Pijn is persoonlijk, leven met chronische pijn

by Tatiana

Vandaag hoop ik de strijd aan te gaan en een taboe op te heffen. Ik wil met dit artikel mensen bereiken, en ogen openen. Daarom was ik dolenthousiast om mee te werken aan de blogcampagne “Pijn is persoonlijk”Pijn is persoonlijk is een boek met als onderwerp chronische pijn. Ik hou eerlijk gezegd totaal niet van lezen, maar met dit boek kon ik niet wachten om te beginnen met lezen. In het boek hoopte ik een stukje herkenning van mijn klachten te vinden.  Zelf lijd ik ook aan een vorm van chronische pijn en dit beïnvloed mijn dagelijkse leven, en ik voel mij hierin alleen. In mijn omgeving praat ik er niet over. Niemand weet wat ik heb, want niemand ziet dat ik wat heb. Weg met het taboe van: Wat je niet ziet, is er ook niet. In het boek Pijn is persoonlijk van Marleen Schefferlie schrijft zij over haar strijd tegen chronische pijn, en deelt zij verhalen van anderen. Lees je mee!

SASS

De schrijver

Don’t be ashamed of your story, it will inspire others!

In dit boek schrijft Marleen Schefferlie over haar leven en beleving van pijn. Hoe zij dit beleeft, hoe zij er mee omgaat. En zij neemt je mee in het verhaal van anderen die ook hun pijn willen delen om het taboe van chronische pijn op te heffen. Het is geen boek om medelijden te krijgen met iedereen die lijdt aan een chronische ziekte, maar een kans om de pijn niet meer te hoeven verbergen.

Wat mij opvalt is dat veel mensen lijden aan een chronische ziekte, maar ook in dit boek heb ik mijn lotgenoot nog niet gevonden. Ondanks dat vind ik het een goed boek om ons allemaal te leren omgaan met de pijn. Zoals Marleen in haar boek schrijft, kan ik alleen maar zeggen dat het een onwijs sterkte vrouw is. Net als zij en de anderen uit het boek voel ik mij snel bezwaard om het over mijn pijn te hebben. Ik hou niet van klagen. Door het lezen van dit boek heeft het mij wel aan het denken gezet. Ik mag er over praten, praten maakt nog geen klagen.

In het boek komen vaak uitspraken naar boven die ik van mensen, artsen, therapeuten en soms zelfs vrienden ook te horen heb gekregen. En daarmee voel ik mij wel verbonden met de verhalen uit het boek. Mij is ook een keer verteld dat ik alles kan doen wat ik wil, ook al doet het pijn. Je lichaam gaat niet zomaar kapot! Je kent de pijn, en je denkt aan de pijn. En omdat je aan de pijn denkt is het er ook. Je hersenen weten niet beter. Het zit tussen je oren.

 

SASS

Mijn verhaal, mijn pijn

Being able to walk pain-free is a blessing. Being able to walk without showing the pain is a skill!  

Zonder dat ik het besef leef ik al 18 jaar met deze chronische pijn. Na talloze onderzoeken, diverse malen fysiotherapie, chiropractie, dry needling weet ik nog steeds niet wat ik heb of hoe ik er aan kom. Komt het omdat ik vroeger aan turnen heb gedaan? Heb ik mijn lichaam zelf beschadigd? Heb ik mijn lichaam overbelast? Misschien komt het wel door die torenhoge hakschoenen en die strakke broeken waar ik vroeger in liep. Of zit het soms echt tussen mijn oren? Wie zal het zeggen! De artsen hebben het opgegeven en mij het advies gegeven om er mee te leren leven. Na al die jaren heb ik er vrede mee dat mijn lichaam het op bepaalde punten laat afweten en dat ik het soms rustig aan moet doen. Maar wat mij bezighoudt en blijft teleurstellen is dat ik niet weet wat het is, en dat ik daardoor ook niemand ken die hetzelfde heeft of ervaart als wat ik heb. Ik heb werkelijk geen idee of er in mijn categorie van chronische pijn lotgenoten zijn, of dat ik echt alleen in het hokje zit.

Wat heb ik dan?

Nu vragen jullie je misschien af wat ik dan heb. En misschien kijken jullie er zelfs raar van op dat ik wat heb. Want sommigen kennen mij alleen als die vrolijke meid met een glimlach en er altijd gezond uitziet. Maar dat is het hem nou juist. Om pijnvrij te kunnen lopen is een zegen, maar om te lopen zonder de pijn te laten zien is een vaardigheid. En die vaardigheid heb ik mijzelf aangeleerd. Toch voel ik die constante pijn in mijn liezen de hele dagen door met alles wat ik doe.

Mijn dochtertje van 7 wilde dit jaar voor het eerst de Avondvierdaagse lopen, en bewegen is goed voor mij, maar ik moet het niet gaan forceren. Vier avonden lang heb ik mijn sportschoenen aangetrokken en heb ik vrolijk de 5 km gelopen met mijn dochtertje en schoonmoeder. Dat ging allemaal heerlijk, totdat ik thuis in bed lag. Toch liep ik de volgende avond weer mee met mijn dochtertje. Een andere moeder zei tegen mij: Oh dat gevoel dat ken ik, dat heb ik ook wel eens. Mijn lies doet ook wel eens pijn. En dan ben ik gelijk uitgepraat, ze weet niet waar ze het over heeft, en al helemaal niet wat ik elke dag voel.

Het is al weer een aantal jaren geleden dat ik hier op mijn blog zelf een stuk schreef over het leven met chronische pijn. Ik schreef vooral over de onwetendheid en de eenzaamheid die de pijn met zich meebrengt. De pijn die ik dagelijks ervaar uit zich in bewegingsbeperkingen, stijfheid en krachtverlies. Ik heb weinig kracht in mijn benen en ben beperkt in mijn beweging.

SASS

Mijn mening

Be gentle with yourself, you’re doing the best you can.

Dit boek laat zien dat er achter een masker dat iemand op zet veel pijn kan schuilen. Een pijn die je niet hoeft te zien en waar niet graag over gepraat wordt, maar ook liever niet naar geluisterd wordt. Want iedereen heeft weleens pijn. Ik hoop dat ook mensen zonder chronische pijn dit boek zullen lezen, en daardoor een beter inzicht krijgen in het leven van een persoon met pijn. 

Auteur: Marleen Schefferlie, Titel: Pijn is persoonlijk, Prijs: € 18,99 ISBN:  9789021565422

 

Ben of ken jij iemand met chronische pijn?


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

15 comments

chucky1012 7 juni 2018 - 09:45

Goed artikel!
Ik herken het.

Reply
Eva 7 juni 2018 - 13:50

Dit is zo herkenbaar meid! Het enige verschil is dat ik wel weet wat ik heb. Het boek klinkt als een boek die ik absoluut moet gaan lezen

Reply
Lindsey Beljaars 7 juni 2018 - 13:53

Je hebt me interesse in het boek gewekt. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord

Reply
Girls-Things 7 juni 2018 - 14:32

Het lijkt mij echt een prachtig boek. En wat ontzettend vervelend voor je! Wel goed hoe je ermee omgaat.

Reply
Karlien 7 juni 2018 - 14:37

LIjkt mij een zeer interessant boek.
ZElf geen ervaring met chronische pijn, dus het zal mij wel goed kunnen inlichten over hoe mensen zich voelen

Reply
Irma 7 juni 2018 - 14:59

Wat goed dat je dit opschrijft! En het lijkt me een prachtig boek 🙂

Reply
Marsha 7 juni 2018 - 15:51

Lijkt me een heel interessant boek. Ik heb zelf geen chronische pijn, maar wel al heel lang chronische vermoeidheid. En ook alles geprobeerd dokters, ziekenhuizen, testen. We zijn er nog steeds niet achter 🙁

Reply
Tiny 7 juni 2018 - 16:26

Heftig om te lezen over jou situatie
Het is wel zo als je er niet over praat of je het niet deeld ,dat niemand weet ,om er mee om te gaan
Maar ik snap het wel ,als je er met iemand over praat dan gaat het verhaal meestal over de gene waar je mee praat ,dan snappen ze jou niet
Misschien dat je daarom het bij je houd en alleen met familie deeld
Mij vergaat dat wel zo
Daarom wil ik dat boek graag lezen
Maar jou verhaal is mij heel duidelijk geworden en vind het ook heel naar voor je ,te jong om daar mee te moeten leren leven
Pijn daar kun je niet je levenlang mee leven
Dat moet ,dat moet je dragen tegen je wil in
Knap van jou dat je niet klaagt ,maar geef het toch maar aan als je pijn hebt ,dan word het in je jou kringetje er wel iets makkelijker van dan kunnen ze er rekening mee houden
Je gaat er wel heel goed mee om daarom wil ik je een beetje er in steunen 🍀🌹

Reply
Nicole Orriëns 7 juni 2018 - 16:36

Wat naar dat je chronisch pijn hebt! Dat lijkt me echt niet niks. Fijn dat dit boek het zo goed beschrijft en herkenning biedt.

Reply
Marjolein 7 juni 2018 - 16:45

Ik ga het boek mijn schoonzusje laten lezen, zij heeft heit ook mee te maken en zal ene eyeopener kunen zijn,

Reply
Saar 7 juni 2018 - 17:14

Ik leef zelf niet met chronische pijn, maar ken wel veel mensen die er dagelijks mee geconfronteerd worden. Vreselijk moet dat zijn! Ik let dan ook altijd op met uitspraken zoals ‘heb ik ook wel eens’. Want wij weten helemaal niet wat het is. We kunnen het ons denk ik amper voorstellen…
Interessant boek overigens. Ga ik op mijn te-lezen-lijst zetten (ik hou wel van lezen ;))

Reply
Macblogster 8 juni 2018 - 13:31

Helaas werkt het wel zo: wat je niet ziet en zelf niet kent omdat je het nooit hebt ervaren, kun je je er niks bij voorstellen. Mijn dochter ervaart dit op dagelijkse basis nav een ongeluk. Zij loopt idd ook tegen onbegrip aan. Het boek zal voor haar hopelijk fijn zijn om te lezen.

Reply
Lavinia 8 juni 2018 - 23:25

Ik heb het boek niet gelezen, zelf geen last van chronische pijn. Op zijn tijd last van groeipijnen zoals we dat altijd noemden. Wel ken ik iemand met chronische pijn, jou. Dat je er mee zit weet ik, alleen wanneer je er altijd last van heb niet. Je laat het niet vaak merken en je klaagt niet. Je bent dan ook een hele sterke vrouw. Maar af en toe klagen mag ook wel. Het zal vast niet ineens overgaan als niet eens duidelijk is wat het is en hoe je er aan komt. Toch hoop ik dat je er minder last van zal hebben. Ik gun het je zo, want naast deze pijn zit je ook nog eens met je gehoor. Heel veel sterkte……xxx

Reply
Rachel 8 juni 2018 - 23:48

Heel heftig om jouw situatie zo te lezen.. ik heb dit boek nog nooit gelezen maar heb zelf ook geen last van chronische pijn. ik hoop dat je er steeds minder last van zult hebben.. vreselijk wat ik allemaal lees.. liefs

Reply
Sylvahna.nl 9 juni 2018 - 15:08

Wat vervelend dat jij hier last van hebt, Tatjana! Zelf leef ik ook al dik 10 jaar met helse rugpijn, waardoor ik bepaalde dingen niet of niet lang kan doen. Ik weet een beetje waar je het over hebt. Bij mij is het wel bekend wat het is en ook waar het door komt. Ik heb namelijk te zware borsten voor mijn lichaam. Ondertussen ben ik het eigenlijk niet anders gewend, maar het blijft onwijs vervelend!

Reply