Hoe vind je jezelf in een wereld vol labels

by Tatiana

Uiterlijk vertoon is heel belangrijk in de samenleving waarin we nu leven. Een afgetraind lichaam, je ziet het overal; Instagram, modeshows, tv, magazines. We kijken ernaar of het normaal is, en voldoe jij niet aan dat beeld, dan mag je daar wel eens wat aan doen. Maar hoe reëel is dat beeld? Zeker in deze tijd met social media fixeren we ons op een ideaal beeld. Maar hoe vind jij jezelf in deze wereld vol labels. 

 

Beter dan jezelf zal niemand voor je zijn

 

Vooral vrouwen zijn heel hard tegen elkaar. Of het afgunst is durf ik niet te zeggen. Maar op deze manier kan social media een negatief zelfbeeld veroorzaken. We vergelijken onszelf met wat we in de media zien. En als we daar niet aan voldoen, dan zien we dat al snel als iets slechts. Je hoort er niet bij, want we spiegelen onszelf aan anderen, die het beter voor elkaar lijken te hebben. Maar perfectie bestaat niet. Laten we gewoon realistisch blijven, er bestaat geen mooier, slanker, beter. Er bestaat alleen dat beeld dat jij van jezelf hebt als je jezelf in de spiegel bekijkt. En het wordt tijd dat we onszelf zien en aantrekkelijk vinden. Een ‘gezond’ figuur is prima, maar daarvoor hoeven we echt niet al onze tijd in de sportschool te steken. Die tijd kun je beter investeren om jezelf te vinden; zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

Zelfliefde speelt daarbij een hele belangrijke rol. En zolang jij jezelf laat belemmeren met al die negatieve gedachten over jezelf zul je nooit bewust worden van hoe geweldig jij als persoon bent. Wat we zien in de social media wordt misschien wel veroorzaakt door de vele belemmerende overtuigingen die wij als vrouwen of mannen over onszelf hebben. Plak er maar een filter overheen en de foto is perfect om te plaatsen. Maar waarom niet gewoon zo als we echt zijn. Ik stel ook hele hoge eisen aan mezelf, maar ik weet dat ik daar nooit aan zal voldoen. Het is een droom! Ik zal nooit een super strak en slank lichaam krijgen met lange benen. Ik ben wie ik ben, en daar mag ik blij mee zijn. Dat is wat ik de afgelopen weken heb geleerd tijdens het Foodmindset Programma die ik momenteel nog volg via Healthy for Me. In dit programma krijg ik coaching van Do, en zij leert mij om juist de belemmerende overtuigingen om te zetten naar positieve overtuigingen. Met kleine stapjes groei ik naar een vrouw met zelfvertrouwen. En dat door het beeld dat ik van mezelf heb. Niet door een strak dieet of regels wat ik wel en niet mag eten. Daar gaat het helemaal niet om. Nou en … ik ben moeder, daardoor heb ik een flubberbuikje, littekens over mijn buik van links naar rechts, hangborsten. Maar de negatieve lading die dat geeft kun je ook omzetten in iets positiefs. Met dat lichaam heb ik wel een kind op de wereld gezet, datgene waar ik het meest dankbaar voor ben. Ik heb geleerd los te laten wat anderen van mij vinden, en blij te zijn met wat ik van mezelf vind.

Maar vergis je niet, want bij mannen heerst dezelfde misvatting over het schoonheidsideaal als bij vrouwen. Mannen denken ook dat vrouwen hun aantrekkelijker vinden met een wasbordje, dan met een pensje. Zij denken ook dat vrouwen graag een gespierd en afgetraind lichaam willen zien. En natuurlijk zijn er vrouwen die dat willen, maar dat willen we lang niet allemaal. Ikzelf geef daar niet de voorkeur aan, en zo is mijn man ook niet. Mijn man sport niet, heeft geen sixpack, maar ik kan wel zeggen dat ik hem aantrekkelijk vind. En ik heb ook liever mijn man naast mij op de bank tijdens een avondje Netflix, dan de 6 dagen dat hij in de sportschool zijn eigen spierballen aan het kussen is. En er is niets mis met een man die zijn lichaam in vorm wil houden, als het maar is om de juiste redenen. Ik hou van een heel ander type man, ik zwicht voor de man die er een beetje ruig uitziet, met baard en tatoeages. 

Uiterlijk is een belangrijk aspect waarop we elkaar op social media beoordelen. De likes en comments die we krijgen over ons uiterlijk kan je maken en breken. Ik vind dat wij elkaar niet moeten beoordelen, maar steunen.  De ander is niet mooier, of beter. En als we dat met zijn allen beseffen hoeven we ook niet een selectie maken uit al die foto’s die van onszelf maken. De ene foto is niet goed, want daar zie je een onderkin, op de andere zie je striae en weer op een andere zie je er uit als een ingepakte rollade. Maar dat is wel wie we zijn. En hoe meer tijd we doorbrengen in de digitale wereld, hoe meer je gemanipuleerd en voor de gek gehouden wordt. Laten we elkaar supporten! En doe met je lichaam wat jij er mee wilt doen, omdat jij het wilt, maar niet omdat je denkt dat dat het beeld is wat anderen willen zien. 

 

Hoe zie jij jezelf?

Ik zou het erg leuk vinden als je een berichtje achterlaat!

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

8 comments

Lindaschrijfthetop 7 juni 2021 - 15:34

Ik ben blij dat ik vroeger niet met social media ben opgevoed. Nu vind ik alles zeer heftig. Mensen gooien er van alles uit. Je moet nu nog sterker in je schoenen staan.

Reply
Kiki 7 juni 2021 - 16:00

ik zie mezelf als dik en lelijk. Ik hoor van mensen dat dit niet zo is, maar dat komt niet bij mij binnen.

Reply
nicole 7 juni 2021 - 16:08

Dat is een goede vraag! Ik heb in ieder geval niet echt een label voor mezelf geloof ik…

Reply
Mieke | Miek's Mind 8 juni 2021 - 08:30

Gelukkig vindt er al wat verandering plaats. Zo shoot Hunkemoller ook met wat vollere dames en niet enkel maatje S/36. Dat vind ik super positief!

Reply
Renata 8 juni 2021 - 22:41

Ik ben jaren lang te zwaar geweest en was daar helemaal niet gelukkig mee, maar voor iedereen is het anders

Reply
Marsha 11 juni 2021 - 10:37

Mooi geschreven! Ik ben super onzeker geworden na mijn tweede bevalling 🙁 Vooral over mijn “flubber” buik met hele erge striae. Ik denk niet dat ik ooit nog een bikini aan durft.

Reply
Tiny 11 juni 2021 - 15:59

Na het lezen van jou blog .heb ik even gewacht met het schrijven
Ik moest het even diep in mij opnemen
Jij schrijft het zo intens
Ik ben voor mijn spiegel gaan staan
En ik dacht het is toch waar wat ze schrijft .ik moest even een traantje weg pinken
Ik ga voor mij zelf ,en hoop al jou blog vrienden dat zei er ook zo over denken
Zo zie ik maar weer dat je een hoop kunt leren van de jongeren
Ik ben namelijk de 70 gepasseerd hihi 5 er bij
Dank je wel voor deze wijze les

Reply
Jouvence 13 juni 2021 - 16:15

Sinds ik een food mindset programma volg sta ik een stuk positiever tegenover mezelf en ben daar zo dankbaar voor.

Reply