Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

Tatiana's Blog | Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

Er zijn vele redenen om te kiezen voor plantaardige melk en vrijwel net zoveel melkalternatieven om uit te kiezen. Hoe maak je hiermee de perfecte cappuccino of latte macchiato? We zochten het voor je uit. Lees je mee!

SASS

Welke plantaardige alternatieven zijn er voor melk?

Tatiana's Blog | Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

Tatiana's Blog | Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

Er zijn verschillende plantaardige alternatieven voor melk? Voor melk zijn onder andere de volgende plantaardige alternatieven te vinden: 

  • Amandelmelk 
  • Havermelk 
  • Rijstmelk 
  • Kokosmelk 
  • Hennepmelk 
  • Hazelnootmelk 
  • Cashewnootmelk 

Welke plantaardige melk is het beste voor speciale koffie? 

Tatiana's Blog | Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

Tatiana's Blog | Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

Geen match. Hennep-, hazelnoot- en cashewnootmelk vallen af als het om cappuccino en latte macchiato gaat. De eerste is te waterig om schuim te kunnen maken en de andere melksoorten schuimen ook niet als de beste en hebben bovendien een uitgesproken smaak. Kokosmelk bevat bovendien vrij veel vetten die de koffiesmaak maskeren en dat wil je ook niet bij een cappuccino of latte. 

Geen toppers. Ook rijstmelk en kokosmelk zijn geen toppers als het om schuim gaat, terwijl het bij de genoemde koffiesoorten juist om het schuim draait. Bij een cappuccino is maar liefst 1/3 van je kopje gevuld met schuim. Slechts 1/3 bestaat uit koffie en 1/3 uit melk. Een latte macchiato bestaat voor een groter deel uit koffie, voor een nog groter deel uit melk en voor een klein gedeelte uit schuim. 

Een wat zure smaak. Amandelmelk – vooral de barista editie – kan goed schuimen, maar het kan ook vrij gemakkelijk splitsen als de melk gaat stremmen, waardoor vaste en vloerbare delen in de melk loskomen van elkaar. Dit kan gebeuren bij wat zuurdere koffie en als de temperatuur tussen koffie en melk erg van elkaar verschilt. Bij een zuurdere koffie kan de melk dan wat zuur overkomen. Sowieso kan amandelmelk bij de eerste slokjes een wat bittersmaak geven, maar zodra je eraan gewend bent, smaakt het over het algemeen lekker zoet. 

Niet de beste keuze. Sojamelk kan goed schuim maken, maar heeft soms een wat uitgesproken smaak en kan verstorend werken op je hormonen. Dat maakt dat deze melksoort ook niet de beste keuze is als het om cappuccino en latte macchiato gaat. 

Een meester in het nabootsen. Havermelk komt het beste overeen met koemelk, wat deze melk ook meteen de beste keuze voor cappuccino en latte maakt. Deze plantaardige melk is een meester in het nabootsen van de consistentie van volle melk. Havermelk maakt niet alleen een stabiel schuim, maar de romige textuur komt ook heel dicht in de buurt bij die van zuivelmelk. De zachte, iets zoetige smaak van havermelk laat die van koffie goed uitkomen en overstemt deze niet. Als bonus heeft havermelk een langere houdbaarheid dan veel andere zuivelalternatieven. Zo kun je er zorgeloos van genieten en hoef je niet bang te zijn dat de melk snel bederft. 

Zo maak je de meest schuimige cappuccino 

Tatiana's Blog | Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

Een mooie schuimlaag is wat een cappuccino of latte onderscheidt van een gewoon kopje koffie. Als je havermelk opklopt, net als volle melk, ontstaat er een schuimlaag die niet overloopt, maar mooi blijft staan en niet na een paar minuten al in elkaar te zakt en verdwijnt. Dat komt doordat havermelk eiwitten bevat. De barista editie van havermelk bevat vaak nog wat plantaardige olie, wat het schuimende karakter van de melk versterkt.  

Hoe maak je cappuccino en latte met plantaardige melk? 

Tatiana's Blog | Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

Eén van de gemakkelijkste manieren om havermelk te laten schuimen is met een handmatige of elektrische melkopschuimerBij een elektrische melkopschuimer hoef je enkel de melk in de kan te gieten en de machine aan te zetten. Heb je een handmatige melkopschuimer, dan verwarm je de havermelk eerst in een pannetje, waarna je de melkopschuimer in de melk dompelt. Zet de mixer aan en beweeg de melkopschuimer door de melk totdat je de gewenste hoeveelheid schuim hebt. Bij een koffiemachine met melkstomer kan het ook werken om schuim te maken van havermelk. Vaak moet je havermelk wel wat langer opkloppen dan gewone melk, omdat het bij deze plantaardige melk wat meer tijd kost om het schuim op te bouwen. Succes! 

Dit artikel is geschreven door: Nutribites

Tatiana's Blog | Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

Ga jij dit uitproberen?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

1 Reactie

  1. Tatiana's Blog | Zo maak jij de perfecte cappuccino of latte macchiato zonder melk

    Ik heb recent een nieuw favoriet gevonden! Affogato! Ook een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *