Tatiana's Blog | Thuis testen steeds populairder onder vrouwen

De afgelopen maanden is het voor veel vrouwen lastig geweest om met gezondheidsklachten bij de huisarts, GGD of het ziekenhuis aan te kloppen. Afspraken zijn verzet of zelfs geannuleerd, omdat de coronacrisis nu eenmaal moet worden aangepakt. Voordat COVID-19 ons zo bezig hield, stegen de zorgkosten al en waren de wachtlijsten vrij hoog. Daarnaast hadden artsen en verpleegkundigen reeds te maken met veel werkdruk. De kwaliteit van de zorg gaat er voorlopig dus niet op vooruit. En dat wil niet zeggen dat we zonder klachten blijven zitten.

SASS

Thuis testen 

Vage klachten. Het eerste dat je doet als je iets naars voelt is zelf googlen om te weten of je misschien een aandoening hebt. Maar ja, uiteindelijk zal je toch een huisarts willen bezoeken, alleen is dit makkelijker bij een sneetje op je arm dan wanneer je vage klachten hebt rond de intieme delen. No way, dat je dat zomaar wilt delen met anderen! Wanneer je als vrouw last hebt van chronische onderbuikpijn, een onaangename vaginale afscheiding of pijn tijdens het plassen of vrijen dan heb je misschien een soa opgelopen. En velen zullen toch denken: OMG!! Hoe kom ik hier vanaf?

Helemaal geen klachten. Ook de vrouwen die geen klachten hebben, maar het wel onveilig hebben gedaan, lopen een risico. Het grote probleem bij een soa, zoals chlamydia, is dat klachten meestal uitblijven. Zeven op de tien vrouwen zal niks merken van een besmetting. Omdat je het niet zelf doorhebt, ben je een gevaar voor je eigen gezondheid en die van je bedpartner. Blijft een soa onbehandeld dan kan het bij vrouwen uiteindelijk leiden tot onvruchtbaarheid en wordt het risico op baarmoederhalskanker vergroot.

Heb ik een soa?Allereerst blijkt de soa nog een groot taboe onder vrouwen. Het is zeker niet iets om te delen met vrienden of familie. Wat moeten anderen wel niet van je denken? Het gevolg is dat je als vrouw ook terughoudend bent in het testen. Dit betekent toch dat je met de billen bloot moet gaan bij de huisarts of de GGD. En je zal maar bekenden tegenkomen in de wachtruimte. Over schaamte gesproken! Zoals eerder gezegd is lastig om je te laten testen op een soa bij de GGD, omdat alle focus op de aanpak van het coronavirus ligt. Dit betekent niet dat je geen seksueel overdraagbare aandoening kunt oplopen! Nog steeds eindigen relaties en worden nieuwe relaties opgestart.

Thuis testen.Het niet kunnen testen bij de GGD, het ongemak en de schaamtegevoelens zijn redenen waarom er steeds vaker een soa-test thuis wordt uitgevoerd. Tegenwoordig zijn er online startups die samenwerken met gerenommeerde laboratoria in de zorg. Dit zijn instellingen die ook de test van de huisarts en GGD analyseren. Maar om vrouwen sneller te kunnen bereiken en om ze gemakkelijk, betrouwbaar en anoniem vanuit huis te laten testen, zijn er speciale thuistests ontwikkeld. Die kan je op elk willekeurig moment in je eigen badkamer uitvoeren. Vervolgens doe je de soa-test op de bus en wordt het verstuurd naar het laboratorium waar de analyse plaatsvindt. Met een speciale code kan de gebruiker online het resultaat aflezen. Vaak wordt er ook nog eens een online behandeling aangeboden als er positief is getest. Je test wordt online door een huisarts bekeken en die zal je digitaal antibiotica voorschrijven. Dit recept belandt automatisch bij een apotheek, die (anoniem) de medicijnen toestuurt.

Partnerwaarschuwing.Mocht je ooit in zo’n vervelende situatie belanden, denk dan ook aan je omgeving. Het is heel belangrijk om ook de (ex)bedpartner te waarschuwen van de positieve test. Het is niet zo dat jij de oorzaak bent. Ook jij hebt de soa van iemand gekregen en het minste dat je kunt doen is het helpen voorkomen van verdere verspreiding. Om jou de schaamtegevoelens te besparen is er een speciale site in het leven geroepen, waar je anoniem een sms kan sturen naar de (ex)bedpartners die mogelijk ook besmet zijn.

 

Bij twijfel: huisartsbezoek.Als je ergens last van hebt, laat je dan niet weerhouden om de huisarts of het ziekenhuis te bezoeken. Weet wel dat er tegenwoordig betrouwbare manieren zijn om bepaalde aandoeningen ook thuis te testen. Dat scheelt een bezoek aan de arts en je blijft anoniem. Zo blijf je in ieder geval lekker in je vel zitten!

 

Tatiana's Blog | Thuis testen steeds populairder onder vrouwen

Heb jij wel eens een thuistest gedaan?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Tatiana's Blog | Thuis testen steeds populairder onder vrouwen

Tatiana

Hi! Ik ben Tatiana. Hier op mijn online plekje schrijf ik graag over Beauty, Fashion & Lifestyle! Je zult hier vooral veel lezen over de dingen die ik leuk vind, en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *