Kleding tijdens de groeispurt

Een capsule garderobe voor het minimaliseren van kleding

by Tatiana
Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Kleding shoppen is mij op het lijf geschreven. Je zou bijna zeggen dat ik niets liever doe. Ik vind het heerlijk om nieuwe outfitjes uit te zoeken voor mezelf, maar ook super leuk om weer hippe, stoere en stijlvolle kinderkleding uit te zoeken voor Esmee. Maar tijdens de groeispurt is dat niet altijd zo leuk. En soms denk ik wel even: “Hoe overleef ik deze groeispurt?” Hoe kom je deze tijd door zonder al te veel geld uit te geven, daar ga ik in dit artikel wat meer over vertellen.

Mobile Logo Tatiana's Blog

 

Hoe overleef ik de groeispurt van mijn kind?

 

Pubers groeien tijdens hun groeispurt meer dan twee keer zo snel als in hun kindertijd. Aan Esmee was dat duidelijk te zien. Hoe moeilijk wij het in het begin met haar hebben gehad, zo soepel gaat het nu. In haar kindertijd deden we er letterlijk alles aan om haar op gewicht te krijgen en te laten groeien. Nu in haar pubertijd zou ik willen dat ik het kon tegenhouden, want ze groeit zo snel dat we maten kunnen overslaan. En zoveel kleding kunnen weggooien. Niet letterlijk natuurlijk, want onze kleding krijgt altijd een 2e plekje. Doordat veel kleding gewoon als nieuw in de kast blijft hangen, kunnen wij er nog een ander heel blij mee maken. 

 

Girls never stop playing dress up.

 

 

Een maatje meer

 

Tijdens de groeispurt kun je er voor kiezen om een maatje groter te kopen voor je kind. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze verdrinkt in haar kleding. In plaats van een jeans die mooi op lengte is, maar bijna al aan de korte kant, kun je beter gaan voor een iets grotere maat zodat er ook nog ruimte is om in te groeien. En met truien of t-shirtjes kun je dat natuurlijk nog makkelijker doen. Iets waar je dat niet bij kunt doen zijn schoenen, die moet je wel in de goeie maat kopen.

 

 

Let them be little they’re only that way for a little while.

 

 

Capsule Wardrobe

 

Bij een capsule wardrobe maak je een selectie van favoriete en essentiële kledingstukken voor een bepaald seizoen.  Lekker minimaliseren en combineren. Met basic items kun je met dezelfde kledingstukken verschillende setjes maken. Hiermee kun je veel besparen in je portemonnee, en dat hoeft niet ten koste gaan van hoe je kind er bij loopt. Ik koop eigenlijk toch altijd veel te veel kleding, wat soms als nieuw blijft hangen in de kast. Wist je dat je 80% van de tijd maar 20% van je kleding draagt? Dat is heel veel kleding, en dus ook heel veel geld wat je eigenlijk kunt besparen. Onder een capsule wardrobe vallen: t-shirts, truien, vesten, broeken, jurken, rokjes, jassen en schoenen. Het scheelt trouwens niet alleen qua geld, maar ook aan ruimte in je kledingkast. Doordat je gaat minimaliseren beperk je een overvolle kledingkast, waarvan je het grootste gedeelte dus vaak niet eens draagt.

Qua kleding is Esmee een eeuwige twijfelaar. Altijd maar in die overvolle kast turen, en bedenken wat ze moet aantrekken. Ze komt nooit te laat op school, daar zorg ik wel voor. Maar als ze te laat zou komen, dan zou dit de reden zijn. Met een capsule wardrobe beperk je ook de keuzes die je kind moet maken, en zo pakt ze veel sneller haar outfitje voor de dag. Haar kast is nu veel minder gevuld, maar er zit wel veel meer structuur en overzicht in. Doordat je minimaliseert kun je kiezen voor kwaliteit en niet kwantiteit. Want wat je bespaart aan hoeveelheid kleding, kun je voor een deel gebruiken om kwalitatief goede kleding te kopen. 

Omdat Esmee zo ontzettend snel groeit werkt de capsule wardrobe methode perfect voor haar. Als uitgangspunt voor een seizoen van een capsule wardrobe heb ik gekozen bij OTTO voor items die stuk voor stuk bij Esmee passen en wat zij graag draagt:

• 15 bovenstuks (jassen, jurken, truien, vesten, blouses, tops, t-shirts) 
• 5 onderstuks (broeken)
• 5 paar schoenen (laarsjes, sneakers)

Dan krijg je dit als resultaat:

1 Bench. – Sweatjurk met logoprint – mint
2 Kidsworld – Skaterjurk – zwart 
3 Kids Only – Chiffonjurk – zwart 
4 Bench. – Sweatjurk Casual – zwart
5 Bench. – Sweatjurk met capuchon – roze
6 Garcia – Gebreide trui – zwart
7 Kidsworld – Shirt met elastische hals – beige
8 Kidsworld – Shirt met lange mouwen – gestreept
9 Name it – Trui met ronde hals – roze
10 Garcia – Shirt met lange mouwen van ribmateriaal – zwart

11 Kidsworld – T-shirt met quote – zwart
12 Arizona – Shirt met carmenhals en elastische randen – blauw
13 Kidsworld – T-shirt met pofmouwtjes – multicolor
14 Arizona – Shirt met gesmokt boordje – blauw
15 Bench. – T-shirt set met top – wit
16 Garcia – Stoffen broek met eleastische taille – mystic grey

17 Arizona – Legging – zwart
18 Kids only – Comfortbroek – grijs
19 Arizona – 7/8 skinny jeans – blauw
20 Kids only – Stretch jeans met bijzondere knoopsluiting – zwart

21 Kids only – Bikerjack – zwart
22 Kidsworld – Vest wijd model – zwart
23 Tommy Hilfiger – Jeansjack – blauw
24 Garcia – Kort jack – met ritssluiting – wit
25 Garcia – Kort jack pied de poule – zwart
26 Heine – Laarzen – zwart
27 Tom Tailor – Chelsey boot – zwart
28 Adidas – Sneakers – zwart
29 Tommy Hilfiger – Sneakers – beige
30 Converse – Sneakers – wit 

 

 

Growing up right before your eyes.

 

Tatiana

Ik vind capsule wardrobe super handig. Jij ook?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

12 comments

Linda schrijft 't op 3 februari 2022 - 08:46

Mijn tiener zit in een groeispurt, daarbij ook een eigen smaak. Kleding kopen doen we wel maar te groot vind ik ook niks.

Reply
Linda schrijft 't op 3 februari 2022 - 08:48

Mijn tiener zit nu in een groeispurt, kleding en schoenen kopen is lastig., maar moet wel gebeuren.

Reply
Beautyn0te 3 februari 2022 - 18:30

Dat klinkt zo handig! Hier was ik de laatste tijd ook mee bezig en wat een verschil merk ik.

Reply
Beautyn0te 3 februari 2022 - 18:31

Dat is zo handig! Ik was hier d elaatste tujd ook mee bezig en wat een verschil merk ik.

Reply
nicole orriens 4 februari 2022 - 10:56

Ik vind dit heel slim gedaan! Want inderdaad is het met kinderkleding soms zo, dat ze er ineens uitgroeien. Dit is een mooie en duurzame oplossing.

Reply
Frederique 4 februari 2022 - 11:45

Mijn oudste had hele mooie kleren tijdens haar groeispurt, doodzonde achteraf. Dus bij mijn volgende kinderen kocht ik tijdens de groeispurt alleen tweedehandskleding, of ruilen met vriendinnen die een ouder of jonger kindje hadden, zo gingen de kleding rond (en rond :)).

Reply
Lindaschrijfthetop 4 februari 2022 - 12:10

Mijn zoon zit al een hele tijd in een groeispurt, inkopen doen vind ik moeilijk

Reply
Deborah 4 februari 2022 - 21:02

Ik had er om eerlijk te zijn nog nooit van gehoord… Capsule wardrobe. In “onze kindertijd” kan ik mij herinneren dat ik de kleding kreeg van mijn vriendinnetje die ze na haar groeispurt niet meer paste en vervolgens kon ik ze weer doorgeven aan mijn zusje omdat ik ze na mijn groeispurt ook niet meer paste. Met zoonlief hebben we eigenlijk het zelfde gedaan. Kleding van neefjes kwam naar ons en kleding van zoonlief ging naar vriendjes die een kop kleiner waren. Vaak zaten er kledingstukken bij met de prijskaartjes er nog aan. Eeuwig zonde om die ongedragen in de kast te laten hangen.

Reply
Sherry 5 februari 2022 - 00:04

Goede tips. Een maatje groter is inderdaad beter. Precies op maat kopen is lastig soms was je een keer en dan krimpt het in zonde.

Reply
Simone 8 februari 2022 - 15:11

Wat een super handige tips allemaal. Mijn kleine is 1,5, dus hier ook steeds en groeispurt!

Reply
Mandy Eggens 12 februari 2022 - 15:51

Ik had geluk dat ik veel kleren van mijn zus aan kon, geen idee hoe mijn ouders dat verder hebben gedaan

Reply
Joanne Glaudemans 20 februari 2022 - 11:02

Dat klinkt erg handig deze tips! Kinderen groeien zo snrl uit hun kleding haha 🙈

Reply