Er zijn geen regels voor wanneer jij je kind sexuele voorlichting moet geven. Dat is bepalend aan jouw als ouder, en je kind. Ik heb ook lang nagedacht wanneer en hoe je over zoiets begint met je kind. Vragen zoals ‘Waar kom ik vandaan?” worden al op vroege leeftijd gesteld. Soms zo onverwacht dat je als ouder niet weet hoe je op die vraag moet reageren. Vaak draaien we hier eerst nog om heen. Heel typerend volgt er al snel een antwoord over bloemetjes en bijtjes. Wanneer ben je hier openlijk over? Dat is ook een beetje afhankelijk misschien ook van de ontwikkeling van het kind. Toen Esmee tussen de 7 en 8 jaar was begon ik hier echt serieus en openlijk over te praten.
Sexuele ontwikkeling van het kind
Mama waar kom ik vandaan?
De lichamelijke ontwikkeling van het kind.Als kinderen rond de 8 jaar zijn ontdekken ze steeds meer van hunzelf en hun gevoel. Het gevoel van schaamte komt om de hoek kijken. Esmee was ook rond de 8 jaar dat je dit echt aan haar kon merken. Het uitte zich vooral tijdens de zwemlessen, dat sommige vaders in de kleedkamers bij de meiden kwamen. Ze voelde zich dan al snel ongemakkelijk, en ik moest voor haar gaan staan met een handdoek zodat niemand haar kon zien. Ook moest rond deze leeftijd de wc deur op slot voor volwassenen; oma, papa en anderen mochten haar niet meer zien, alleen mama. Worden ze nog iets ouder, dan zal ook hun lichaam gaan veranderen, en zal er waarschijnlijk nog meer schaamte zijn. Naar volwassenen toe, maar ook naar kinderen die nog niet zo ver zijn.
De groei van de relationele ontwikkeling.Ook rond de leeftijd van 8 jaar kiezen kinderen vaker een vriendje van hetzelfde geslacht om mee te spelen. En deze vriendschappen worden intensiever. Aan Esmee merkte ik het vooral aan bepaalde uitspraken zoals “Jongens zijn kinderachtig!” Op schoolplein speelde ze wel eens met de jongens, maar buiten school om nooit. En ze trok steeds vaker naar bepaalde vriendinnetjes toe. Rond de leeftijd van 8 jaar ontstaan ook de eerste liefdes. Bij Esmee was dit toen ze 7 jaar was. Het was op een jongetje die ze ontmoet had tijdens de vakantie, op een camping. Een paar dagen lang trokken ze voortdurend met elkaar op, ze liepen hand en hand en deden veel dingen samen. Daarna volgde een verdrietig afscheid. Haar echte verkering had ze op haar 8e, met iemand uit haar klas. Zij vertelde mij ook wat ‘verkering’ voor hun betekend. En eigenlijk was het niet meer dan op het schoolplein bij elkaar staan, kletsen en spelen. Van lichamelijk contact was nauwelijks sprake. En één op één spelen gebeurde ook zelden. Zelfs dan gebeurde er weinig, heel af en toe een kusje op de wang of een knuffel.
Vragen over sexualiteit.De vraag van Esmee “Hoe komt een baby in je buik?” verdiende een antwoord. Maar wanneer moet dit een serieus antwoord zijn. Rond haar 7e had ze door dat een kindje niet door de ooievaar gebracht wordt, maar door geslachtsgemeenschap van man en vrouw. Esmee noemt de geslachtsgemeenschap: “Stekker in het stopcontact.” Ze wist dat dit nodig was om zwanger te raken, maar ik heb haar ook verteld dat er andere manieren zijn om zwanger te raken. Want Esmee weet dat zij geboren is door IVF en niet op de ‘gewone‘ manier. Als ze het ene weten, gaan ze daar uitgebreider op in, en denken ze hierover na. Daarop volgen nog meer vragen, en nog meer vragen. Omdat de meeste kinderen rond deze leeftijd ook al weten dat je verkering kunt hebben met iemand van hetzelfde geslacht, volgen er ook vragen over hoe je als 2 vrouwen toch een kindje kunt krijgen. Hier maak ik geen geheim van, en ik vertel haar ook gewoon dat hier ook mogelijkheden voor zijn. Esmee is vooral nieuwsgierig hoe zij ‘gemaakt‘ is, wat zij vind IVF een magisch verhaal. En met name voor haar (voor later) heb ik destijds een biografie geschreven over onze reis door de wereld van IVF. Zij mag dit boek zelf lezen, wanneer weet ik nog niet. Maar daar staat alles tot in de details in. En voordat zij dat allemaal te lezen krijgt wil ik dat zij voorbereid is op de ‘standaard‘ sexuele voorlichting.
Op welke leeftijd gaf jij je kind sexuele voorlichting?
Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!
Ik heb hier zelf niet mee te maken. Maar interessant om te lezen hoe je als moeder hier mee omgaat. En hoe dit met de jaren bij een kleine meid veranderd. Van niet wetend naar interesse “waar kom ik vandaan”. Ik snap ook dat ze erg benieuwd is naar haar eigen verhaal, zou ik ook zijn als ik zou weten dat het toch net iets anders is gegaan dan “normaal”.