. Ik kan mij voorstellen dat dit boekje en spel een leuke manier is om jezelf te motiveren om je koopgedrag te veranderen en slimmer om te gaan met geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *