Wereld prematurendag 2015

by Tatiana
https://www.couveuseouders.nl/

Wisten jullie dat 1 op de 10 kinderen prematuur geboren wordt. Bij de geboorte letterlijk zo klein dat ze in je handpalm passen. Vaak wekenlang, of zelfs maanden lang zijn zij aangewezen op de zorg in het ziekenhuis, omdat het grote risico’s met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan voedingsproblemen, onrijpe longetjes, hersenschade, slechtziendheid. Maar op de lange termijn ook gedragsstoornissen of stemmings- en concentratie problemen.

Op 17 november is het Wereld prematuren dag, en staan we stil bij vroeggeboorte en de gevolgen hiervan. Ik als mama van een immatuur kindje (geboren voor de 28e week)  weet als geen ander hoe ingrijpend dit is en wat voor een impact dit heeft.

Daarom geef ik voor Wereld Prematuren Dag 1 setje + prematuur babybox weg, voor een vroeggeboren jongen of een meisje. Er kan gekozen worden uit een prematuur rompertje of couveuse dekentje van Little Hero. Het couveuse dekentje is erg handig als er nog geen kleding gedragen kan/mag worden. De prematuur babybox is gevuld met kadootjes, artikelen en informatie voor vroeggeboren kindjes. 

Little Hero PrematuurkledingMag ik jullie meenemen naar de dag dat ik opgenomen werd in het ziekenhuis en ik moeder werd van een prematuurkindje … …

Onze nachtmerrie begon op 18 mei 2011. Vlak voordat we op vakantie wilden. In de 27e week van de zwangerschap, gingen we langs het ziekenhuis voor een controle. We wilden natuurlijk weten of het veilig was om op vakantie te gaan. Na een aantal testen en een bloeddruk van 155/110 werd ik met spoed opgenomen. Dat moment herinner ik me nog zo goed. Ik voelde me opperbest, dus snapte niet zo goed waarom ik moest blijven. Maar voor de veiligheid van het kindje in mijn buik, deden we alles wat de artsen mij opdroegen. Na 5 dagen in het ziekenhuis, en suf van de medicijnen, met een bloeddruk van 170/110, werd ik te ziek en werd er door de artsen gesproken over een spoed keizersnede. Dit om mijn leven te redden en daarmee het leven van ons kindje op het spel te zetten. Het enige wat ik op dat moment dacht was dat ik mijzelf niet belangrijker vond dan ons kindje en ik haar leven boven dat van mij verkoos. Maar ik was suf en half van de wereld, en kon geen woord meer uitbrengen. 

Op 23 mei 2011, om 12.26 uur is Esmee Angelina geboren. Dat ons kindje op de wereld werd gebracht is volledig aan mij voorbij gegaan. Vanuit mijn buik is ze op een brancard gelegd en weggebracht om onderzocht te worden. Op dat moment was ik nog onder narcose en wist niet dat ik moeder geworden was. Mijn man keek van achter het glas machteloos toe terwijl ik voor hem lag en ons kindje werd weggehaald. Hij wist niet of wij beide nog in leven waren. Even later kreeg hij te horen dat het goed met haar ging, ze had heel even gehuild. Ze is overgebracht in een couveuse, en had een geboortegewicht van 980 gram en lengte 34 cm.

Toen ik bijkwam uit de narcose zat mijn man naast mijn bed met een foto van ons dochtertje in zijn hand. Dat was mijn eerste kennismaking met Esmee. Ik was moeder geworden van het meisje op de foto, maar het ontbrak aan een kindje in mijn armen. Die avond mochten we naar haar toe, ze lag op de afdeling Neonatologie. Ik werd met bed en al naar de afdeling gebracht en werd naast de couveuse van ons dochtertje gezet. Ik kon haar niet zien, en mijn vingertopje reikte net ver genoeg om haar zachte roze huidje te kunnen aanraken.

Op 25 mei, twee dagen na de geboorte ging het iets beter met mij en mocht ik voor het eerst mijn dochtertje vasthouden. Dat moment was overweldigend. Het was niet langer meer het meisje op de foto. Ik heb intens genoten van ons eerste contact. Ik was moeder en had eindelijk mijn dochtertje in mijn armen. Op dit filmpje kunnen jullie ons eerste contact zien. LET OP! Het filmpje kan emotionele beelden bevatten, die als schokkend worden ervaren. Bedenk voor jezelf of je dit wilt zien.

Voor ons was de bevalling en de geboorte een traumatische ervaring. En ook de 3 maanden die daarop volgden. Het ging zowel bij ons kindje als bij mij om leven of dood. Het had niet veel gescheeld of ik was er niet meer geweest. En toch is het enige wat ik me van die periode herinner dat het leven van ons kindje aan een zijden draadje hing, en dat ik er niets tegen kon doen. Wat er vervolgens ging gebeuren lag aan de wilskracht en levenslust van dat kleine meisje verscholen in haar glazen huisje achter al die slangetjes, plakkertjes, toeters en bellen.

Ik schrijf dit artikel voor al die vroeggeboren baby’s en couveuse ouders, in de hoop dat zij de warmte en steun krijgen die ze verdienen. Ik wil daar graag een steentje aan bijdragen met slechts een klein gebaar.

Toen ik Little Hero schreef over mijn idee waren zij direct bereid om hier aan mee te werken. Daarom mag ik, zoals ik bovenaan het artikel al schreef, in naam van Little Hero een pakketje weggeven.

Bij Little Hero kan je online en op Facebook terecht voor een exlusieve collectie Little Hero prematuur kleding voor kleine baby’s vanaf 700 gram. Juist de allerkleinste vroeggeboren baby’s hebben baat bij zachte en comfortabele prematuur kleding en couveuse kleding. Hun huid is door de vroeggeboorte kwetsbaar en ze hebben meer warmte nodig dan voldragen baby’s.

BEN JIJ, OF KEN JIJ OUDER(S) VAN EEN VROEGGEBOREN BABY DIE DIT PAKKETJE GOED KAN GEBRUIKEN. LAAT HET HIER ONDERAAN WETEN DOOR EEN BERICHTJE. BLIJF JE LIEVER ANONIEM, DAT MAG OOK (STUUR EEN MAIL NAAR INFO@BLOGENBEAUTY.NL). MEEDOEN KAN TOT EN MET 5 DECEMBER.

Wil je meer weten over Wereld Prematuren Dag 2015, kijk dan hier op de site voor meer informatie. Wil je meehelpen om dit onder de aandacht te brengen, kijk dan hier op de site voor de SuperPower van een prematuur baby en pas op 17 november je profielfoto van social media aan.

Afsluiting naam Modern


Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

BlogLovin Modern afsluiting

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

3 comments

lavinia 17 november 2015 - 14:14

Wat leuk, dat je op deze dag zo’n leuk setje mag weggeven. Ik ken niemand die ik blij kan maken met het setje, maar wil je wel even mijn complimentje geven voor dit verhaal. Mooi geschreven, goed gebracht. En de video is helemaal ontroerend, hoe je kleine meisje kalmeert bij de aanraking van je hand….brok in mijn keel.

Reply
Tiny 18 november 2015 - 09:49

Ook ik geef je mijn complimenten
na het lezen van jou blog ,(en er mee te maken hebben gehad )kon ik geen berichtje achterlaten
ik was in tranen ,vandaag kan ik je berichten
dat ik super trots ben ,op zo,n moeder als jij ,die het op kan brengen, om je bloggers
mee te laten kijken in zo,n intiem wereldje die van jou /jullie
dank je wel heel veel geluk samen
ik heb ook niemand die ik blij kan maken met zo,n mooi kadootje

Reply
Stacey 17 november 2016 - 23:14

Oh jeetje.. moet echt slikken. Wat erg voor jullie zeg nu snap ik wat je bedoelde toen we het over een tweede hadden. Nooit geweten dat jullie dit allemaal hebben meegemaakt en wat is esmee een vechtertje geweest zeg. Wat verschrikkelijk lijkt me dat, je kindje in de couveuse en aan de slangetjes en je kan gewoon niks doen, het liefste wil je haar de hele dag tegen je aan houden.. oeffff wat erg allemaal. Jullie zijn echt gezegend met Esmee, geniet lekker van elkaar zx

Reply