Persoonlijk | Mijn faalangst en onzekerheid

Tatiana's Blog | Persoonlijk | Mijn faalangst en onzekerheid
Vandaag vertel ik jullie in een persoonlijk artikel over mijn onzekerheid en mijn angst tot falen.
In mijn dagelijkse leven merk ik het steeds vaker, ik wil graag alles perfect hebben. Ik beschouw dit als een slechte eigenschap. Tot op zekere hoogte kan het een goede eigenschap zijn, als je er mee om kan gaan. Maar als je nooit aan je eigen verwachtingen kan voldoen behoort het denk ik toch wel tot een slechte eigenschap. En in zijn ergste vorm kan dit leiden tot faalangst. Heb ik dat, en wat doe ik daaraan?
Schermafbeelding 2015-05-22 om 15.53.05
Ik denk dat je als blogger al gauw perfectionisme als streven hebt. De behoefte om het beste uit jezelf te halen, om het beste in je artikel naar boven te halen, de mooiste foto’s neer te zetten voor dat ene product. Voor mij is dit toch wel een probleem aan het worden, ik vind het namelijk nooit goed genoeg. Mijn foto’s kunnen altijd beter, en van de foto’s 100 die ik maak vind ik er maar 3 goed genoeg om daadwerkelijk te plaatsen. En dan nog kan ik niet trots op mezelf zijn, zoals ik zou willen. Vaak stel ik alleen mijzelf teleur en niet eens zozeer anderen. Waarom dan toch die onzekerheid? Waar komt dit vandaan?

Ergens las ik dat dit vaak te maken heeft met het verleden. Cliché dacht ik! Dat is bij mij niet zo. Ik had geen kritische ouders, ik deed het niet slecht op school, en ik werd ook niet geplaagd. Maar bij dieper graven kon er toch wel een kern van waarheid in zitten. Ik heb als puber (de jaren waarin je misschien wel het meest gevormd word) toch wel vaak het gevoel gehad niet goed genoeg te zijn. Altijd werd er maar gesproken over 1 persoon, zij mooi en slim en al die dingen. Als ik in een duister hoekje zou gaan zitten zouden ze mij niet eens opgemerkt hebben. Dit zou er mee te maken kunnen hebben, maar ik zeg zeker niet dat dit ook zo is. Misschien is het wel gewoon mijn karakter en niet zozeer iets wat mij zo gemaakt heeft.

a2405f3ddd2d7245bda74805598097e0

Bron

Op een of andere manier moet ik leren dat niet alles perfect hoeft te zijn. Dingen kunnen altijd beter en niets is perfect. Maar daarom kan het wel goed genoeg zijn. Maar waarom dan toch de angst om te falen?

Op dit moment ben ik zelfs met een project bezig, in het geheim. Een project dat ik jarenlang ver weggestopt heb. Ik ben er nooit aan begonnen, zodat ik ook niet kon falen. Nu heb ik de stap gezet en er is niemand die het weet, behalve mijn man. Zelfs als het kon zou ik het ook voor hem verzwijgen, maar als je met elkaar samen leeft gaat dit moeilijk. Dit project hou ik geheim voor iedereen in de wetenschap dat als ik faal, ik me bij niemand hoef te verantwoorden. Ja zo erg is het. Ik (en mijn man) kan/mag er niet over praten, kan/mag het niet delen.

Als het om bloggen gaat denk ik vaak dat anderen het beter doen, dat anderen veel sneller het resultaat bereiken wat ik graag zou willen bereiken! Terwijl dit helemaal niet goed is. Ik heb nooit hoge eisen gesteld, ik heb nooit een groot bezoekers aantallen verwacht of gewenst. Ik wilde gewoon bloggen omdat ik het leuk vind. Waarom kan ik dan niet gewoon genieten en trots zijn op wat ik wel heb bereikt?

Dit gevoel van falen en imperfectie moet ik loslaten, ik ben prima zoals ik ben. Iedereen maakt fouten, waarom zijn die van mij dan zo erg? Niemand is perfect, waarom zou ik dat dan wel moeten zijn? Dan blijft er niets meer over om te groeien. Ik weet het allemaal heel goed, nu moet ik dit plan nog uitvoeren.

Dat zijn heel veel vragen van ‘waarom’  die zich afspelen in mijn hoofd. Hebben jullie dat ook wel eens, het gevoel nooit goed genoeg te zijn?

Afsluiting BLOG

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Persoonlijk | Mijn faalangst en onzekerheid

Tatiana's Blog | Persoonlijk | Mijn faalangst en onzekerheid

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

6 Reacties

 1. Tatiana's Blog | Persoonlijk | Mijn faalangst en onzekerheid

  Ik heb heel vaak het gevoel dat ik niet goed genoeg ben! Het is lastig om je eigen niet zo te voelen

 2. Tatiana's Blog | Persoonlijk | Mijn faalangst en onzekerheid

  Iedereen heeft dat denk ik wel, misschien ook niet. Maar ik ken het gevoel ook heel goed. Bij deze wil ik dan wel even zeggen dat ik heel trots ben op jou als zus vriendin en als moeder van je prinsesje. In mijn ogen zal je nooit falen. ♡♡♡

 3. Tatiana's Blog | Persoonlijk | Mijn faalangst en onzekerheid

  Wat heb je je gevoelens goed verwoord en ik herken het wel. Ik ben ook onzeker en het is nooit goed genoeg. Maar ik heb geleerd en mede door het bloggen dat het om vallen en opstaan gaan. Door het te doen elke keer weer wordt je steeds beter. Ik zie dit ook terug in mijn nail arts en foto’s en ook aan de reacties. Ik ben nieuwsgierig naar je project ?.

 4. Tatiana's Blog | Persoonlijk | Mijn faalangst en onzekerheid

  Ik begrijp je heel goed hoor, ik ben zelf ook altijd heel onzeker geweest. En nu nog steeds wel op sommige gebieden, maar ik kan het steeds beter loslaten! Het is onwijs moeilijk, maar het komt met de tijd! Je bent gewoon een leuke meid 🙂

 5. Tatiana's Blog | Persoonlijk | Mijn faalangst en onzekerheid

  Ook ik kan mij aansluiten bij de dames die hier gereageerd hebben, ik herken het gevoel ook wel behoorlijk….Zelf denk ik dat het wel een beetje iets meer van deze tijd is om echt overal perfect in te “moeten” zijn. We zien echt zo veel van elkaar, mede door de sociale media…ieder mens is geneigd zich te meten aan anderen, maar realisitisch is dat natuurlijk helemaal niet….Verre van zelfs, omdat ieder mens zijn eigen unieke talenten heeft en “alleskunners” echt niet bestaan…
  Mooi en openhartig artikel om te lezen..top!
  groetjes Petra

 6. Tatiana's Blog | Persoonlijk | Mijn faalangst en onzekerheid

  ik vond het moeilijk ,om een reactie te geven
  dus ben ik aan de late kant
  heel veel zal ik hier niet op reageren ,want je moet je zelf blijven ,ik ben zeer trots op jou
  alles wat je in de laatste10 jaar hebt gepresteerd ,dat noem ik perfect ,en net als Petra zegt , meet je niet met anderen
  jij bent mooi van binnen en buiten ,”alleskunnens”bestaan zeker niet ,ga zo door als nu ,
  iedereen smult van jou bloggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *