kitten

Het ophalen van een huisdier is erg leuk. Heel spannend zelfs, voor jou, je gezin en de kitten. Maar voor de kitten is het een hele grote verandering. De kitten verlaat niet alleen zijn thuis, maar gelijkertijd ook zijn moeder en het net waar het kitten uit komt. Geen broertjes en zusjes meer om mee te ravotten, of achter te verschuilen als je kittenkwaad hebt uitgehaald. Hou een aantal dingen in gedachten zodat jouw kitten zich bij u thuis voelt. Hier zijn een aantal tips!

Mobile Logo Tatiana's Blog

 

De eerste week met jouw kitten

De eerste week dat jij je kitten in huis hebt is misschien wel de belangrijkste week van allemaal. Want deze week begin je om jouw kitten routines mee te geven en te beginnen met socialiseren. Je moet dan ook volledig voorbereid zijn voordat je een kitten in huis haalt. Plan alvast een afspraak in met de dierenarts, zorg dat de kitten wordt ontwormt en ontvlooit. Zorg dat je alles in huis hebt voor een warm welkom van de nieuwe kitten. Een kittenbestendige plek waar de kitten alles in een kamer heeft wat het nodig heeft: kattenbak, voer- en waterbakje, mandje en wat speelgoed. De reis naar het nieuwe verblijf kan voor een kitten behoorlijk stressvol zijn. Maar eindelijk in het nieuwe huis kan de kitten zich eerst het meeste veilig voelen in het reismandje waar het de hele reis in heeft gezeten. Tussen al het nieuws zal dit reismandje de veiligste plek zijn. Laat het reismandje eerst een tijdje staan, zodat de kitten hier nog even lekker veilig in kan liggen. Zorg verder dat de omgeving veilig is voor jouw kitten. Haal obstakels uit de weg, verwijder gevaarlijke voorwerpen.

Charlie was eigenlijk een voorbeeldige kitten toen ze bij ons in huis kwam. Niet echt bang, meer nieuwsgierig. We hebben eerder katten gehad, maar dat waren allemaal probleem katten. Die we op latere leeftijd bij ons in huis haalden. Dit is de eerste kitten die we vanaf zo’n jonge leeftijd uit het nest halen. Charlie komt uit een nest van meerdere broertjes en zusjes, in de steek gelaten door hun moeder. Gelukkig goed opgevangen door een stel op een boerderij. Maar het waren te veel kittens om ze allemaal te houden. Wij hebben Charlie uit het nestje gekozen om mee te nemen als viervoetertje in ons gezin. Het was een verrassing voor Esmee, want zij wilde al heel lang graag een huisdier. En wat een ontmoeting was dit met haar nieuwe kleine vriendinnetje. De 2 waren direct heel erg blij met elkaar. 

kitten

 

 

Een eigen plekje in een beperkte ruimte

De meeste kittens zijn na de reis eerst wat teruggetrokken en rustig, of misschien zelfs bang. Soms zelfs zo bang dat ze een plek opzoeken waar niemand bij kan, denk aan de bank, of achter een kast. Misschien merk je helemaal niets aan je kitten en gaat het direct goed dat kan natuurlijk ook. Maar ga daar niet de fout in, en beperk je eerst tot 1 ruimte en breid dit steeds wat verder uit. Verwacht niet te veel de nieuwe inwoner. Geef het een veilige plek in een beperkte ruimte. Plaats daarbij de kattenbak niet te dicht bij de slaapplek en plaats het voerbakje en drinkwater centraal zodat de kitten altijd goed toegang heeft. Zet je kitten af en toe op de kattenbak om te laten weten waar het staat. 

Wij hebben Charlie eerst toegang gegeven tot de woonkamer. Daar had ze alles binnen pootbereik. En daar werd ook direct van het begin vriendelijk gebruik van gemaakt. Waar ze vandaan kwam was ze zindelijk en wist ze alles te vinden. Hier bij ons in huis wist ze dat niet direct, maar gaf wel aan dat ze haar behoefte moest doen. Ik heb haar 1x op de kattenbak gezet, en vanaf dat moment wist ze het en liep ze direct op haar doel af. Charlie is nu 3 weken bij ons in huis, maar ze is nog niet bij ons op de bovenverdieping geweest. Dat doen we als ze iets ouder is, dan is ze ook boven van harte welkom.

kitten

 

 

Leer elkaar goed kennen

We hebben Charlie vooral in huis gehaald voor Esmee, maar zelf ben ik ook dol op katten. Ook altijd al geweest. Maar voor iedereen in huis is het belangrijk om een band op te bouwen en kennis te maken met de kitten. Dat kan door het geven van veel tijd en aandacht. Aai de kitten, speel er mee en praat zodat ze overal aan kan wennen. Als de kitten bij je op schoot ligt praat met je kitten zodat ze aan je stem kan wennen. Een kitten is natuurlijk klein, en daardoor heel erg aandoenlijk. Bijna zo erg dat je alles goed vind wat het doet. Maar doe dat niet, want een kitten moet ook weten als iets niet mag. Kittens kunnen nogal speels en wild zijn. Tijdens het aaien kunnen ze overgaan in een spel en je hand aanzien voor een speeltje. Zodra ze hun nagels of tandjes in je hand zetten moet je ze laten weten dat dit niet ok is. Stop met aaien en laat het niet toe. Laat ze weten dat ze moeten stoppen, maar zeg niet met boze stem hun naam. Kittens moeten vanaf het begin hun naam associeren met iets goeds. Als je hun naam noemt moeten ze weten dat het goed zit, want later als je je kitten of kat roept wil je dat het naar je toe komt lopen. Maar roep je hun naam om ze af te straffen, dan gaan ze daar aan wennen. En denken ze bij het horen van hun naam dat ze iets fouts hebben gedaan. 

Charlie is ook een echt speelse kitten, en heeft zo haar uurtjes dat ze door het huis rent en graag wil spelen. Als ze iets doet wat niet mag dan stoppen we dat gedrag door ‘nee’ te zeggen. Zo went ze er aan dat als we nee tegen haar zeggen, dat ze iets niet mag doen. Als we haar eten geven, een snoepje willen geven dan roepen we haar naam. Zo proberen we haar er aan te laten wennen dat als ze Charlie hoort, dat er iets leuks staat te gebeuren. Of in haar geval iets lekkers. Ze ziet onze handen soms ook aan voor speelgoed en zet haar tandjes er in. We stoppen dan met haar te aaien, en negeren haar speelse gedrag met de hand. Ze krijgt haar speelgoed om haar te laten weten dat ze daarmee mag spelen. 

kitten

 

 

Kraambezoek

Nadat een kitten kennis heeft gemaakt met het gezin, komt het er ook van dat de kitten kennis zal maken met andere huisdieren, vrienden en familie. Hoe je dit moet doen is handig om te weten. Want de kitten kan zich al helemaal op zijn gemak voelen binnen het gezin, maar de natuurlijke neiging om terug te trekken en te verstoppen blijft bestaan. Geef je kitten vertrouwen bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Vraag het bezoek om rustig te blijven, vooral in hun enthousiasme beheerst blijven door langzaam te bewegen en de stem laag te houden.

Al die nieuwe ontmoeten is natuurlijk heel overweldigend voor een kitten. Eerst in een nieuw gezin, en dan al die nieuwe gezichten en geluiden. Maar het is natuurlijk heel logisch dat, net zoals een baby, iedereen de kleine dolgraag wil ontmoeten. Wij hebben het in stapjes gedaan, van 1 persoon per keer. De oma’s van Esmee wilden de kitten ook dolgraag zien. En laten we eerlijk zijn, beide oma’s kunnen erg druk zijn, helemaal als ze samen zijn. Gezellig druk, dat wel, maar een kitten spreekt natuurlijk niet dezelfde taal als dat van de theetantes. Charlie heeft nu beide oma’s apart ontmoet en dat ging prima. Daarbij hebben we vooral op lichaamstaal gelet. En we hebben het bezoek ook gevraagd om rustig te blijven zitten totdat de kitten naar hun toe kwam. Omdat we bang zouden zijn dat Charlie in paniek zou raken en weg zou rennen als ze te snel werd benaderd. Als Charlie toenadering zocht tot het bezoek zeiden we dat ze rustig moesten blijven en er niet op af te vliegen als een raket met de stem van een opera zangeres. En toen Charlie eenmaal gewend was ging het vanzelf, ze liet zich aaien en er werd zelfs een poging gedaan om op schoot te zitten. Maar niets is zo vertrouwd als de schoot van Esmee of dat van mij. Ze zoekt ons op als ze wil knuffelen, en is ze rebels dan weet ze ook precies bij wie ze moet zijn. Er is hier maar 1 andere rebel in huis en dat is de man. Rennen en spelen doet ze met hem.

Boodschppenlijstje op een rij

Nu je weet wat je moet doen met een nieuwe kitten in huis, ben je er vast helemaal klaar voor. Daarom nog even het boodschappenlijstje op een rijtje, zodat jij alles in huis hebt als de kleine komt:

  • Reismand
  • Voer- en waterbakje
  • Voer
  • Kattenbak
  • Kattenbakvulling
  • Krabpaal
  • Ontwormingsmiddel
  • Vlooienmiddel
  • Speeltjes
  • Gebitsverzorging
  • Eventueel een halsbandje met adres

kitten

Wist je dat je bij Welkoop een gratis welkomstpakket voor je puppy of kitten kunt aanvragen? Het werkt heel simpel. Je meld je aan op de website van Welkoop, en bij je bezoek aan de winkel neem je de bevestiging mee. Dan wordt er een pakket samengesteld voor jouw pup of kitten, en je ontvangt tips in de mail speciaal afgestemd op jouw pup of kitten. 

In het welkomstpakket voor Charlie zat een zakje voer van Purina One, speciaal voor kittens. Liquid snacks van Vitakraft, een informatiefolder en speeltjes. Echt super leuk, en zoals je kunt zien aan de unboxing hier boven was Charlie ook erg blij met dit kraampakket.

 

Tatiana

Heb jij huisdieren?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Tips voor een kitten in huis

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

2 Reacties

  1. Tatiana's Blog | Tips voor een kitten in huis

    Wat een leuk artikel en wat een snoepje is het zeg…………heerlijk pluizebolletje. Lekker van genieten.

  2. Tatiana's Blog | Tips voor een kitten in huis

    Zo te lezen ,word ze met liefde groot gebracht
    Ik zelf ben ook heel begaan met dieren ,en vooral als ze zo klein zijn
    Zo schattig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *