Tatiana's Blog | Schoonheid kun je niet fotograferen

Iedereen kent de quote wel “Echte schoonheid zit van binnen”. En daar ben ik het helemaal mee eens. Toch proberen we ons zelf vaak mooier te maken dan we daadwerkelijk zijn. Dat komen we overal tegen, op televisie en in de bladen en op internet. En eigenlijk doen we het ook allemaal, of we het nou willen of niet.

We doen er dan ook allemaal aan mee, of we nu blogger zijn, fotograaf, of wat anders … … “Photoshoppen aan wat echt is” staat eigenlijk wel centraal. We proberen met de juiste crops het beste plaatje neer te zetten, en gebruiken daarvoor ook nog het liefst hulpmiddelen om met het licht te spelen, waardoor het plaatje echt ‘perfect’ wordt. We spelen net zolang met de instellingen totdat we het gewenste resultaat bereikt hebben, zolang het product nog maar kleurecht is. Maar is een lipstick dan niet gewoon een lipstick? Ja natuurlijk wel, maar de ervaring verteld ons, dat wij meer willen zien. Hieronder heb ik voor jullie een voorbeeld van een product foto van mijzelf.

Product speling

Links zien jullie de foto zoals die werkelijk is genomen, donker en veel schaduw. Iedere blogger weet dat foto’s met een mooie belichting beter bekeken worden en mooiere resultaten opleveren, zoals de foto rechts.

Waarom gaan we voor de foto rechts:

∴ De schaduw linksboven op de linker foto leidt erg af

∴ Ook de rozenblaadjes zorgen voor teveel afleiding

∴ De foto rechts heeft minder schaduw en meer highlights en contrast

Kortom we zien op de linker foto teveel aspecten wat ons afleidt van waar het om draait, het product. Door te spelen met het licht en dingen buiten beeld te laten, zetten we centraal waar het om gaat. Zeg nou zelf, de foto rechts laat zien wat het oog wil.

En zo is het niet alleen met producten, maar ook met ons zelf. De toekomst is zo gedigitaliseerd, waaronder de wereld van fotografie, dat het ons de mogelijkheid geeft om onszelf mooier te maken en dingen die we niet willen laten zien te verbergen. We kunnen met ieder willekeurig fotobewerkingsprogramma oneffenheden wegwerken, waardoor je een foto perfect kan neerzetten op je blog. Als jij een review schrijft over een prachtige lipstick, dan wil niemand bij de swatch foto’s dat pukkeltje naast je lip zien, toch?! Maar heeft dat ook een negatief effect op ons zelfvertrouwen. Hoe gaan wij hier mee om, hoe voelt dat?

Schoonheid kun je niet fotograferen

Ik ben eigenlijk altijd wel onzeker geweest over mijn uiterlijk. Te klein, te dunne lippen, te dikke kont, ik kan zo een hele waslijst opnoemen van dingen waar ik vroeger nooit tevreden over was. En het feit dat ik gelukkig ouder mag worden speelt daarin zeker een rol. Er beginnen zich rimpeltjes in mijn gezicht te tonen, en de lichamelijke nasleep van het krijgen van mijn dochtertje is mij ook zeker niet in de koude kleren gaan zitten. Dit zijn allemaal kenmerken die bevestigen dat ik ouder aan het worden ben.

Ik denk dat ik niet de enige ben die zich bij het zien van een mooie vrouw afvraagt: Is zij mooier, is zij slanker, heeft zij grote borsten en mooie volle lippen. Misschien heeft zij het allemaal, maar schoonheid kun je niet fotograferen. Is zij net als ik ook mooi van binnen, of gooit ze vuil op straat en was zij vroeger op school een pester. Wie is er dan eigenlijk mooi, zij of ik?

We weten allemaal wat ons mooi maakt, en toch hebben veel van ons last van vrouwelijke onzekerheid. Soms zelfs zonder het te beseffen. Door foto’s te bewerken proberen we mee te doen aan het ideaal beeld. Onbewust kijken wij liever naar een foto van een vrouw met een gave huid, dan een vrouw met puistjes, sproeten en rimpels. Het resultaat laat ik jullie hieronder zien:

me

De foto links laat zien hoe ik werkelijk ben. Ik draag hier geen foundation, waardoor je goed de donkere kring onder mijn ogen kunt zien en mijn Indo-sproetjes in gezicht en nek. Op de foto rechts kunnen jullie zien dat ik de oneffenheden heb weggewerkt. Zoals bijvoorbeeld de moedervlek op mijn kin, de sproetjes in mijn gezicht en nek, tot zelfs het gaatje (piercing) in mijn oor. Daarnaast heb ik ook met het licht gespeeld. Jullie zien gelijk wat voor een verschil dit maakt, en dit is nog maar een simpele bewerking.

Ik vind het wel leuk om mijn artikel af te sluiten met dit filmpje  dat ik vond op YouTube over vrouwen die door Photoshoppen getransformeerd worden tot een waar ‘cover model’, en hoe zij hier zelf op reageren.

Herken jij dit?

The absence of flaw in beauty is itself a flaw


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

 Follow

Tatiana's Blog | Schoonheid kun je niet fotograferen

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

6 Reacties

 1. Tatiana's Blog | Schoonheid kun je niet fotograferen

  Gaaf artikel! Helaas leren meisjes/vrouwen zich meten aan fotoshop foto’s en bewerkte films, terwijl niemand er in het echt zo uit ziet. je hebt niets om onzeker over te zijn. Je Indo sproetjes staan vrolijk en je “donkere wallen” vallen ook wel mee. Rimpels zijn levenskreukels en iedereen heeft wel een moedervlek. Niemand is perfect en de een is mooier dan de ander, dat is waar. Maar waarom willen we allemaal de mooiste zijn? Iemand die zichzelf accepteert zoals hij/zij is en van zichzelf houdt straalt dat uit. Schoonheid straalt Dan van binnen uit. Laatst kwam ik een foto tegen met de tekst: “Wat wij tegenwoordig schoonheid noemen is er ’s avonds gewoon met een nat doekje af te HALEn”. Ik moest er erg om lachen. Eigenlijk is het “wat wij tegenwoordig schoonheid noemen is door een paar klikken op de muis ontstaan”, maar dat is niet half zo grappig.

 2. Tatiana's Blog | Schoonheid kun je niet fotograferen

  ik weet dat het kan maar hoe het moet geen idee. Wel een verschil zeg. wat een verhaal zit erachter eigenlijk. Zou er ook op moeten letten. Weet nu dat mijn foto’s echt uit de prehistorie zijn.

 3. Tatiana's Blog | Schoonheid kun je niet fotograferen

  In mijn wereld als grafisch vormgeefster de normaalste zaak. natuurlijk ken ik de kneepjes van het vak. En ik zal nooit ontkennen dat ik ook wel eens wat bewerk. Dan vooral belichting. Een haartje dat ergens lag of zo.
  Wat ik nooit doe is mijn wallen minder maken, hallo dit ben ik, deal er maar mee. En ja een puistje wat er echt vreselijk uitzag. En een wondje, dat vind ik vies!

 4. Tatiana's Blog | Schoonheid kun je niet fotograferen

  Ik photoshop ook wel wat , maar niet zo heel erg. Sommige mensen zijn met photoshop een compleet ander mens. Bij een product probeer ik het zo dat de kleur nog wel goed uitkomt

 5. Tatiana's Blog | Schoonheid kun je niet fotograferen

  Ik bewerk soms alleen maar foto’s om wat lichter te maken, maar verder bewerk ik mijn gezicht niet om mooier te maken. Ik heb ook Thaise sproetjes. 😉 Nu heb ik een litteken van een puistje. De film is een goed voorbeeld van wat mogelijk tegenwoordig is idd.

 6. Tatiana's Blog | Schoonheid kun je niet fotograferen

  Ja, je kan met bewerken veel verschil maken. Zelf bewerk ik niet zo veel, hooguit een beetje licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *