KinderzwerfBoek ‘Neem me mee, lees me … en laat me weer zwerven’

Tatiana's Blog | KinderzwerfBoek 'Neem me mee, lees me ... en laat me weer zwerven'

‘Mama, wil je dit boek meenemen?’ klonk het vanuit de speeltuin? Toen ik tegen mijn dochtertje zei dat je niet zomaar iets mee mag nemen dat niet van jou is, zei ze tegen mij: ‘Maar mama, er staat echt op NEEM MIJ MEE.’ Ik had er nog nooit van gehoord, maar het was echt waar. Onder het mom van: ‘Neem me mee, lees me … en laat me weer zwerven’ is zwerfboek een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. Lees je mee om meer te weten komen over de kinderzwerfboeken?!

SASS

Lezen in je vrijetijd

 

Even lekker wegdromen, verrijkt de wereld van je kind

Tatiana's Blog | KinderzwerfBoek 'Neem me mee, lees me ... en laat me weer zwerven'

Waarom is lezen zo belangrijk? Ik stimuleer Esmee zoveel mogelijk om te lezen. Voordat zij zelf kon lezen las ik haar altijd graag voor. Nu zij haar leesvaardigheid verder heeft ontwikkeld wil ik haar een extra stimulans geven om te lezen. Want lezen stimuleert de fantasie en zet als het ware een deurtje open naar een andere wereld. En ik merk zeker dat lezen een positief effect heeft op haar. Ze beleefd op haar manier wat er in het boek gebeurd, en ze kan hier op haar manier helemaal in op gaan, alsof ze het zelf allemaal beleefd. En door het lezen van boeken leert zij verschillende karakters kennen, en ziet zij het verschil tussen bepaalde emoties. Het ene meisje kan heel verdrietig zijn terwijl een ander meisje heel erg opgewekt is. Een verhaal, en dus ook de personen in een boek, heeft meerdere kanten. En door daar over te lezen helpt het haar weer met het omgaan met andere kinderen.

Maar je kunt door boeken ook bepaalde onderwerpen aanhalen. Onderwerpen die normaal gesproken misschien wat lastig bespreekbaar zijn. Esmee heeft bijvoorbeeld geen opa’s terwijl al haar klasgenootjes dat wel hebben. Wij zijn hier wel heel eerlijk in en vertellen haar wel dat zij al vroeg zijn overleden. Maar ik merk gewoon dat dat een kind niet zoveel zegt. Daarom heb ik haar het boek ‘Jonkie en Oudje’ laten lezen. En ineens zag ik dat het voor haar een hele andere betekenis had gekregen. Het is een vlot verteld verhaal dat gevoelig en met een zekere spanning de emoties onder woorden brengt. Het vertederend verhaal bezorgt de lezer kippenvel en kan helpen bij het verwerken van een verlies.

En natuurlijk is lezen belangrijk om de woordenschat van je kindje uit te breiden. Ook dat is een essentieel onderdeel van lezen. Ik sta er soms versteld van wat voor moeilijke woorden ze moeizaam opleest. En nu ze het lezen wat makkelijker oppakt is het alleen nog maar erg leuk om kilometers te maken.

SASS

Kinderzwerfboeken

 

Neem me mee, lees me en laat me weer zwerven…

Tatiana's Blog | KinderzwerfBoek 'Neem me mee, lees me ... en laat me weer zwerven'

Wat is kinderzwerfboek? Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om ook in hun vrije tijd boeken te lezen. Bij lezen gebruik je je hele brein: waarneming, taal, redeneren, geheugen, aandacht en vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Lezen prikkelt de verbeelding. Je kunt je helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. Maar het belangrijkste: lezen is vooral erg leuk en ontspannend.

Nog steeds verlaat 17% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. En een jaar geleden vond Esmee het lezen ook nog erg moeilijk. Ik ben thuis heel veel met haar gaan lezen, en dat had al snel effect. Het resultaat was thuis en op school merkbaar. Maar dan moet je thuis wel boeken hebben om te kunnen lezen, of de mogelijkheid hebben om naar een bibliotheek te kunnen.  Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Sinds 2014 zijn er in het hele land KinderzwerfboekStations opgericht, hier kan een kind een boek halen of een boek brengen óf allebei.

Na het lezen van het boek laat je het boek weer zwerven. Zo kunnen andere kinderen het boek ook lezen. Het is een leuke manier om kinderen aan het lezen te krijgen. En met het idee van een boek doorgeven aan een volgend kindje krijgen ze gelijk iets goeds mee over hoe je moet delen met andere kinderen.

Heb jij een zwerfboek gevonden?  Op de site kun je vertellen waar je het boek gevonden hebt, en kun je je vondst aanmelden. Ieder kind dat het boek eerder uit zwerven heeft gestuurd, kan de reis nu ook volgen.

Tatiana's Blog | KinderzwerfBoek 'Neem me mee, lees me ... en laat me weer zwerven'

Tatiana's Blog | KinderzwerfBoek 'Neem me mee, lees me ... en laat me weer zwerven'Staan er boeken in jouw kast die je niet meer leest?  Dan kun je deze boeken ook op zwerftocht sturen. Een zwerfboek is pas een zwerfboek met een zwerfsticker erop. Je kunt voor deze boeken hier op de site een setje gratis zwerfstickers bestellen. Een zwerfsticker bestaat uit twee delen: één deel voor op de voorkaft en één deel voor de binnenkaft. De sticker die je binnenin je boek plakt, heeft bovenin een hokje voor de zwerfcode. Op de site kun je ook alles lezen over hoe je dit moet doen.

Nu mag je boek zwerven!  Dit is voor de kinderen toch wel het leukste gedeelte, je boek mag zwerven. Je boek mag op avontuur zodat andere kinderen het ook kunnen lezen! En jij mag bedenken waar het avontuur begint. Breng het boek naar een KinderzwerfboekStation bij jou in de buurt. Je kan zelf een spannende plek bedenken voor je boek. En op de website staan ook allerlei leuke tips. Wat dacht je van in de bus of in de trein, of verstopt tussen de groente, of cadeau aan een vriendje of vriendinnetje. En zo kan je nog tal van leuke manieren bedenken. Je kun het zo leuk maken als je zelf wilt. Door de zwerfcode in het boek kun jij volgen waar jouw boek naartoe is gegaan, en welke reis jouw boek tot nog toe heeft gemaakt. Mocht er bij jou (net zoals ook bij ons in de buurt) nog geen KinderzwerfboekStation zijn, dan kan je er zelf ook een starten, hoe dat moet lees je hier.

Tatiana's Blog | KinderzwerfBoek 'Neem me mee, lees me ... en laat me weer zwerven'

Tatiana's Blog | KinderzwerfBoek 'Neem me mee, lees me ... en laat me weer zwerven'

Tatiana's Blog | KinderzwerfBoek 'Neem me mee, lees me ... en laat me weer zwerven'

Ken jij KinderzwerfBoek? Heb jij al eens een boek gevonden of laten zwerven? 


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | KinderzwerfBoek

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *