Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

Elk half jaar krijg ik een berichtje thuis gestuurd dat het weer tijd is voor de half jaarlijkse controle. Het zweet breekt me uit en de angst komt naar boven. Angst voor de tandarts is veelvoorkomend. Jij kent het ook vast wel. Deze angst kan ontstaan door een nare ervaring, verhalen van anderen, of schaamte voor het gebit of simpelweg de angst voor pijn. Ken jij deze angst en wil jij dat het ophoudt, lees dan dit artikel. Misschien helpt het ook jouw angst weg te halen.

SASS

Mijn bezoek aan de tandarts

 

Ik poets niet altijd mijn tanden 10 minuten, alleen vlak voor ik naar de tandarts moet

Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

Een tandartsbezoek is niet voor iedereen een feestje, en bijna iedereen krijgt de kriebels zodra het woordje tandarts naar boven komt. Deze angst heb ik ook, en is er met de jaren ingeslopen. Maar waar deze angst vandaan komt zou ik echt niet weten. Van kleins af aan, tot aan mijn 31e heb ik nog nooit een gaatje gehad. Ik zat langer in de wachtkamer te wachten, dan dat ik in de stoel lag. Een beetje tandsteen weghalen, maar daar hield het ook wel mee op. En toch was ik altijd bang. Die angst werd groter toen ik moeder ben geworden. Ik denk dat toen de hormonen met mij aan de haal zijn gegaan en er angsten zijn ontstaan die totaal niet nodig waren. Vanaf die tijd begon ik mijn tandartsbezoekjes uit te stellen. Dat was in 2011. Ik ben wel voor mijn dochtertje naar de tandarts geweest, zodat zij zo vroeg mogelijk in de stoel kwam te zitten om aan het idee te wennen. Ik wilde niet dat zij dezelfde angsten als mij zou krijgen. En dat ging goed, zij vond het leuk. Na elk bezoekje kon zij een klein cadeautje uitkiezen. Die tijden ken ik ook nog van vroeger, maar zo zie ik het nu niet meer. Nu denk ik alleen aan vervelende geluiden, boren en alle horror wat erbij komt kijken. En zo kwam het ook dat ik pas in 2018, ja echt waar, pas na 7 jaar, weer naar de tandarts ging. En dat deed ik omdat ik het moest. Ik kreeg een gaatje in mijn tand, of had deze al, maar deze groeide natuurlijk groter. En ik wilde niet dat het mijn tand of mijn gebit helemaal zou aantasten. Dus heb ik mij over mijn angst heen gezet en een afspraak gemaakt bij de tandarts. En dan wel zo snel mogelijk. Als ik weken moet wachten dan komt het er niet van en stel ik het toch weer uit.

Een gaatje dat gevuld moest worden, bleek groter te zijn dan verwacht. De tandarts adviseerde mij om verdoving te nemen, een lichte, maar wel zodat het de pijn een beetje zou wegnemen. Ook omdat ik daar met angst kwam. Het gaatje werd gevuld, en alles viel mij toch best mee. Het was vervelend, maar zeker te doen. Toen dat klaar was, vertelde de tandarts mij dat het een behoorlijk diep gat was en dat het voorlopig goed was zo. Maar hij kon mij niet verzekeren dat de vulling het zou houden. Zodra ik pijn zou voelen, zou ik weer een bezoekje moeten brengen aan de praktijk. Ik hoopte natuurlijk dat dit niet zou gebeuren.

Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

Maar wat ik niet wilde, gebeurde toch. Het was in een weekend en ik kreeg ongelofelijke pijn aan mijn tand die gevuld was. Een pijn die je niet voor mogelijk houdt. Zo’n pijn had ik nog niet eerder gevoeld. Ik kon niet meer eten en drinken, alles deed me pijn. Ik had hevige pijnen die nog erger werden zodra ik mijn mond dicht deed of bij het dichtbijten. Mijn tand voelde te hoog aan en leek los te zitten. Ik kon mijn kaak niet meer aanraken zonder door de grond te gaan. Er zat niets anders op dan opnieuw een afspraak te maken bij de tandarts. Hier bleek al gauw dat het weefsel in mijn wortelkanaal ontstoken was. Dit was op een röntgen foto duidelijk te zien.

Er werd een nieuwe afspraak gemaakt om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Want dat is een vrij lange behandeling die niet zo even tussendoor uitgevoerd kan worden. Maar dat hield wel in dat ik de avond moest doorkomen. Als dat zou betekenen dat ik daarna van de pijn af zou zijn, had ik het er graag voor over. Het kon voor mij niet vroeg genoeg morgen zijn. En hoe graag ik ook van de pijn af wilde, ik was doodsbang. Ik kende een wortelkanaalbehandeling alleen van de verhalen van anderen. Dat zijn echte horrorverhalen waarbij ze met 4 man vastgehouden moesten worden, zo’n pijn deed het. Of dat ze tegen het plafond aanzaten van de pijn. Je kent het wel. Ik probeerde me op alles voor te bereiden maar liet het op de dag zelf maar op me afkomen. Het moest toch gebeuren, dat kon niet anders.

Die dag bij de tandarts. Als eerste kreeg ik een verdoving. Bij elke stap die de tandarts deed, vertelde hij precies wat hij deed en waarvoor het was. Ik voelde me echt op mijn gemak daar in de stoel. De tandarts verwijderde daarna mijn vulling, waardoor mijn tand open was. En het ontstoken weefsel werd verwijderd. Daarna werd het kanaal gereinigd met kleine vijltjes en gespoeld met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens werd het kanaal weer gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling werd mijn tand weer dicht gemaakt met een vulling.

Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

Wat was ik blij na de behandeling. Ik had natuurlijk nog wel wat pijn en de verdoving voelde wat ongemakkelijk. Maar de dag erna voelde ik mij echt als herboren. Ik kon alles weer eten en drinken. Wat een heerlijk gevoel was dat. De pijn was helemaal weg en ik kon alles weer doen met mijn tand. En de wortelkanaalbehandeling zelf viel ook reuze mee. In de toekomst zal ik hier nooit meer bang voor zijn. Ik hoop natuurlijk niet dat het nog een keer nodig zal zijn, maar als dat wel zo is weet ik wat me te wachten staat en hoef ik er niet bang meer voor te zijn.

Het is wel duidelijk dat een goede mondverzorging belangrijk is. En dat wil ik met dit artikel ook echt duidelijk maken. Want een goede mondverzorging houdt meer in dan slechts twee keer per dag je tanden poetsen. Want dat deed ik ook wel. Het halfjaarlijks tandartsbezoek hoort daar ook bij. Dit zou vast in het ritme moeten zitten, en dat liet ik achterwege. Bang of niet, uitstellen heeft geen zin, dat maakt het alleen erger. Want met regelmaat een bezoek brengen aan de tandarts werkt preventief en zorgt ervoor dat je op termijn geen grote (en dure) onderhoudsbeurt nodig hebt omdat de kwaliteit van je gebit ineens gekelderd is. Als ik eerder naar de tandarts was gegaan had de tandarts waarschijnlijk geen wortelkanaalbehandeling uit hoeven te voeren. Dat weet ik nu, en zover zal ik het niet weer laten komen.

Door deze goede ervaring ben ik niet meer bang. Al zal ik het de volgende keer nog steeds niet erg prettig vinden, de angst is weg. en daar heeft deze goede ervaring bij een fijne tandartsen praktijk mij bij geholpen. Een goede tandarts hielp mij er doorheen door stap voor stap uit te leggen wat er ging gebeuren, of ik iets zou voelen en welk geluid ik daar bij zou horen. Op die manier was ik op elke stap voorbereid en wist ik wat er zou komen.

Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter


En heb jij ook zulke angsten en kan jij er niet vanaf komen, zelfs niet door een goede ervaring bij de tandarts, dan zijn er ook tandartspraktijken die ervaring hebben met mensen die angst hebben voor een tandartsbezoek. Eén daarvan is tandarts Jordaan, een tandarts in Amsterdam. 


Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

Ben jij bang voor de tandarts? 


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

10 Reacties

 1. Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

  Oeff dat klinkt echt naar dat ontstoken weefsel! Ik vindt het zelf ook altijd spannend bij de tandarts. En achteraf valt het bijna altijd mee haha. Fijn dat je nu minder angst hebt!

 2. Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

  Wat goed én fijn dat je over je angst heen bent gestapt en de wortelkanaalbehandeling ondergaan bent. Ik heb er zelf twee gehad en vind het gelukkig heel erg meevallen. Ik heb zelf alleen de verdoving gevoeld en daarna was het pijnvrij. Heerlijk!

 3. Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

  Dat is fijn zeg dat je daar zo goed geholpen bent dat je over je angst heen bent. Ik ben niet bang voor de tandarts, wel kaakchirurg door slechte ervaringen.

 4. Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

  Ik ben helaas een grote ervaringsdeskundige van tandheelkundige behandelingen, ik heb veel wortelkanaalbehandelingen gehad. De behandeling is niet lekker, maar als je veel pijn hebt, ben je er toch blij mee. Het scheelt veel als de tandarts vertelt wat hij/zij gaat doen.
  Volgende week ga ik voor 2 implantaten. Daar zie ik wel tegenop, maar ik vermoed dat het niet erger kan zijn dan wortelkanaalbehandelingen.

 5. Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

  Herkenbaar hoor die angst. Ken veel mensen om me heen die bang zijn voor de tandarts. Super fijn dat men extra aandacht besteed aan de manier hoe ze met je omgaan, zodat je toch nog blijft terug komen. Je tanden goed laten onderhouden is namelijk erg belangrijk!

 6. Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter
  Juliette - Strongbody.nl

  Heel goed van je dat je over je angst bent heen gekomen! Ik ga 2x per jaar naar de mond hygiënist om te voorkomen dat er ook allerlei behandelingen aan mijn gebit worden gedaan. Gelukkig gaat het tot zover goed!

 7. Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter
  Mieke | mieksmind

  Ik heb ook ooit een wortelkanaalbehandeling gehad, wat een ellende. Ik vind de tandarts ook vreselijk om heen te gaan, bah bah.

 8. Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

  Ik heb tot nu toe nog nooit gaatjes gehad en hoop er ook nooit te krijgen. Ga niet graag naar de tandarts, want hou er niet van als iemand in mijn mond zit, maar heb er geen schrik van.

 9. Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

  De opluchting na een tandartsbehandeling ken ik. Vooral wanneer je veel pijn hebt gehad en daar zo snel mogelijk vanaf wilde. Naar de tandarts gaan is voor bijna niemand een pretje, maar wel noodzakelijk.

 10. Tatiana's Blog | Mijn angst voor de tandarts werd steeds groter

  Ontzettend fijn dat je een tandarts hebt kunnen vinden die jou heeft geholpen om je over je angst heen te zetten!

  Deze angst is veel voorkomend en niets om je voor te schamen. Minimaal 25% van alle Nederlanders voelt zich namelijk angstig bij het idee van een bezoek naar de tandarts. Het belangrijkste advies dat jij ook goed aankaart, en ik extra wil benadrukken voor eventuele lezers is dat het van belang is om vooraf even onderzoek te doen als je een tandartspraktijk uitkiest. Tegenwoordig zijn er namelijk veel praktijken die gespecialiseerd zijn in de omgang met angstige patiënten. Deze halfjaarlijkse controles zijn belangrijk om schade aan uw gebit te voorkomen of in iedergeval te beperken, en wat een prettig gevoel zal het opleveren als je zonder behandeling weer naar huis kunt gaan.

  Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *