Meer last van puistjes in de winter, waarom?

puistjes-in-de-winter

Misschien is het je wel eens opgevallen dat je in de winter meer last hebt van puistjes. Of misschien ben jij één van de gelukkigen die helemaal geen last hebt van puistjes. Dan ben ik officieel jaloers op jou. Maar waarom hebben we dan in de winter meer last van puistjes? Laten we daar vandaag wat dieper op ingaan, en kijken wat we er aan kunnen doen. Lees je mee!?

Mobile Logo Tatiana's Blog

 

De oorzaak van puistjes in de winter

 

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat ik in de winter meer last heb van puistjes dan in de zomer. Dit kwaaltje zie je vooral terug in de nek, op de kin en de kaaklijn. Een puistje is eigenlijk niets meer dan een ophoping van talg in de talgklier. En dat is de ideale voedingsbodem voor bacteriën.

De droge lucht van de verwarming die ons in de winter zo lekker warm houdt, samen met de koude lucht van buiten, veroorzaken extra irritatie van de huid. Dat komt omdat het natuurlijke evenwicht van de huid verstoord wordt, omdat onze huid een belangrijk beschermlaagje verliest. In de zomer krijgt onze huid veel meer zon- en daglicht en dat verbeterd onze huid. Als we onze huid daarnaast natuurlijk wel goed verzorgen met een SPF bescherming. Maar de droge lucht en de kou is niet de enige oorzaak.

Het komt ook door de kleding die we dragen. Heerlijk zo’n oversized trui met dit typisch Nederlandse sweater weather, maar door die coltruien en sjaals van warm wol geven we bacteriën de ideale broedplaats, met puistjes als gevolg. Gooi niet gelijk al die lekkere truien weg, want we hoeven echt niet te klappertanden in de winter. We kunnen er ook iets anders aan doen. 

Wist je dat een lekkere hete douche op een koude winterdag ook voor een uitbraak van acne kan zorgen? Ik snap heel goed dat het lekker is om de douche een paar graadjes warmer te zetten als het buiten zo koud is. Maar voor onze huid is dat helemaal niet zo goed. Het voelt heerlijk aan op de huid, maar het hete water zorgt juist voor meer uitdroging van de huid en zorgt voor een overmatige talgproductie. Op deze manier voorkom je het dus niet maar stimuleer je het alleen maar omdat je je huid vatbaarder maakt voor puistjes. 

 

I’m nicer when my skin looks good!

 

puistjes-in-de-winter
Foto door Jill Burrow via Pexels

 

Voorkomen en behandelen van puistjes in de winter

 

Verschillende factoren zijn belangrijk voor de behandeling van puistjes in de winter. Soms kunnen we ook te hardnekkig te werk gaan om die puistjes een halt toe te roepen, ook dat is niet goed. Zo heeft overmatig wassen en scrubben geen zin. Ook producten die te agressief zijn helpen je niet om puistjes te voorkomen. Je kunt veel beter mildere reinigingsproducten voor je gezicht gebruiken. Ook het gebruik van producten die geen alcohol bevatten kunnen je hierbij helpen. In de winter smeer ik mijn lippen altijd in om ze vettig te houden. Dat kun je met je huid dus ook prima doen, iets dat ik niet wist. Als je in de winter je huid insmeert met een wat vettere crème, voorkom je de je huid uitdroogt. Belangrijk is producten te gebruiken die niet-comedogeen zijn. Dit zijn huidverzorgingsproducten die over het algemeen worden aanbevolen voor mensen met een vette of acne gevoelige huid. De producten zijn milder, lichter van textuur en bevatten minder olieachtige ingrediënten. ‘Niet-Comedogene’ huidverzorgingsproducten zijn geen wondermiddel maar kunnen een nuttige richtlijn zijn voor de keuze van jouw huidverzorgingsproducten. Gebruik om uitdroging van de huid tegen te gaan in de winter ook een moisturizer en een vochtinbrengende dagcrème waarin SPF verwerkt is. Op deze manier kun je je huid beter bevochtigen. 

Naast het gebruiken van deze producten is het misschien nog wel veel belangrijker om je huid goed te reinigen. Zorg er elke dag voor dat je alle make-up resten en vuil goed verwijderd. Sla bij het reinigen je nek, kin en kaak niet over omdat daar een hoop bacteriën blijven zitten. 

 

 

Taking care of your skin is more important than covering it up.

 

puistjes-in-de-winter
Foto door Tara Winstead via Pexels

Tatiana

Ik ben lief voor mijn huid, jij ook?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Meer last van puistjes in de winter, waarom?

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

1 Reactie

  1. Tatiana's Blog | Meer last van puistjes in de winter, waarom?

    Interessant artikel. Ja moet toegeven ik ben helaas ook niet één van die gelukkigen met een stralende egale huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *