Tatiana's Blog | Kinderbijslag en kindgebonden budget

Wat is het verschil tussen kinderbijslag en kindgebonden budget? Weet jij het? En waar geef jij het aan uit? In het begin van elk kwartaal wordt de Kinderbijslag gestort en rond de 20e van elke maand komt het kindgebonden budget. Ik persoonlijk vind het erg fijn dat de overheid op deze manier mee betaald aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Maar wat doe ik er mee? 

SASS

Kinderbijslag & Kindgebonden budget

 

Tatiana's Blog | Kinderbijslag en kindgebonden budget

 

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen kinderbijslag en kindgebonden budget? Laten we vooropstellen dat beide een tegemoetkoming zijn op de kosten voor de opvoeding van je kind. Het verschil is dat iedereen met kinderen tot 18 jaar kinderbijslag krijgt, en het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke toeslag. Deze toeslag hangt af van het inkomen én van het aantal kinderen in een huishouden. De leeftijd van de kinderen tot 18 jaar is ook bepalend. Het kindgebonden budget wordt bovenop de kinderbijslag uitbetaald. Bij kinderbijslag is de leeftijd van het kind de bepalende factor voor de hoogte van het bedrag, en bij kindgebonden budget is het bedrag dat je krijgt afhankelijk van het inkomen, het aantal kinderen en hun leeftijd en of je een partner hebt.

Wij krijgen beide toeslagen. Hoeveel wij krijgen vind ik niet relevant om te benoemen. Maar ik vind het wel leuk om te laten weten waar wij het aan uitgeven. En natuurlijk vind ik het altijd leuk om te lezen waar jullie het aan uitgeven.

Voor beide toeslagen hebben wij een rekening geopend waar dit op gestort kan worden. De bedragen die wij krijgen willen wij alleen voor Esmee gebruiken, en niet voor onszelf of huishoudelijke uitgaven of iets dergelijks. Deze bedragen zijn puur voor haar en gebruiken we ook alleen voor uitgaven die voor haar bedoeld zijn. Denk hierbij aan:

 • Kinderfeestje; elk jaar moet er natuurlijk weer een knalfuif komen als Esmee jarig is. Wat we gaan doen en wat het kost komt ook uit dat potje. Afhankelijk van wat ze wil trakteren komt dit vaak ook uit dat potje. Als ze op komkommer wil trakteren wordt het gewoon betaald uit het boodschappenpotje, maar wil ze graag trakteren op bijvoorbeeld klein speelgoed, dan gaat het van de toeslag af.
 • Kleding; elk seizoen heeft Esmee wel nieuwe kleding nodig. Met bijvoorbeeld een winterjas doet ze vaak maar een jaar. Ze is heel zuinig op haar kleding, maar daarna is ze er gewoon uitgegroeid. En zo is het ook met haar andere kleding. Meestal gaan we ook als de kinderbijslag of het kindgebonden budget binnen is shoppen en flink wat inkopen.
 • Cadeautjes; Van de toeslagen betalen we ook de cadeautjes van de kinderfeestjes, Sinterklaas en Kerst.
 • De jaarcontributie van ballet en gymnastiek wordt hier ook van betaald, net als de kleding die voor deze sporten nodig zijn.

Tatiana's Blog | Kinderbijslag en kindgebonden budget

Tatiana's Blog | Kinderbijslag en kindgebonden budget

 Waar geef jij de kinderbijslag en/of kindgebonden budget aan uit?


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Kinderbijslag en kindgebonden budget

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

2 Reacties

 1. Tatiana's Blog | Kinderbijslag en kindgebonden budget

  ik heb geen kleine kinderen meer
  maar vind het heel mooi van jullie dat het alleen aan haar besteed word
  ik hoor zo wel eens bijvoorbeeld op tv dat er ouders zijn die het ook voor boodschappen gebruiken
  anders kunnen ze niet rond komen

 2. Tatiana's Blog | Kinderbijslag en kindgebonden budget

  Leuk artikel om te lezen, interessant alleen is het niet voor mij van toepassing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *