Tatiana's Blog | Mijn dochter wordt een vrouw

Als je net moeder bent zit je op een roze wolk, en geniet je van elk moment. Daarna is ieder moment zo bijzonder, en waardeer en bewonder je elke levensfase van je dochter (of zoon). Al heel snel besef je ook dat ze ouder worden. Dan gaat het heel snel, je dochter wordt een vrouw. Hoe ga je hier mee om? Hoe leg je haar bepaalde dingen uit. In het artikel van vandaag heb ik het over de eerste menstruatie van je kind.

SASS

Wat is ongesteld

Tatiana's Blog | Mijn dochter wordt een vrouw

Hoe leg je aan je kind uit wat menstruatie is. Alle meisjes worden ongesteld.  Ook mijn meisje, en waarschijnlijk sneller dan zij en ik beseffen. Ik weet wel dat zodra mijn dochter er aan gewend is vind, ze het idee ook heel gewoon. Daarom ben ik al op vroege leeftijd stapje voor stapje beginnen te vertellen over de menstruatie. Eerst in grote lijnen over wat het inhoud, waarom mama dat heeft, en dat zij het ooit ook zal krijgen. Maar hoe begin je zo’n gesprek en wat bespreek je in het gesprek? Hoe leg je het uit op een manier dat zij het ook begrijpt.

Het gesprek.Ik heb mezelf voor gehouden om altijd open en eerlijk te zijn over dit soort onderwerpen. Op een dag is het zover dat je er oog in oog mee komt te staan. En dan is het beter dat je er al op voorbereid bent. In grote lijnen heb ik Esmee al verteld over de menstruatie. Nu is ze op een leeftijd waar ze boeken leest waarin meisjes voor het eerst ongesteld worden. En de dag dat zij dat ook wordt komt steeds dichterbij. Als het zover is, wil ik dat zij weet dat het goed is. Dat het eigenlijk een positief iets is, iets moois. En dat bloed niet altijd betekend dat je pijn hebt, of gewond bent. Maar dat het in dit geval een teken van vruchtbaarheid is. Ik ben wat dat betreft altijd heel open en eerlijk naar Esmee toe, en heb geen geheimen voor haar. Als ik met haar praat over de menstruatie, vertel ik haar ook wat ze op dat moment kan doen en gebruiken. Ik wil niet dat zij bang is op het moment dat het zover is. Hoewel de menstratie eigenlijk iets positiefs is, vertel ik haar ook dat ze vlak voor en tijdens deze periode heftiger kan reageren. Ze kan sneller gaan huilen of is prikkelbaar en chagrijnig. En dat het bloedverlies zelf geen pijn doet, maar dat ze wel last kan krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug.

Tatiana's Blog | Mijn dochter wordt een vrouw

Zelf gebruik ik een app om mijn cyclus bij te houden. Dat zal ik haar ook meegeven. Wanneer het zover is, en zij een regelmatige periode heeft, kan ze met de app bijhouden wanneer ze weer ongesteld wordt. Dan weet ze ook wanneer ze maandverband bij zich moet hebben. Ik kan me de ongemakkelijke momenten nog herinneren waarbij ik plots in mijn periode zat en niets bij me had. Daar word je echt niet blij van.

Ik vind het moeilijk om over te beginnen.Ik snap heel goed dat je het als ouder moeilijk vind om over te beginnen. Wanneer begin je over zoiets. Je kind is tenslotte nog maar kind. Maar dat houdt niet in dat ze onvoorbereid het diepe ingegooid moet worden. Als je er over begint, doe dit dan met woorden die zij ook begrijpt. Leg alles stap voor stap uit. Als het makkelijker is voor jezelf, kun je dat ook doen aan de hand van tekeningen. Op internet vond ik ook een korte video van SchoolTV waarin ze laten zien wat er gebeurd als een meisje ongesteld wordt.

Voorbereiding op de eerste menstruatie.Sommige meisjes vinden het spannend, en kijken er naar uit. Anderen vinden het eng, en willen er liever niets over horen. Bij welke van de 2 jouw dochter ook hoort, een goede voorbereiding is erg belangrijk. Het is daarom belangrijk om haar vóór haar eerste menstruatie informatie te geven over deze periode en de cyclus. Nogmaals, zie je dit niet zitten doe het dan door middel van plaatjes of videos van het internet. Maar bereid ze er hoe dan ook wel op voor. De stap van een meisje naar vrouw is iets groots en spannends. Maak samen iets moois van, stel jezelf open en beantwoord al haar vragen. Vertel over het lichaam van een vrouw, vertel over de middelen die zij tijdens de menstruatie kan gebruiken, en hoe ze deze moet gebruiken. Stel haar gerust.

Mijn persoonlijk gesprek met Esmee.Ik heb het gesprek al meerdere keren gehad met Esmee. Tijdens het gesprek komen er van haar kant steeds meer vragen. “Hoeveel bloed verlies ik dan?” “Moet ik net als jouw ook tampons gebruiken, mama?” “Hoelang ben ik dan ongesteld?” Op al deze vragen geef ik haar een zo eerlijk mogelijk antwoord, op een manier waarop ze het ook begrijpt. Hoe en wat ik haar vertel doe ik op een positieve manier, en ik vertel haar ook over mezelf. Hoe ik het heb ervaren toen ik een meisje was. Na dit gesprek vind Esmee het nog altijd erg spannend, maar ze weet wel wat het is, wat ze moet doen. En vooral dat ze altijd bij mij terecht kan met haar vragen, of problemen.

 

Tatiana's Blog | Mijn dochter wordt een vrouw

Heb jij dit gesprek al gehad als moeder? Hoe heb jij dit gedaan?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Mijn dochter wordt een vrouw

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

2 Reacties

  1. Tatiana's Blog | Mijn dochter wordt een vrouw

    Ik wist nog toen ik voor het eerst ongesteld werd… Mijn moeder heeft mij er nooit iets over ingelicht en toen het moment erop aankwam dacht ik dat ik dood aan het gaan was, haha!

  2. Tatiana's Blog | Mijn dochter wordt een vrouw

    Het is wat, kleine meisjes worden groot. Mijn geheugen laat me soms heel erg in de steek en weet ik bepaalde dingen niet meer, zoals: ben ik hier op voorbereid vroeger, wist ik dat het zou komen……., ik weet het echt niet meer, gek he. Wat ik wel weet is dat het toen uiteindelijk zover was ik niets durfde zeggen en dus proppen wc papier in mijn broek ben gaan stoppen. Tja toen vond mama het toch wel hard gaan met het wc papier en toen kwam het hoge woord er eindelijk toch maar uit………hahah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *