Uitnodiging bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Tatiana's Blog | Uitnodiging bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Afgelopen jaar kreeg ik opnieuw een uitnodiging met de post om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek  voor baarmoederhalskanker. Deze uitnodiging krijg je als je tussen de 30 en 60 jaar bent. Je krijgt dan elke vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Zo kan vroeg ontdekt worden of je baarmoederhalskanker of een voorstadium hiervan hebt. Door er snel bij te zijn kan baarmoederhalskanker beter worden behandeld, of zelfs voorkomen worden. Voor mij was het niet de eerste keer dat ik aan dit onderzoek meedeed. In dit artikel lezen jullie meer over mijn ervaring met het onderzoek, en hoe dit onderzoek gaat.  

SASS

Het uitstrijkje

Tatiana's Blog | Uitnodiging bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Hoe gaat het onderzoek. De huisarts of doktersassistent maakt een uitstrijkje dat getest wordt op het humaan papillomavirus (HPV). Als er HPV in het uitstrijkje zit dan wordt er meteen gekeken of er afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten. Ik wil jullie met dit artikel er graag op wijzen dat het echt belangrijk is om je te laten testen. Krijg je deze uitnodiging ook, laat dan zeker een uitstrijkje maken. Want door er vroeg bij te zijn kan je erger voorkomen. Baarmoederhalskanker ontstaat door een langdurige besmetting met het HPV virus. Bijna iedereen heeft wel eens een keer HPV, maar niet bij iedereen ruimt het lichaam dit vanzelf weer op. Als dat niet zo is, kunnen de cellen in de baarmoederhals veranderen en een afwijkend beeld tonen. Dit hoeft (nog) geen baarmoederhalskanker te zijn,  en kan behandeld worden. Het onderzoek zelf gaat eenvoudig en hoeft niet pijnlijk te zijn. Alleen het inbrengen van de eendenbek kan een wat onprettig gevoel geven. Vervolgens wordt er met een borsteltje wat baarmoederslijmvlies van de baarmoederhals afgenomen. Het borsteltje heeft wel wat weg van een mascara borsteltje. Daarna is het al klaar en kun je je weer aankleden. Het onderzoek hoeft maar heel eventjes te duren en is voorbij voordat je het weet. De 4 weken daarna, waarop je wacht op de uitslag, geven meer stress met zich mee dat het uitstrijkje zelf.

De uitslag. De uitslag kan het volgende zijn: Geen HPV, je hoeft geen verder onderzoek, en je kunt wachten op de volgende uitnodiging. Wel HPV virus, maar geen afwijkende cellen, dan krijg je na 6 maanden nogmaals een uitnodiging voor een nieuw uitstrijkje. En de minste uitslag van allemaal is HPV én afwijkende cellen, wat ik ook had. Dan krijg je verder onderzoek bij een gynaecoloog en wordt er gekeken of verdere behandeling nodig is.

SASS

Mijn ervaring

In 2009 liet ik voor het eerst een uitstrijkje maken. Ik vond het toen best eng om een uitstrijkje te laten maken. Twee weken na het laten maken van het uitstrijkje kon ik bellen voor de uitslag. Vol spanning zat ik die dag bij de telefoon. En als uitslag kreeg ik te horen dat ze de resultaten niet goed konden bekijken, waardoor ik het uitstrijkje na een half jaar nogmaals moest laten maken.

In 2010 heb ik nogmaals het uitstrijkje gehad, en moest ik weer wachten op de uitslag.Na twee weken, was de uitslag onvolledig. De HPV-bepaling was nog niet bekend. Maar het uitstrijkje zelf is licht afwijkend, Pap3A. Aan de hand van de uitslag van de HPV-bepaling konden ze bepalen of verdere behandeling nodig was. Ik was destijds vooral bang, omdat wij midden in het IVF traject zaten. We wilden heel graag een kindje, en dit zou het misschien allemaal onmogelijk maken. Ik kreeg toen het verontrustende mailtje waarin de uitslag van mijn uitstrijkje vermeld stond. Het bleek dat ik Pap3A en hr-HPV. Ik had dus het virus dat de veroorzaker is van baarmoederhalskanker, met een hoog risico (hr). Mijn huisarts koos voor doorverwijzing naar gynaecoloog voor nader onderzoek (waarschijnlijk het nemen van een hapje uit de baarmoedermond).

Het onderzoek bij de gynaecoloog.Dit onderzoek heet een colposcopie. De gynaecoloog kijkt met een microscoop naar de baarmoederhals. Afhankelijk van wat er  tijdens het onderzoek wordt gezien, bespreekt de gynaecoloog of een hapje weefsel (biopsie) nodig is van de baarmoederhals voor nog verder onderzoek. In sommige gevallen kan de gynaecoloog ook direct de afwijking behandelen. Bij deze behandeling wordt een groter gebied van de baarmoederhals weggenomen. Dit gebeurt met een lisexcisie en duurt ongeveer 20 minuten (iets korter).

SASS

Wel of geen uitstrijkje

Met dit artikel probeer ik jullie over te halen, maar wel eerlijk te zijn.Ik adviseer iedere vrouw om en uitstrijkje te laten maken, met of zonder een uitnodiging. Ik heb nu een aantal keren een uitstrijkje gehad, en vind het zelf reuze mee vallen. Leuk is anders, maar het duurt maar even. En ik vind het gewoon zo belangrijk om dit te testen en er eventueel op tijd bij te zijn. De eerste keer was ik bang en zag er ontzettend tegen op om mee te maken. Ook zonder uitnodiging kan je een uitstrijkje bij de huisarts laten doen. Dat kan bijvoorbeeld als je klachten hebt, denk hierbij aan abnormale afscheiding of tussentijdse bloedingen. Wacht dan niet tot je 30e, totdat je een uitnodiging krijgt. Maar trek op tijd aan de bel. Nogmaals: “Baarmoederhalskanker kan voorkomen worden door er vroeg bij te zijn.”

Twijfel je om mee te doen aan dit onderzoek. Niet doen, er zijn ook andere opties.  Het is een drempel, en dat snap ik best. Als je twijfelt om mee te doen aan dit onderzoek, dan is het waarschijnlijk omdat je het vervelend en eng vind. Of omdat je huisarts een man is. In dat geval kun je ook overgeven om een zelfafnameset aan te vragen. Met de zelfafnameset kun je zelf vaginaal materiaal afnemen, dat door het laboratorium getest wordt op HPV virus. In de meeste gevallen maakt een vrouw het uitstrijkje. Is er bij jouw huisartsenpraktijk geen vrouwelijke doktersassistent of huisarts, dan zou je ook nog kunnen overwegen om contact op te nemen met een andere huisartsenpraktijk. Er is heel veel mogelijk.

Tatiana's Blog | Uitnodiging bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Twijfel je om mee te doen? Ik raad je aan om WEL mee te doen!

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Uitnodiging bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

2 Reacties

 1. Tatiana's Blog | Uitnodiging bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

  ik ben het helemaal met jou eens laat je op tijd testen
  en ik begrijp het ook dat het niet leuk is om je te ontkleden voor iemand (zoals een mannelijke arts ) vraag of er een vrouwelijke arts is
  maar aan de andere kant het is zo gebeurd zo als je het kan lezen
  wacht er gewoon niet mee ,doe mee
  ook ik heb er ervaring mee

 2. Tatiana's Blog | Uitnodiging bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

  Ik mag ook weer en ik laat ook zeker een uitstrijkje maken. Ook ervaring mee en je kunt er maar beter op tijd bij zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *